VANEKSPRES HABER MERKEZİ - VAN

Van Kalesi etekleri son yılların en görkemli Newrozu’na sahne oluyor. “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen kutlamaları büyük bir coşkuyla başladı.

Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi iki noktadan Newroz alanına akmaya başladı. Rengarenk elbiselerle halaya duran on binler ellerinde HDP bayrakları taşıyarak, çeşitli sloganlarla parti hakkında açılan kapatma davasına tepki gösterdi.

Yaşlı kadın ve erkeklerin coşkusunun renkli görüntüler ortaya çıkardığı kutlamaların startı demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun sona ermesinin ardından onbinlerce kişi hep bir ağızdan “Bijî serok Apo” sloganı attı.

 TECRİDE TEPKİ

 Newroz Terpit Komistesi Başkanı Sedat Düşünmez, kitleyi selamlayarak, Newroz’un barış ve özgürlüklere vesile olmasını istedi.

HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan ise, Newroz’un Kürtler için “direniş” anlamına geldiğini vurgulayarak, “Mücadelemizi her yönüyle cendere altına almaya çalışan iktidar tarihte görülmemiş bir saldırıyla halklarımıza yönelmektedir. Cezaevlerindeki siyasi tutsakların tecridin sona erdirilmesi ve Kürt sorunun demokratik barışçıl yöntemlerle çözümü için başlattıkları açlık grevleri devam etmekte. Cezaevlerindeki anti-demokratik uygulamalar son bulmalıdır. Özellikle İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan özelinde tüm topluma uygulanan tecrit bir an önce kaldırılmalıdır” diye konuştu.

 BİNLER ALANA AKIYOR

Coşkunun her geçen dakika arttığı kutlamalarda birazdan Newroz ateşinin yakıldı. Binlerce kişinin alana girmek için kontrol noktalarındaki geçtiği gözlemlendi

Editör: TE Bilisim