Ekmek zammı ile ilgili hareketli günler yaşanan Van'da fırıncılar üretimi durduracaklarını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde Van’da ekmeğe yapılan zam ile başlayan tartışmalara son noktayı koyan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez’in açıklamasının üzerinden 10 gün geçmeden ekmek tartışması tekrar alevlendi.

Türkiye’nin 40 ilinde ekmek, 2,5 TL ve üzerinde fiyatla satılıyor. 

Adıyaman, Ağrı, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bartın, Bayburt, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Zonguldak.

Başvuru yapan 9 ilde ise ekmek, 2,5 TL’den satılacak.

Balıkesir, Bolu, Erzurum, Eskişehir, Iğdır, Karabük, Kırklareli, Mardin ve Şırnak.

Diğer illerde ekmeğin 2,5 TL veya üstünde satılması için komisyonlar toplanacak.

Van’da is şu anda 210 Gr. somun 1,80 TL, 210 Gr. Pide (açık ekmek) 2,30 TL’den satılıyor.

Un fiyatları

Van’da irili ufaklı yaklaşık 260 fırın bulunuyor.

Şu ana kadar Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eliyle, Van’daki veya Türkiye’deki çeşitli un fabrikalarından, Van’daki fırıncılara çuvalı 188 TL’den un satılmamıştır.

Van’da ortağı uncu olan büyük bir fırın işletmecisi, farklı bir şehirden unun çuvalını 220 TL’den peşin olarak almıştır.   Diğer fırıncılar ise unun çuvalını 325 TL ile 400 TL arasında satın almıştır ve almaya devam etmektedir.

"FIRINCILAR EKMEK ÜRETMEYECEK."

Şehrivan’ın ulaştığı bilgilere göre bugün yapılan toplantı sonrası karar alan fırıncı esnafı, ekmek üretimini yarı yarıya düşüreceklerini ve marketlere satış için dağıtılan ekmeklerin ise bir defaya mahsus dağıtılacağı belirtildi.

Geçtiğimiz aylarda 210 gram ekmeği 1 lira 80 kuruştan satmaya başlayan, maliyetler artınca da geçtiğimiz haftalarda 2 lira 50 kuruş yapan fırıncıların zam kararı Vali Mehmet Emin Bilmez tarafından durdurulmuş ve Vali Bilmez tarafından, “Toprak Mahsulleri Ofisi şu an ilimizdeki 5 un fabrikasına malzeme desteği vermektedir. Ofis, un'un çuvalını ortalama 188 liradan bayilere ve fırınlara satma taahhüdünde bulundu. Şu an ekmeği birebir ciddi etkileyecek bir durum söz konusu değildir.” denilmişti.

EKMEK KAVGASI DEVAM EDİYOR!

Konu ile ilgili Şehrivan’a ulaşan fırıncı esnafları, yapılan açıklamalarda fırıncılara belirtilen un'un verilmediği ve maliyetlerin artması ile böyle bir karar aldıklarını iddia ettiler. VanEkspres - Sehrivan

Editör: TE Bilisim