Van'daki uçak seferleri ve bilet fiyatlarına tepki gösteren vatandaşlar, sosyal medyada 'Van uçamıyor' kampanyası başlattı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, konuyu TBMM gündemine taşıdı.  

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na soru önergesi yönelten Sarısaç, Van'ın, sosyo- ekonomik gelişim endekslerinde ve kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda yer alırken yaşanan ekonomik krizle ultra bir yoksulluğun oluştuğunu belirtti. Özellikle uçak seferleri ve bilet fiyatlarının birkaç yıldır Van’da ciddi bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Sarısaç, şunları söyledi: 

"Van’ın bir milyonu aşan nüfusuna rağmen yıllar içinde uçak sayılarının azaltıldığı görülmektedir. Bu nedenle geçmiş yıllarda günlük 20’yi bulan sefer sayıları bugün 10’un altına düşmüştür. Dolayısıyla kimi yurttaşlar seyahat için uçak bulamazken kimi yurttaşlar da astronomik bilet fiyatlarıyla baş edemez hale gelmiştir. Öyle ki cenazesini memleketine götüremeyen yurttaşlar dahi söz konusu olabilmektedir. Yine düğün, eğitim, sağlık, taziye vb. nedenlerle yapılacak seyahatler de ya uçak azlığından ya da bilet fiyatlarından dolayı ertelenebilmektedir. Aynı şekilde Van’da turizm geliri sağlayacak turlar da ulaşım maliyeti ve zorluğu nedeniyle yapılamaz hale gelmiştir. Çünkü yakın tarihli bir uçakta yer bulmak mümkün olmazken bilet fiyatları 800 TL’den başlamaktadır." 

Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan sorunların, tüm gayretlere rağmen çözülemediğini belirten Sarısaç, hem bilet fiyatları hem de uçak sefer sayılarının azaltılması nedeniyle yurttaşların 25-30 saatlik otobüs yolculuklarına zorlandığını söyledi. Sarısaç, Karaismailoğlu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:  

1 - Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatlarına karşı yurttaşların gösterdiği tepkiden haberdar mısınız? Van halkının talepleri neden karşılanmamaktadır?
2 – Van’da uçak seferleri ve bilet fiyatlarıyla ilgili Bakanlığınızın herhangi bir incelemesi olmuş mudur? Uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatlarına ilişkin şikayetler dikkate alınacak mıdır?
3 – Van Ferit Melen Havaalanı’nda günlük uçak sefer sayılarının azaltılmasının sebebi nedir? Günlük sefer sayıları dönemsel olarak neden sürekli değişim göstermektedir?

4 – Bakanlığınızca 3 Mart 2020’de önergemize verilen cevapta sorun, “Boeing 737 MAX uçaklarında yaşanan sorunlar ve siparişlerin gelmemesi”ne bağlanmıştı. Bahsedilen siparişlere ne oldu? Uçaklar nerede?
5 – Astronomik uçak bilet fiyatlarından dolayı mağduriyet yaşayan yurttaşlara yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Özellikle cenazelerin nakledilmesi ve hastaların sevki konusunda bir destek programı başlatacak mısınız?
6 – Türkiye genelinde uçak sefer sayıları ve bilet fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Tüm havaalanlarında günlük sefer sayıları kaçtır? Her havaalanında yıllık
taşınan yolcu sayısı nedir?

Editör: TE Bilisim