Van Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki hukuksuz atamaya dair açılan davada atama işleminin yürütmesi durduruldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, 25 Aralık 2020 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının tarafından yürütülen “YÖK Gelecek Projesi”nin ikinci aşaması olan “Öncelikli ve Özellikli Alan Öğretim Üyesi” istihdamı kapsamında, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Anabilim Dalı’nda “Tarım ve hayvan biyoteknolojisi konusunda çalışma yapmış olmak” şartını içeren Dr. Öğretim Üyesi kadrosu ilanını duydurdu.

Jüri değerlendirmesi sonucunda söz konusu kadroya fakültenin araştırma görevlisi kadrosunda bulunan aday atandı.

DAVACIYA ELEME BAHANESİ

Başvuran adaylardan biri, mevcut atamanın hakkaniyetten ve liyakatten uzak olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ise savunmasında ilgili anabilim dalında başka profesör veya doçent olmadığı ve buna mecbur kalındığı öne sürdü. İddiaya göre, aynı zamanda davacının eser dosyasında olumsuz görüş bildiren ve biri atanan adayın danışmanı olan 2 jüri üyesinin yazdıkları "eser değerlendirme raporlarında" çok benzer ifadeler yer almış ve ilan şartları başka alanlara çekilerek davacının dosyasını eleme zemini oluşturdukları görülmüş.

BİLİRKİŞİ RAPORU ATAMAYI DESTEKLEDİ

Başka bir jüri üyesi, davacı adayın atanması yönünde görüş bildirdi ve mahkeme bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı verdi. Fakat bilirkişi raporunda, davada defalarca vurgulanan konular göz ardı edildi ve atanan adayın lehine sonuç çıktı. Bunun yanı sıra bilirkişi raporunda, doktora yeterlilik ve doktora tez sınavlarında zaten olması gereken danışmanların jüri üyeliği durumunun kadro atamalarında da olması gerektiği savunuldu.

MAHKEMEDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu rapor sonucunda Van 4. İdare Mahkemesi davacının yürütmeyi durdurma istemini itiraz yolu açık olmak üzere reddetti.

Bunun üzerine davacı, Erzurum Bölge İdare Mahkemesine itiraz başvurusunda bulundu. Bölge İdare Mahkemesi, jüri üyesinin atanan adayın yüksek lisans ve doktora tez danışmanı olması sebebiyle, jüri üyelerinin seçiminde objektiflik ilkesine aykırı davranıldığını ifade etti.

Sonucunda ise mahkeme, atanmaya ilişkin işlemin kesin olarak yürütmesinin durdurulması kararı verdi. Evrensel

Editör: TE Bilisim