Vanhaber - Özgür Kadın Hareketi (TJA), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Van’da yapılacak yürüyüş öncesi kadınları yapılacak yürüyüşe davet etti. Aralarında Muş Milletvekili Sevin Coşkun, HDP Sözcüsü Ebru Günay, yerine kayyım atanan Özalp ve Saray belediye eş başkanları ile TJA aktivistileri yer aldı.

İlk önce Edremit ilçesine bağlı Şehit Fırat Mahallesi’ne giden kadınlar ev ev dolaşarak kadınları yapılacak yürüyüşe davet etti. Kadınlar daha sonra İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde bulunan Halk pazarında 25 Kasım'da yapacakları yürüyüşe kadınları davet edip broşür dağıttı.

POLİSLER BALONLARI PATLATTI Halk pazarında kadınlar broşürleri "Jin jiyan azadi" ve "Em xwediparezin" sloganları atarak dağıttı. Kadına yönelik şiddete dikkat çeken kadınlar daha sonra erkekler tarafından katledilen kadınların anısına Edremit Kocaeli Parkı’nda bir araya gelerek “Em xwe diparezin” ile “Şiddete karşı savunmanı kuşan” yazılı mor ve beyaz balonları uçurmak istedi. Kadınlar, “jin jiyan azadi” sloganları attığı sırada polis, pandemi kuralları ve Valiliğin “eylem ve etkinlik yasağı” gereği kadınların balon uçurmasına ve açıklama yapmasına izin vermedi. Polis ve HDP Sözcüsü Ebru Günay arasında çıkan tartışmada Günay, “İki tane balon uçuracaktık buna bile tahammül edemediniz. Erkek aklınızla kadınların iki tane balon uçurmasına izin vermediniz. 25 Kasım’a giderken yine siz erkekler kadına tekrardan şiddet uyguluyorsunuz” dedi. Uzun süren tartışmanın ardından kadınlar, tepki olarak balonları polislerin yüzüne fırlattı. Polisler de balonları tek tek patlattı.
 

Editör: TE Bilisim