Alanında uzman akademisyen ve konuşmacıların yer aldığı panel, Van Ticaret ve Sanayi Odası  Konferans Salonunda gerçekleşti.

Panele Van Ticaret Sanayi Odası başkanı Necdet Takva, Akademik Odalar Birliği dönem sözcüsü İbrahim Şahin, Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası başkanı Fikret Baransel,  Van SMMMO başkanı Yakup Örenci, Van-Hakkari Tabip Odası, Van Barosu, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Van il Koordinasyon Kurulu, Van Diş Hekimleri Odası, Van Veteriner Hekimler Odası, İMO, Ziraat, Elektrik Makine, Kimya, Maden, Harita ve Kadastro, İç mimarlar, Peyzaj, ve Şehir Plancıları odası temsilcileri katıldılar.

Moderatörlüğünü TÜRÇEV koordinatörü Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar'un üstlendiği panelin açılış konuşmasını Van Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü İbrahim Şahin yaptı.

Şahin Konuşmasında, “ Van Akademik Meslek örgütleri platformumuzu 2020 yılında kurduk. Amacımız Bileşenlerimiz ile birlikte Demokratik ve Evrensel hukukun üstünlüğü ilkesi ile çağdaş bilimsel değerler ışığında bir kent kültürü oluşturmak, kentimize faydalı hizmetler üretmek, barış özgürlük dostluk ve kardeşlik anlayışını pekiştirmek, toplumun sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunmak, demokratik kitle örgütleri, insan hakları, Demokrası, hukukun üstünlüğü ekoloji ve sürdürebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda iletişim ve işbirliğine katkı sunmaktır.

Şahin, 5 haziran Dünya çevre gününüzü kutlarım. Bu özel günde Van gölünü çevresel etkilerden korumak için değerli panelistlerimizle kamuoyunda algı yaratmak ve sonraki gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre ve vangölü bırakmak adına çalışmalarımız devam edecektir” diyerek sözlerini noktaladı.

Oturum Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar Avrupa yeşil mutabakatı, 2030 yılında iklim ve Tarafsız kentler için yenilebilir enerji yeşil hidrojen üzerine konuştu.

Daha sonra Prof. Dr. Hayrettin Güçlü İnsel Göllerde Su kalitesinin korunması için ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin planlanması ve Vangölünü gündemindeydi.

Su altı fotoğrafçılığında söz alan isim filmciler derneği başkanı Kadri Ateş Evirgen oldu.

İkinci oturumda Dr. Öğretim üyesi Mustafa Akkuş Hidrolojik kuraklığın Vangölü ve Havzadaki etkilerini masaya yatırdı.

Av. Erol Çiftçi ise, Vangölü havzası koruma kanununun gerekliliği ve son olarak Prof. Dr. Mustafa Sarı Vangölünde yaşam ve tehditleri konu aldı.

Oturum ise Serbest Kürsü soru ve cevap şeklinde devam ederken katılımcılara verilen plaket ile son buldu.





Editör: TE Bilisim