VanHaber - Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırında 18 Ocak'ta yaşanan çığ felaketi sonrası kendilerinden haber alınamayan Molai Xudai, Firat Xudai, Bilen Ehmedi, Yaver Eslani ve Metin Eslani isimli kolberlere halen ulaşılamadı. Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi'ne bağlı Sualtı (Dirîşkê) mezrası kırsalında meydana gelen çığın altında kaldıkları belirtilen kolberlerin yakınları, düzelen hava koşullarına işaret ederek, yakınlarının bulunması çağrısı yaptı.

 FİRAT 17 YAŞINDA 

 Kolberlerden Firat Xudai'nin annesi Perihan Xudai, çocuğunun 17 yaşında olduğunu aktararak, “Bu devletler neden çocuklarımızı o çığın altından çıkarmıyorlar” diye sordu. Çocuklarından 5 gündür haber alamadıklarına dikkati çeken anne Xudai, “Ölü ya da sağ olduklarını dahi bilmiyoruz. Yollara ve dağlara koyulup oğlumu bulmaya gideceğim. Firat'ım daha 17 yaşında. 5 gündür herhangi bir bilgi vermediler bize” dedi.  Çığ bölgesine gitmek istediklerinde kendilerine engel çıkarıldığını belirten anne Xudai, “Bize 'size iyi haberler vereceğiz' diyorlar. Artık bir haber versinler. Sağ ya da ölü. Gencecik bedenlerin ne durumda olduğuna dair bir haberimiz olsun. Belki şimdi yaşıyorlardır” diye konuştu. 

 ‘CİĞERİMİZ YANIYOR’

 Kayıp kolberlerden Yaver Eslani’nin annesi Hediye Eslani ise çocuklarının bulunması için yardım edilmesini istedi. Kendilerine izin verilmediğini ifade eden anne Eslani, “Ciğerimiz yanıyor. Kimse çığlığımızı duymuyor ve yardım etmiyor” diye seslendi.   Kendilerinden haber alınamayan diğer kolberlerin yakınları da arama çalışmalarının başlatılmasını istedi. “2 devlet çocuklarımızı bulamıyorsa izin versinler biz bulmaya çalışalım” diyen aileler, “Allah’tan reva mı bu? Evlatlarımız bu soğukta bedenleri halen çığın altında. Yaşamıyorlarsa bile evlatlarımızın bedenlerini istiyoruz” dedi.

Van Valiliği Asılsız Demişti; Tekrar Arama Kurtarma Talimatı Verildi

18 Ocak'ta yaşanan çığ felaketi sonrası kaybolan birçok kolberden (sınır hattında yük taşımacılığı yapan kişiler) halen haber alınamıyor. Van Valiliği çığ felaketinin asılsız olduğunu açıklamıştı, ancak bugün tekrardan arama kurtarma faaliyetine başlanma talimatı verildiği bildirildi.

Van Valiliği tarafından arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığı olay, Başkale ilçesinin İran sınırında çığ Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi'ne  bağlı ve sınıra çok yakın  bir noktada bulunan Sualtı (Dirîşkê) mezrasının kırsalında yaşanmıştı.

Edinilen bilgilere  9 kolber çığ altında kaldı ve bunlardan 4'ü kurtulmayı başardı. Çığ altında kaldıkları belirtilen Molai Hudai, Fırat Hudai, Bilen Ehmedi, Yaver Eslani ve Metin Eslani isimli kolberlerden ise halen haber alınamadığı için Van Valiliği tarafından arama kurtarma faaliyetlerinin başlatıldığı AFAD tarafından duyuruldu. AFAD'ın yaptığı açıklama şöyle;

"23.01.2021 tarihi itibariyle hava şartlarinin uygun olması nedeniyle sayin Valimizin talimati ile söz konusu henüz doğrulanamayan çıg olayı ile ilgili arama faaliyeti için ekip görevlendirilmesi talimatı verilmiştir.

16 arama kurtarma personeli, 4 kurtarma aracı,1 kar motoru ile olay bölgesine hareket edilmiştir." denildi. MA -VanEkspres 

Editör: TE Bilisim