VanHaber - Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, mutasyonlu virüs sonrası Van’daki vaka sayısının merak konusu olduğu süreç devam ederken son duruma dair detayları paylaştı. Geçtiğimiz haftalarda Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in Van’ın Türkiye’de koronavirüs vaka sayısında Türkiye’nin en iyi ili olduğu açıklamasını yapmış ve Van’daki olumlu tablodan söz etmişti. Gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda vaka sayısının ciddi manada düştüğünü söyleyen Bilmez, Van’ın en az vakanın olduğu kent olduğunu söylemişti.

O açıklamadan sonra Türkiye’de vaka yayılımı da mutasyonlu virüs sayısı da hızla artarken, mutasyonlu virüs haritasında Van da gösterilmeye başlanmıştı. İlk etapta Van’da Edremit ilçesi sınırlarındaki birkaç noktada olduğu söylentileri sürerken Vali Bilmez bir açıklama ile mutasyonun kesin olmadığını alınan numunelerin Ankara’ya gönderildiğini söylemişti. Buna rağmen kentte mutasyonlu virüs olduğu iddiaları sürerken bu yayılım sonrası kentte yeniden hareketlenme başlamıştı. Çok ciddi sayıda olmamasına rağmen mutasyonlu virüs tedirginlik yaratırken Van Valisi yaptığı son açıklamada kentin hala en iyi 5 kent arasında olduğunu söyledi.

VAN EN İYİ 5 İL ARASINDA

Bir dönem vaka sayısının en yüksek olduğu iller arasında olan Van alınan tedbirler, önlemler ve kısıtlamalara uyumla en iyi illerden birisi oldu. Özellikle düğün, taziye gibi buluşmaların vaka sayısını patlattığı Van’da kurallara uyum iyileşme ve vakalarda azalma sağladı. Son 3 ay gibi bir sürede vaka sayısı minimuma düşerken ‘Covid’ servislerindeki hasta sayısı ve yoğun bakım sayısı azalmaya başladı. Bir süre önce gazetecilerle bir araya gelen Bilmez, en iyi il konumunda olduğunu söylediği Van için bugün yaptığı ikinci açıklamada bugün itibariyle en iyi 5 il arasında yer aldığını söyledi. Vali Bilmez, yoğun bakımdaki hasta sayısının da ciddi oranda düştüğünü şu an bu sayısının ellinin altında olduğunu söyledi. Öte yandan bu durum Hayat Eve Sığar uygulamasındaki risk haritasına da yansıdı.

AŞILAMA DA SÜRÜYOR!

Van’ın sadece bugün değil son birkaç aydır iyi bir noktada olduğunu da söyleyen Bilmez, gidişatta alınan önlemlerin ve tedbirlerin önemine vurgu yaparken Sağlık ekiplerinin süreci titizlikle yürüttüğünü ve gelinen noktada Van’ın iyi bir noktada olduğuna dikkat çekti. Halihazırda on binin üzerinde insanın aşılandığı kentte aşılama sürecinin de aralıksız sürdüğünü belirten Bilmez, okulların açılması öncesinde bir taraftan da bu konuda tedbirler alındığına vurgu yaptı. Tüm ihtimalleri göz önünde bulundurup 500 yataklı Covid servislerini koruduklarını söyleyen Bilmez, servislerin de olabilecek tüm senaryolara hazır olduğunu söyledi.”

ŞEHRİVAN GAZETESİ

Editör: TE Bilisim