Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Kovid-19 pandemisinin sona ermesinin ardından gazetelere yapılan denetimler sıklaştırıldı. Yapılan ani denetimlerde asgari baskı adedi şartına uymayan ve gerçekte çalışmayan kişileri fikir işçisi kadrosunda göstererek haksız kazanç elde eden gazetelerin ilan yayınlama haklarının durdurulduğu belirtildi.

Basın İlan Kurumu, tarafından bu yılın ilk altı ayında 44 ilde 484 gazeteyi planlı şekilde denetlendi. Temmuz ayında ise birçok gazeteye ani denetim gerçekleştiren BİK ekipleri, denetimler sırasında gazetelerde mevzuata aykırı olarak yapılan uygulamaları tek tek tespit etti.

Geçen Haziran ayında özellikle sel felaketlerinin yaşandığı bazı illerde yerel gazeteler tarafından günler sonra haber yapıldığının tespit edilmesi üzerine ekipler, gazete sayfalarının önceden hazırlanmış ve basılmış olma olabileceği üzerinde durdu. Bunun üzerine Kontrol Hizmetleri Müdürlüğü, bağımsız gazeteci üyelerin de yer aldığı kontrol kurulu üyeleri gazetelere ani denetimler yaptı.

Kontrol kurulu üyeleri gazete matbaalarında yaptıkları kontrollerde Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği gereğince saat 17.00’dan önce baskıya girmemesi gereken gazetelerin basılmış olduğu, paketlenerek dağıtım için hazır bekletildiğini tespit etti. Günde en az 2 bin 400 adet basması ve satması gereken gazetelerin günlük sadece 250 adet basıldığı belirlenerek tutanak altına alındı.

Denetim ve geriye dönük incelemeler sonrasında denetim raporu hazırlandı. Rapor doğrultusunda 24 Saat, Sonsöz, Zafer ve Konya Yenigün gazetelerine önce mahsup uyguladı, ardından da resmi ilan yayınlama haklarını durdurdu. 9 Eylül ve A Gazete hakkında ise, yaklaşık 1 milyon Türk Lirası mahsup uygulanmasına karar verdi. Genel Müdürlük kararı tebliğ edilen gazetelerin 10 gün içinde Yönetim Kurulu’na itiraz haklarının bulunduğu ifade edildi.

Editör: TE Bilisim