VANEKSPRES HABER MERKEZİ - VAN

Aşı oranın en düşük olduğu 5 ilin arasında bulunan Van, vaka artışlarının da önüne geçemiyor. Maske ve sosyal mesafenin yeterince uygulanmadığı denetimlerin nerdeyse hiç olmadığı kent adeta 4. Pikini yaşanıyor.

400 BİN’E AŞKIN KİŞİYE AŞI YAPILDI

Ülke genelinde 66 milyon doz dolayında aşı uygulanırken, Van'da ise 300 bin kişi birinci doz, 100 bin de ikinci doz olmak üzere toplam 400 bine yakın aşı uygulandı.

VanEkspres.com’a konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, 14 Ocak’ta başlayan aşı çalışması istenilen düzeylere ulaşmadı.  Doğu ve Güneydoğu’da aşı oranlarının çok düşük olmasından kaynaklı nerdeyse 4. Pik yaşanıyor. 

4. PİK YAŞANIYOR

Tek doz aşı olan kişi sayısı Van için yüzde 48'lerde .. 2. doz aşı olanların sayısı ise çok daha düşük. Neredeyse %20'lerde dolayısıyla mevcut bu bağışıklama oranları ile pandeminin kontrol altına alınması mümkün değil. Ki şuan 4. pik yaşanıyor.

Bağışıklama oranlarının bu kadar düşük olmasının en büyük nedeni halkın aşıya karşı duyduğu güvensizlik ve aşı konusunda yaşanan bilgi kirliliğidir. Ne yazık ki iktidar bu süreci bilimsel kriterlere uygun yönetmedi. Sürekli birbiriyle tutarsız politikalarla süreci yönetmeye çalıştı. Pandemiye dair bilgileri toplum ile şeffaf bir şekilde paylaşmadı.

TOPLUMDA CİDDİ GÜVEN SORUNU VAR

Bilim çevrelerini, sağlık meslek örgütlerini sürece dahil etmedi. Planlamalar yapılırken  sahadan görüşler alınmadı. Alınması gereken tedbirler alınmadığı gibi sermayenin çarklarının dönmesi daha çok esas alındı. Ciddiyetten, bilimsellikten uzak tedbirler alındı dolayısıyla gelinen noktada toplumda ciddi bir güven sorunu ve aşı konusunda da tereddütler oluştu. Aynı zamanda bu tutarsız politikalar yüzünden toplumda aşı lakaytlığı da ne yazık ki gelişti. Mevcut haliyle hele hele daha tehlikeli varyantların daha baskın hale geldiği bu dönemde pandeminin bu şekilde kontrol altına alınması mümkün değil.

ONBİNLERCE İNSANIMIZI KAYBETTİK

Yanlış politikaların bedelini tüm toplum çok ağır bir şekilde ödüyor. Önlenebilir bir hastalıktan dolayı on binlerce insanımızı kaybettik. Kaybetmeye devam ediyoruz. Bu süreçte sağlık sistemimiz de büyük bir yıpranma ile karşı karşıya. Yüzlerce sağlık çalışanı yaşamını yitirdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI YETERSİZ

Sağlık çalışanları artık tükenme noktasında. Hem sağlık çalışanı yetersizliği mevcut hem de pandemiden dolayı iş yükleri de çok fazla. Bu sürecin bir diğer olumsuz tarafı ise Covid kaynaklı özellikle sağlık kurumlarındaki yoğunluk nedeniyle Covid dışı sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar.

KANSER VAKALARI ARTIŞ GÖSTERECEK

Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin yeterli sağlık hizmetine erişememesi veya koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındaki taramaların yeterince yapılamaması nedeniyle ilerleyen dönemlerde kanser vakalarının artış gösterecek olması da önümüzdeki dönemlerde toplum sağlığı açısından önemli bir sorun olarak duruyor” dedi.

Editör: TE Bilisim