Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edildiği 21 Temmuz 2016’dan bu yana Van’da, bin 809 gündür eylem etkinliklere izin verilmiyor. Van Valiliği’nin 5 yıldır tekrarlanan “yasak” kararına tepki göstermek amacıyla Van’da bulunan birçok Siyasi Parti, Sivil Toplum Örgütü (STÖ), Meslek Odaları ve sendikaların katılımıyla Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda toplantı yapıldı.

‘YASAKLAR HAK İHLALLERİNE NEDEN OLUYOR’

AKP ve MHP’nin katılmadığı toplantıda ilk sözü Van Demokrasi Platformu adına Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar aldı. Toplantıya önem vererek gelen katılımcılara teşekkür eden Uçar, Van’daki yasak sorununun yıllardır devam eden bir sorun olduğunu ve milletvekillerinin dahi açıklama yapamadığını, yürüyemediğini belirtti. Birçok STÖ’nün faaliyetlerini gerçekleştiremediğini kaydeden Uçar, 25 Ekim’de Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilcisi Sevim Çiçek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Hastanesi önünde açıklama yapmak isterken Valiliğin “Eylem ve Etkinlik yasağı” gerekçesiyle gözaltına alınmasını hatırlattı. Uçar, “Biz bu yasak sorununu sadece Demokrasi Platformu olarak değil bu sorunu kendilerinin hak ihlal ettiği düşüncesinde olan ve bunu sorun olarak gören kurumlarla hep birlikte bu sorunu tartışmak için toplanmış bulunmaktayız” dedi.

ORTAK KARAR BEKLENTİSİ

Daha sonra söz alan TİHV Van Temsilcisi Sevim Çiçek, bu yasakların yurttaşların, STÖ ve siyasi partilerin en doğal hakkının kısıtlanmasına dönük olduğunu belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. İktidar partisi dışında herhangi bir siyasi partinin kentte eylem etkinlik yapamadığına dikkat çeken Çiçek, böyle bir durumda demokrasiden ve hukuk devletinden bahsedilemez olduğunu belirtti. Bu yasakların kentte bir an önce son bulması gerektiğinin altını çizen Çiçek, bu konuda toplantıda ortak bir karar çıkacağına inandığını ifade etti.

‘VAN’IN İÇ DİNAMİKLERİ ÇÖZEBİLİR’

Son olarak söz alan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ise yasaklarla Van’da STÖ ve muhalif siyasi partilerin 4 duvar arasına hapsedilmeye çalışıldığını belirtti. Bu yasakların da Van’da bulunan iç dinamiklerin bir araya gelerek çözebileceği bir sorun olduğunu ifade eden Yaviç, toplantıda ortaya konulacak irade ile yasakların kaldırılmasına vesile olması temennisinde bulundu. Yapılan konuşmalar ardından toplantı basına kapalı devam etti.

 

Editör: TE Bilisim