VanHaber - Cumhurbaşkanı tarafından İstanbul Sözleşmesi’ne feshedilmesine ilişkin Van’da STAR Kadın Derneği öncülüğünde basın açıklaması düzenlendi. STAR Kadın Derneği’nde bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri’nden ve siyasi parti temsilcisi kadınlar ile birçok kadın aktivistin, derneğin karşısında bulunan Büyükşehir Parkı’nda yapmak istedikleri açıklama, polisler tarafından engellenmeye çalışıldı.

Engellemeye karşı bina önüne toplanan kadınlar “Jin jiyan azadi”, “Direne direne kazanacağız”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Gelsin koca, gelsin baba, gelsin polis, gelsin devlet inadına isyan, inadına isyan, inadına isyan” sloganları ile alkış ve zılgıtlarla engellemeyi aşarak açıklamayı gerçekleştirdi.

Açıklamaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, TJA aktivistleri, Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, KESK’li kadınlar, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan VAKAD üyeleri Zozan Özgökçe, Songül Özünver yanı birçok kadın aktivist katıldı. Açıklamada “İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatacağız” pankartı taşındı.  ‘Sözleşmenin feshi failleri cesaretlendirecektir’ Kadınlar adına açıklamayı yapan STAR Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç, sözleşmenin feshedilmesine tepki göstererek bir an önce kararın geri çekilmesini istedi. Serap, şöyle devam etti:  

“Kadın cinayeti olmadan, şiddete maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok! Bu cinayetleri ve şiddeti önlemek, katilleri cezasız bırakmamak için çaba gösterilmesini beklerken, bu gece Resmi Gazete’de yayınlanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, kadınların hayatına bir karabasan gibi indi. İktidar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etti. Bu çekilme ilanının kadın katillerini, tacizcileri, tecavüzcüleri daha da cesaretlendireceği açıktır” dedi. ‘Sözleşmenin feshedilmesi hukuken yok hükmündedir’ Türkiye tarihinde ilk defa hem de “imza törenine ev sahipliği yapmaktan ve ilk imzacısı olmaktan gurur duyulduğu” dile getirilmesine rağmen, insan hakları Sözleşmesi’nden imza çekildiğini ifade eden Serap, “Bu çekilme kararı, anayasaya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Karar, anayasanın başlangıç ilkelerinin, değiştirilemez hükümlerinin ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemelerin ihlalidir.

Anayasa’nın 14. Maddesi’ne göre, insan haklarına aykırı faaliyetlerde bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanımıdır. ‘Sözleşmenin Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilmesi, yürütmenin yasama fonksiyonunu gasletmesidir; hukuken ’yok‘ hükmündedir“ şeklinde konuştu. Son olarak yasal güvencelerine dokunulmasının, mücadelelerinden geri adım attıramayacağının altını çizen Serap, “Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilemez, temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Şiddetsiz bir dünya mümkün! İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi reddediyoruz” sözleriyle tepki gösterdi. Açıklama, zılgıt ve sloganlarla son buldu.

 

Editör: TE Bilisim