Van'da son günlerin en ço0k tartışılan konularından olan elektrik sayaçlarının direk tepelerine taşınma uygulaması meclis gündemine taşındı.

Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) tarafından bazı mahallelerde kaçak elektik kullanımını engellemek amacıyla hayata geçirilen uygulama tepki çekmeye devam ediyor.Vatandaşlar sayaçlarının direk tepelerine çıkmasının ardından faturalarının daha çok geldiğini iddia ederken, kullandıkları elektriğin miktarını görememekten şikayet ediyor.

VEDAŞ'tan daha önce yapılan açıklamalarda, durumun yasal çerçevede olduğu belirtilirken Türkiye'nin her köşesinde uygulamanın model alındığı kaydedilmişti.

Dün son olarak Yalım Erez Mahalesi'ne gelen VEDAŞ ekipleri sayaçları direklerin üstüne taşımak için harekete geçmiş, mahalleli ise engel olmuştu. Yaşanan gerginlik sonrası bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edilmişti.

HDP Van Milletvekili Murat Sarırsaç konuyu meclis gündemine taşıdı. Sarısaç Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması için soru önergesi verdi.

"YURTTAŞLARI MAĞDUR ETMEKTEDİR"

Milletvekili Sarısaç verdiği yazısı soru önergesinde “Seçim bölgem Van’da, Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) uygulamaları yurttaşlarımızı mağdur edegelmektedir. Tarafımıza bizzat iletilen şikayetlerin yanında; güvenlik güçleriyle birlikte mahallelere yapılan baskınlar, yurttaşların elektriğinin kesilmesi, sayaçların direklere çıkarılması, astronomik oranda cezaların kesilmesi vb. uygulamalar sonucunda VEDAŞ ekipleri ile yurttaşlar arasında yaşanan gerilim sıklıkla basına da yansımaktadır. Son olarak 29 Aralık 2020 tarihinde Van’ın Yalım Erez Mahallesi’nde yurttaşlar, VEDAŞ ekiplerine tepki göstererek sayaçların direklere çıkarılmasına engel olmuşlardır.” cümlelerine yer verdi.

SAYAÇLARIN TAŞINMA MASRAFLARI VATANDAŞLARDAN MI ALIYOR?

Uygulamanın tüm vatandaşları potansiyel şüpheli ilan ettiği vurgusu yapan Sarısaç: “VEDAŞ’ın Van ve çevre illerde, herhangi bir somut olguya dayanmayan ve tamamen genelleyici yaklaşımı, ‘kayıp kaçağı önlemek’ amacını aşarak yurttaşları toptan cezalandırma mekanizmasına dönüşmüştür. Çünkü basına da yansıdığı üzere; sadece kaçak elektrik kullananlar değil, aynı mahallede oturan herkes ‘potansiyel şüpheli’ görülerek elektrik sayaçları direklere çıkarılmaktadır. Van’da yurttaşlar; elektrik sayaçlarının direklere taşınmasıyla faturalarının iki-üç katına çıktığını, çıkarılan borcun kısa mesajla gönderilmesinden dolayı ayrıntılı kullanımlarını göremediklerini ve sayaçların taşınması masrafları da abonelere alındığını belirtmektedirler. Dolayısıyla siyasi iktidarın da kayıtsız kalmasıyla elektrik şirketleri, her türlü kayıp elektrik ve onarım bedelini de halka fatura etmekten imtina etmemektedir.”

"HIRSIZ MUAMALESİ İÇERMEKTEDİR"

Van Vekili Sarısaç vatandaşlara hırsız muamelesi yapıldığını kaydederek, “Bölgemizde bu tür uygulamalar, şehirlerde görüntü kirliliği yarattığı gibi yurttaşlara açıkça hırsız muamelesi içermektedir. Elbette kaçak elektrik kullanılmasını önlemek amacıyla tedbirler alınabilir. Ama Türkiye’nin hiçbir yerinde başvurulmayan ilkel yöntemlerle insanları töhmet altında bırakmak, herkese “potansiyel suçlu” gözüyle bakmak insan onurunu zedeleyen yaklaşımlardır. Dolayısıyla Van ve çevre illerinde elektrik sayaçlarının direklere çıkarılmasıyla yurttaşların tükettikleri elektrik miktarını görme hakları ellerinden alındığı gibi söz konusu uygulamaya karşı çıkan kişiler de elektrik kesintisi ile cezalandırılabilmektedir. VEDAŞ’ın yurttaşlara yönelik keyfi uygulama ve baskılarına karşı Hükümet’in harekete geçmesi, sosyal ve hukuk devleti olmanın bir gereği olarak elzemdir.” şeklinde konuştu.

YENİ FATURALARA KAYIP KAÇAK BEDELİ YANSITILIYOR MU?

Yapılan uygulamanın yasal olup olmadığını Bakan Dönmez'e soran Milletvekili SArısaç şu ifadelere yer verdi: "Van’da elektrik sayaçlarının direklere çıkarılması uygulamasının hukuki dayanağı var mıdır? Söz konusu uygulama, Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Elektrik sayaçlarının yurttaşların bireysel kontrol alanı dışına çıkarılmasını doğru buluyor musunuz? Van merkez ve ilçelerinde önerge tarihine kadar direklere taşınan elektrik sayacı sayısı kaçtır? İl, ilçe ve mahallerde elektrik sayaçlarının direklere çıkarılmasına hangi somut gerekçelerle ve nasıl bir prosedürle karar verilmektedir? Yurttaşların kamuoyuna yansıyan şikayetleri Bakanlığınıza ulaşmakta mıdır? VEDAŞ’ın yurttaşları mağdur etmemesi için aldığınız tedbirler nelerdir? VEDAŞ’ın uygulamalarına karşı nasıl bir denetim mekanizması işletilmektedir? Kayıp kaçağı önlemek bahanesiyle başvurulan uygulamaların akabinde çıkan yeni faturalara kayıp kaçak bedeli yansıtılmakta mıdır?"

Editör: TE Bilisim