VanHaber - İçişleri Bakanlığı, 40 kentte yapılan ev baskınlarında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerinin de 718 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “40 ilde aralarında HDP il ve ilçe başkanlarının da olduğu 718 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Gözaltına alma işlemleri halen devam etmektedir. denildi. Şırnak, Ağrı, Diyarbakır, Urfa, Van, Mardin, Siirt ve Elazığ başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen ev baskınlarıyla çok sayıda kişi alındı.

VAN GÖZALTI SAYISI 28 OLDU

HDP eski Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Kava, İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor.   Kava'nın gözaltına alınmasıyla kentte son 2 günde gözaltına alınanların sayısı 28'e çıktı. Ayrıca gözaltına alınanlar hakkında getirilen avukat kısıtlılığı da sürüyor.

Elazığ, Ağrı ve Şırnak’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri gözaltına alınırken, Diyarbakır’da ise tutuklu ağabeyine para gönderen Mikail Yaman gözaltına alındı. 

AĞRI’DA 13 GÖZALTI

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Talha Kaya ve Doğubayazıt İlçe Örgütü yöneticisi Ahmet Yaşmiş, Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) temsilcisi Cemil Koç ve Doğubayazıt Belediyesi Meclis üyesi Rahim Gönen’in de aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

AĞABEYİNE PARA GÖNDERDİĞİ İÇİN GÖZALTINDA

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Mikail Yaman’ın evine baskın düzenlendi. Yaman hakkında 2010 ile 2020 yılları arasında tutuklu kalan ağabeyi olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski Ergani İlçe Eşbaşkanı İbrahim Halil Yaman’ın Bandırma 4 Nolu T Tipi Cezaevi’nde olduğu sırada kendisine para gönderdiği gerekçesiyle “örgüte finans sağlamak” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığını öğrenildi. Yaman’ın Kayapınar İlçe Jandarma Karakolu’na götürüldüğü öğrenildi.  Kentte yapılan ev baskınlarında Aynur Bilgiç ve Şiyar Akpolat da gözaltına alındı. Gözaltanı alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

BATMAN HDP’nin Batman il ve merkez ilçe binalarına polis baskını sona ererken, il ve ilçe eşbaşkanları gözaltına alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman il ve merkez ilçe binalarına bugün polislerce baskın düzenlendi. Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan il binası ile Gülistan Caddesi'ndeki ilçe binasını zırhlı araçlarla ablukaya alan polis, daha sonra baskın düzenlediği binalarda arama başlattı.  Arama gerekçesine yapılan “İhbar” gösterilirken, polisler 4 saat boyunca binalarda arama yaptı. Aramanın ardından polisler, HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulpu, HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan’ı gözaltına aldı.  HDP Merkez ilçe Eşbaşkanı Azat Esin hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi.   Gözaltına alınan eşbaşkanlar, Batman Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.  

ŞIRNAK Şırnak’ta kent merkezi ile Cizre, İdil ve Uludere ilçelerinde yapılan ev baskınlarında HDP yöneticisi Agit Yiğit, Şırnak eski il genel meclisi üyesi Nezir Ayan, Fatma Acet, Fırat Akyol, Feride Karakoyun, Cami Bilik, Nihat Küçük, Mahsum Kurami, Serhat Çatuk, Mustafa Dal, Ömer Karaviş ve Abdullah Yaman gözaltına alındı.  Gözaltına alınan 12 kişi emniyet müdürlüklerinde tutulurken, kentte gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

ELAZIĞ Elazığ'da HDP Karakoçan İlçe Eşbaşkanı Veysi Sarıtağ, evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Sarıtağ, Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. URFA Urfa'nın Suruç ilçesinde ise Abdi Binici gözaltına alındı. Gözaltına alınan Binici, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 
 

MANİSA Manisa'da sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyesi 7 kişi gözaltına alındı. Polisin baskın esnasında evlerdeki pek çok dijital materyale el koyduğu öğrenildi. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan gençlerin isimleri şöyle: Zahir Aslan, Aleyna Tekin, Mahsun Silinsin, Hamza Aslan, Ahmet Aslan, Sultan Aslan ve Niyazi Mehmet Ali Polat. 

MERSİN Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Gündoğdu Mahallesi’nde bugün yapılan ev baskınlarında Özgür Kutlu ve Nebi Yıldız gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri hakkında bilgi alınamayan Kutlu ve Nebi’nin Mersin İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu öğrenildi. Öte yandan 13 Şubat'tan bu yana kentte yapılan ev baskınlarında 8 kişinin gözaltına alındı.

MARDİN Mardin’in merkez Artuklu, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde yapılan ev baskınlarında şuana kadar 8 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Nusaybin’de 10 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Kızıltepe ilçesinde de yapılan ev baskınlarında 65 yaşındaki Barış Annesi Ferhan Akbulut da gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Mardin Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dosyaya 24 saat kısıtlılık kararı konulurken, soruşturmaya dair aile ve avukatlara bilgi verilmedi.

SİİRT Siirt'te HDP'li Belediye Meclis üyeleri Hasret Aslan ve Haydar Çağli gözaltına alındı. Kurtalan ilçesinde Abdulgaffur Kubulay, Mehmet Kaysi ve soyadı öğrenilemeyen Esmer adlı bir kadın, Baykan ilçesine bağlı Veysel Karani Beldesi'nde ise soyadı öğrenilemeyen Devran adlı bir kişi evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. HDP’nin Siirt Belediyesi Meclis Üyesi Emin Çeçen hakkında gözaltı kararı bulunduğu, yapılan baskında evde bulunmadığı öğrenildi.  Gözaltına alınanlar Siirt Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

HAKKARİ Hakkari’de yapılan ev baskınlarında 8 kişi gözaltına alındı.   Hakkari'de sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi. Baskınlarda Aydın Alpsar (50), Serdar Bor, Murat Taş, Berkan Çiftçi, Emirkan Çiftçi, Uğur Akmaz, Aydın Alpsar ve Turgut Yılmaz gözaltına alındı.  Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen kişiler İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. 

DİYARBAKIR  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Üyesi Cesur Yılmaz, Bismil’den Diyarbakır’a gelirken gözaltına alındı. Bismil çıkışında bulunan polis kontrol noktasında durduran Yılmaz, Genel Güvenlik Taramasından (GBT) geçirildikten sonra hakkına gözaltı kararı bulunduğu belirterek gözaltına alındı. Yılmaz, Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Silvan’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen yurttaşların, Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. (MA)

 

Editör: TE Bilisim