VanHaberleri - Yeni yılda elektrik, doğalgaz, akaryakıt, vergi, harç ve birçok ürüne zam yapıldı. Yılın ilk gününde elektriğe yüzde 6, doğalgaza yüzde 1 oranında zam yapılırken, birçok gıda ürününün fiyatında ise fahiş artış yaşandı. Son zamlarla birlikte yaşam koşullarının daha da kötüye gittiğine dikkati çeken yurttaşlar, içerisinde bulundukları durumu "perişanız" şeklinde özetledi. 

72 YAŞINDA PAZARDA ÇALIŞIYOR Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde kurulan halk pazarında ilerleyen yaşına rağmen el arabasında meyve ve sebze satan Rasim Akbulak (72), geçinememekten dert yandı. Günde 30 ile 40 TL arasında kazandığını ve bunun da ev ihtiyaçlarını karşılamadığına dikkati çeken Akbulak, son zamlara tepki gösterdi. Akbulak, “Ekonomik sorunlardan ve hayat pahalılığından dolayı idare edemiyorum. O yüzden bu yaşıma rağmen çalışmak zorundayım. Haftada bir pazara geliyorum. Öğrencilerim var, onların gideri oluyor. Adımıza her hangi bir sigorta, araba ve arsa olmamasına rağmen benim ve eşimin yaşlılık maaşını kestiler. Başka bir yerden gelirimiz de yok. Bu şartlarda nasıl geçineceğiz" diye sordu. 

'FAKİR DAHA DA FAKİRLEŞTİ' Pazarda alışveriş yapan Meryem Kıyak (70), her geçen yılın kendileri için daha da zor geçtiğine değindi. Geliri olmayan insanların çok zorlandıklarını vurgulayan Kıyak, "Zenginler için değişen bir şey yok. Herhangi bir yerden gelirimiz de yok. Çalışanımız da yok. Eşimin bir maaşı da yok. Yeni zamlar ile beraber hayat çok zor geçecek. Fakirler bu süreçte daha da fakirleşti. Bu şartlar altında asgari ücrete yapılan 500 TL zam hiçbir duruma deva olmayacak. Pazarda 200 TL alışveriş yapsan bile mutfak masrafına yetmiyor” diye konuştu. 

‘PERİŞANIZ'

  Kerpiç evde kirada oturduklarını aktaran Sitti Özer ise, içerisinde bulundukları durumu "perişanız" şeklinde özetledi. Herhangi bir gelirlerinin bulunmadığını belirten Özer, "Elektrik, doğalgaz ve gıdaya zam geldi. İnsanlar artık çocuklarına bakamıyor.  Çocuklu bir ailenin geçinmesi imkansız. Ben bu ay 208 TL elektrik faturası ödedim. Bir de her gün zam yapılıyor. Bu zamların durmasını istiyoruz" diye seslendi. Ülkenin doğal kaynak zenginliğine rağmen insanların yoksullaşmasına anlam veremediğini dile getiren Bedri Yılmaz da zamlara tepki gösterdi. "Yazıktır bu halka" diyen Yılmaz şunları söyledi: "Her gün gözlerimizi yeni zamlarla açıyoruz. Bu zamlar yüzünden artık evimize bir şey alamıyoruz. İşsizlik zaten çok fazladır. Herkes çalışamıyor. Ülkede devam eden salgın yüzünden değil de bu gidişle yokluktan öleceğiz. Her ihtiyacımızı alamıyoruz.” Mezopotamya Ajansı

 

Editör: TE Bilisim