VanHaber -  İpekyolu ilçesine bağlı Yalım Erez Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde elektrik sayaçlarını direklere taşımaya çalışan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekiplerine tepki gösteren mahalleli, bekleyişini sürdürüyor. Sayaçların direklere bağlanmasına karşı dün sabah saatlerinde evlerinin önünde nöbet tutan mahallenin protestolarına karşı VEDAŞ soğuk havaya rağmen halkı cezalandırarak elektrikleri kesti. Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Uzundere (Ertuş) köyünden zorla göç ettirilenlerin yaşadığı mahallede yurttaşlar işsizlik ve yoksulluk koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. Yurttaşların geçim sorununa ise elektrik kesintisi ile bir yenisi eklendi.

'TÜM KOMŞULARIMIZA 10 BİN TL CEZA KESTİLER'

Köylerinden göç ettirilmelerini “zulüm” olarak tanımlayan Amine Duman, Van’a yerleştikten sonra daha fazla yoksulluk çektiklerini kaydetti. Çocuklarının işsiz olduğunu ve herhangi bir geçim kaynaklarının olmadığını ifade eden Amine, “Köylerimizin yollarını, elektriğimizi, suyumuzu ve koyunlarımızı versinler, bizler yeniden köylerimize dönelim. Çocuklarımız akşama kadar iş arıyor. Biz Türkiye vatandaşı değil miyiz? Bizleri göç ettirildiğimiz köylerimize göndersinler. Türkiye’yi baskı altında tutmaya çalışan bu sistem bizleri de baskı altında tutmaya çalışıyor. Elektriği direğin üstüne alıyor. Yarın öbür gün birinin evi bu yüzden yanacak. Dün akşam sabah kadar elektriksiz kaldık. Bütün komşularımıza 10 bin TL para cezası kestiler” dedi. 

'BU HALK PARAYI NASIL ÖDEYECEK'

“Bizim sorunumuz elektrik sorunu değil” diyen Sima Baran Demir,  VEDAŞ’ın kendilerini sömürdüğünü, halkın derdinin “kaçak” olmadığını vurguladı. Sima, “Bu halk bu parayı nasıl versin? Ben üniversite mezunuyum, atama olmadığı için çalışamıyorum ve kaldığım ev de kira. Pandemi dönemindeyiz. Hijyen diyorsunuz, mesafe diyorsunuz, hepimiz burada iç içeyiz. Elektrik olmasa biz bu hijyeni nasıl sağlayacağız? Bunlar için mantıklı bir açıklama yapsınlar. Biz 2013 tarihinden beri doğalgaz için yalvardık. Dilekçeler verdik yapılması için ama demiryolu bahane edip yapmadılar. Dün gecenden beri elektriğimiz yok. Kışın ortasında böyle kalmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

'SIKINTIMIZ OLDUĞUNDA ZATEN İNGİLENMİYORLAR'

10 gündür VEDAŞ ile gerginlik yaşadıklarını ve sürekli baskı altında tutulduklarını belirten Şilan Duman ise “Bizim öğrencilerimiz, hastalarımız var makinaya bağlı. Hiçbir gelirimiz yok. Pandemi sürecinden beri hiçbir şekilde çalışamıyorum. Belgeli olmama rağmen hiçbir gelirimiz yok. Biz zor durumdayız. Bunları nerden ödeyeceğiz. Zaten kaşıkla verip kepçeyle alıyorsunuz. Bizim sıkıntımız olduğunda hiçbir şekilde ilgilenmiyorlar. 2013’te doğalgaz için dilekçe verdik yapılması için. Tren yolun bahane edip yapmıyorlar. Getirmenin başka yolları da var ama getirmiyorlar. Bize bir yerden bir para verin bunları ödeyelim” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

'BU DEVLETİN BİZE YARARI YOK'

Maddi bir gelirleri olmadığı için yüksek gelen faturaları da ödeyemediklerini kaydeden Teyife Akta ise devlet tarafından kendilerine verilen 20 torba kömürün ise kesildiğini belirtti. Teyife, “Bu devletin bize hiçbir yararı yok” dedi. Elektrik sayaçlarının direklere taşınmasının sorun olduğunu ve ne kadar fazla yazıldığını bilemedikleri için VEDAŞ’a tepki gösterdiklerini ifade eden Dure Dayan da “devletin kendilerini köylerinden göç ettirdiği gibi verilecek destek ile yeniden topraklarını dönmek istediklerini” söyledi.  

'500 TL'Yİ ELEKTİRİĞE Mİ VEREYİM ÇOCKLARIMA MI?'

Makineye bağlı hastasının olduğunu, ancak elektrik kesintisi nedeniyle pandemi koşullarında hastasına iyi bakamadığını kaydeden Meryem Duman, “Çocuklar ödevlerini yapamıyor. Hiç kimsenin elektriği kesme hakkı yok. ‘Kaçak kullanıyorsunuz’ diyorlar. O zaman bir grup göndersinler, baksınlar. Benim evimde ayda 500 TL geliyor. 2 tane öğrenci okutuyorum. Ben o 500 TL’yi elektriğe mi vereyim, yoksa çocuklarıma mı” diye sorarak tepki gösterdi. 

'ÇOCUĞUMA ALACAK BİR AYAKKABI PARAM YOK'

Polislerin kendilerine şiddet uyguladığını ve yüksek gelen faturaları ödeyemediklerini söyleyen Remziye Duman da tepkilerini şu ifadelerle dile getirdi: “Maddi bir gelirim olmadığı için yüksek gelen faturaları da ödeyemiyorum. Gelen yüksek faturaları ödemek için de borç ediyoruz. Çocuğuma alacak bir ayakkabı param yok. Geçimimizi demir toplayarak sağlıyoruz. Ellerini bizim üzerimizden çeksinler.”

 

Editör: TE Bilisim