Covid-19 salgını ve beraberinde başlayan pandemi sürecinde eğitim ve öğretime ara verilmesi ve eğitimin yıl sonuna kadar uzaktan devam etmesi nedeniyle çalışamayan servisçi esnafı büyük mağduriyetler yaşayarak maddi kayıplar yaşadı.

Ulaştırma sektörü ve servisçi esnafı, Coronavirus (Covid-19) salgını ve beraberinde başlayan pandemi sürecinde en çok etkilenen kesimlerin başında geliyor. Covid-19 nedeniyle alınan tedbirlerin başladığı aylardan itibaren kontak kapatan ve uzaktan eğitim sürecinin başlaması ile beraber bir daha çalışamayan okul servisi taşımacılığı yapan esnaf, mağduriyetlerinin giderilmesi için adımların atılmasını bekliyor. Salgın nedeniyle okulların kapanması ve uzaktan eğitim ile beraber bir daha çalışamayan servisçi esnafına yapılan yardımların yetersiz olduğuna vurgu yapan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, servisçi esnafının çalıştırdıkları okul servislerinin dışında başka gelirlerinin olmadığını söyledi.

OKUL SERVİSLERİ 15 AYDAN FAZLADIR ÇALIŞMAMIŞ DURUMDA

Yapılan yardımlarının servisçi esnafının yalnızca bir aylık masraflarını karşıladığını dile getiren Tuğrul, “Pandemi başladığı günden bu yana okullar kapalı, okullar kapalı olduğu için servisçi esnafı ise evinde oturmaktan başka bir iş yapamamıştır. Servisçilere herhangi bir ödeme yapılmadı, sadece hükümet tarafından 4 ay boyunca 1.000'er lira ödeme yapıldı daha sonra 3 bin ve 5 bin TL’lik bir ödeme yapıldı. Yapılan ödemelerde de servisçilerimizin yüzde 80'i 3'er bin lira aldı. 15 aydan fazladır servisçi esnafı kesinlikle çalışmamıştır ve yapılan bu ödemelerin dışında da herhangi bir yardım ve destek görmemiştir. Servisçilerimize yapılan yardım ancak bir aylık geçimlerini sağlamıştır, 15 Aydan fazladır servislerimiz evlerine tek bir kuruş götürememiştir.” Dedi.

“BELEDİYEDEN ALINAN GÜZERGÂH İZİN BELGELERİNİN ÖDEMELERİ DE SADECE ERTELENDİ”

Okulların kapalı kaldığı süre içerisinde servisçi esnafları için çalışabilecek ortamların oluşturulabilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Tuğrul, “Belediye Ulaşım Daire Başkanlığı ve Genel Sekreterimiz ile görüşmeler yapıldı, personel taşımacılığı yapabilmeleri için izin verildi. O da pandemiden dolayı doğru düzgün iş yerleri de çalışmıyordu ve servisçilerimiz yine iş yapamıyordu. Bundan da çok az bir servisçi esnafımız yararlanabildi. Okul servis araçlarımız gerçekten bitti denebilecek durumdadır. Şimdi her servisçinin en az 3 nüfusu bulunmaktadır. Evi kirada olan vardır, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerini ve evin diğer masraflarını da mecburen cepten ödemek zorunda kalmıştır. Okulların 2 günlük eğitim verdiği dönemde de servislerimiz belediyeden güzergâh izin belgesi alması gerekiyordu. Bu güzergâh izin belgelerinin ödemeleri de sadece ertelendi, faizli ertelendi, bu konuda da herhangi bir destek göremedik.” İfadelerini kullandı.

“OKUL SERVİSLERİNİN TRAFİĞE ÇIKABİLMELERİ İÇİN 10 BİN TL MASRAF YAPMASI GEREKİYOR”

Okulların tekrardan açılması durumunda servisçi esnafının ciddi masraflar yaparak trafiğe çıkabileceklerini ve servisçi esnafının bu masrafları yapacak güçlerinin bulunmadığını ifade eden Tuğrul, “Normalleşme doğru gidiyoruz, okul servis araçlarının belirli bir yaş sınırlaması bulunmaktadır. Şu an yaşı dolmuş araçlarımız bulunmaktadır. Bu araçlarımız bu süreden sonra çalışamayacaktır. Bunun için biz müracaatlarda bulunacağız, temennimiz bir kaç yaş daha uzatılması yönünde, bu konuda bir destek bekliyoruz. Okullar açıldığında, bu araçlarımızın trafiğe çıkabilmeleri için her bir servisin en az 10 bin TL masraf yapması gerekiyor. Araçlarımız bir buçuk yıldır çalışmıyor.”

ARAÇLARIN MASRAFLARI DA BİRİKTİ

“Araçlarımızın fenni muayeneleri geçmiş durumda, sigortaları geçmiş durumda, şoförlerimizin kendi BAĞ-KUR ve sigortaları yapılmamış durumda, güzergah izin belgelerinin süreleri geçmiş durumda, koltuk kaza ferdi sigortalarının süreleri bitmiş durumdadır. Araçlarımızın, sigorta bedeli 3 bin – 3 bin 500 TL civarında, araçlarımızın hazırlanıp trafiğe çıkabilmeleri için en az 10 bin TL masraf yapmaları gerekiyor. Yapmaları gereken bütün işlemler zorunlu olan işlemlerdir, sigortasız araç bugün trafiğe çıkamaz, muayenesi olmayan araçlarımız bugün trafiğe çıkamaz. Servisçilerimiz, bunları yapabilecek güçte değil çünkü 15 aydan fazladır çalışmamış durumdadır. Servisçilerimiz şu an mağdur olmuş durumdadır.” Şeklinde konuştu.

“SERVİSÇİLERİMİZ ŞU AN KABUKLARINA ÇEKİLMİŞ DURUMDADIR”

Servisçi esnafının taleplerinin ortak olduğunu belirten Tuğrul, “Bizim şu an devlet yetkililerinden beklediğimiz servisçilere 3 yıl geri ödemesiz kredi desteğinin olmasıdır ve bu kredinin de faizsiz olmasını istiyoruz. Servisçi esnafı sadece Van'da değil Türkiye genelinde bu durumdadır. Yaz tatilinin başlaması ve okulların tatil olduğu bu süreçte işçilerimize ayrıca bir destek verilmesi gerekiyor. Servisçilerimiz şu an yaşanan pandemi sürecinde kabuklarına çekilmiş durumdadır. Bizim elimizden gelebilecek bir şey yoktur, bu konuda devletimizin bir el atması gerekiyor. Özellikle servis araçlarının yaşı ile ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor çünkü bugün sigortalarını dahi yapamayan bir servisçi esnafı yeni araç alabilecek güçte değildir.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim