Ekonomik kriz, doğalgaz, elektrik ve temel yaşam malzemelerine gelen zamlarla birlikte daha da büyüdü. Faturalarını ödemekte zorlanan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yurttaşlar, var olan sistem değişmenden düzelmenin yaşanmayacağı görüşünü dile getiriyor. Van’da bir kahvehanede günlük 100 TL karşılığında çaycılık yapan Barış Zorlu, her sabah yeni bir zamla uyandıklarını söyledi. Kazandığı paranın artık kendisine yetmediğini belirten Zorlu, su ve elektrik faturalarını bile artık ödeyemediğini ifade etti.  

SİSTEM DEĞİŞMELİ

İzmir 9 Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden mezun olan ancak iş bulmadığı için bir otelde resepsiyon servisinde çalışan Ömer Keser, kazandığı ücretle 6 nüfusluk ailesine bakıyor. Aldığı ücretin iki gün dahi cebinde kalmadığını dile getiren Keser, “Borç ve faturalar nedeniyle kazandığım para cebimden hemen uçuyor. Bir ay boyunca tekrar diğer maaşı beklemek zorunda kalıyorum. Aylık 400 TL elektrik, 250 TL su faturası ödüyorum. Bu durum böyle sürüp gitmez, sistemin artık değişmesi gerekiyor” dedi. 

HER ŞEY 3 KAT ZAMLANDI

Yemek sektöründe çalışan Engin Aşkan ise 2 bin TL’nin altında aylık aldığını ve bu ücretin hiçbir ihtiyacını karşılamadığını söyledi. Eşi ve çocuklarıyla birlikte 6 kişilik bir aileyi geçindirmek zorunda olduğunu belirten Aşkan, “Artık geçinemiyoruz. Aylık 500 TL elektrik ve 200 TL su faturam geliyor. Cebinde bin TL ile alışverişe çıkıyorsun ama 3 poşetle ancak eve dönebiliyorsun. Bin TL ile hiçbir ihtiyacımızı alamıyoruz. Çünkü her şey neredeyse üç kat zamlandı. Pandemide 5 bin TL ihtiyaç kredisi çektim şuan onu öde öde bitmiyor. Bu gidişle ülkedeki ekonomik kriz çözülmez” diye konuştu. 

BÖYLE KRİZ GÖRÜLMEDİ 

8 kişilik ailesinin geçimini çalışan 2 çocuğunun sağladığını belirten Sultan Aydın, “Böyle bir kriz görmedim. Kriz gerçekten çok büyük. Alışveriş için para alıyorum ama akşam iki poşetle bile eve dönemiyorum. Özelikle gıdaya her gün zam geliyor. İki çocuğum şehir dışında çalışarak bize bakıyor. Bu kriz artık bitsin” ifadelerini kullandı. YOKSULLUK DERİNLEŞİYOR Emekli Zeki Özatlı, her gün artan fiyatlardan dert yanarak, “Markete girdiğinde her şey o kadar pahalı ki bir şey alamıyorsun. Emekli maaşlarına yüzde 6-7 civarından zam yapılırken, ürünlere yüzde 40 oranında zam yapılıyor. Bu çok zor bir durum. Bu ülkede liyakat yok. Ekonomiyle alakası olmayan gelip yönetirse sonuç böyle olur. Çok yüksek bir yoksulluk var ve bu yoksulluk giderek daha da derinleşiyor. İnsanların cebindeki para gün geçtikçe eriyor” şeklinde konuştu.
 

Editör: TE Bilisim