VanHaber - HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, verilen sözlere rağmen yapılmayan stadyumu yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 2011 depreminden sonra Van’da ağır bir yıkımın yaşandığının, buna rağmen depremin izlerin tamamen silinmediğinin hatırlatıldığı önergede Sarısaç “Bugün depremin izlerini taşıyan yerlerden biri de Van Atatürk Şehir Stadyumu’dur. Çünkü raporlarda ‘Komple yıkılarak yenilenmesi’ gerektiği vurgulanan stadyum, bugün de hizmet vermektedir. Oysaki mevcut stadyum, hasarlı olmasının yanında Van’ın ihtiyaçlarına da cevap veremez durumdadır. Buna rağmen eski stadyumun yıkımı gerçekleşmemiş ve yeni bir stadyum yapılması, AKP İktidarının tutarsız politikaları neticesinde Van’da kronik bir soruna dönüşmüştür.” dedi

Stadyum bir seçim propagandası mı?

Sarısaç, Van’da Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Başbakan ve Bakanlar düzeyinde stadyum sözü verildiğini belirterek şunları söyledi: “Gençlik ve Spor Bakanı M. Muharrem Kasapoğlu ise Mart 2019 seçimleri öncesinde Van’da stadyum sözü vermiştir. Ama seçimden sonra Van’da stadyum yapılması hakkında herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Çünkü gerçekte hiçbir yatırım programında Van’da bir stadyum yapılması yer almamaktadır. Verilen sözlerin bugüne kadar tutulmaması, bunun bir seçim propagandası olduğunu göstermektedir. Bugünlerde tribünlerin yapılması ve bazı noktaların yenilenmesi; yeni bir stadyumun yapılmayacağının göstergesi olarak değerlendirilmektedir.”

Sözler Van’a, stadyum diğer illere

Stadyum sözlerinin Van’da verilmesine rağmen yeni stadyumların başka kentlerde yapılmasını ‘çifte standart politikası’ olarak niteleyen Sarısaç devamında “Van, atletizm ve tekvandoda sağladığı başarıların yanında kırk bini aşkın lisanslı sporcusu ve genç nüfusuyla ciddi bir potansiyelin kentidir. Aynı şekilde yakın zaman önce Vanspor da bütün zorluklara rağmen 2’nci lige çıkmayı başarmıştır. Bunun yanında Van, bir milyonu aşkın nüfusuyla büyükşehir statüsünde bir metropol şehridir. Bütün bunlara rağmen depremden bugüne geçen 9 yılda Van’da stadyum konusunda sadece umut tacirliği yapılmıştır. Buna karşın son dokuz yılda birçok şehirde eski stadyumlar yıkılıp yenileri yapılmış, bazı illerde yeni stadyum yapımı ihale aşamasına gelmiş, bazı kentlerdeyse stadyumların yapımına başlanmıştır.” dedi.

“Sözünüzün gereğini yapacak mısınız?”

HDP’li Sarısaç, Gençlik ve Spor Bakanı M. Muharrem Kasapoğlu’na yanıtlaması üzere şunları sordu:

1 – Van Atatürk Şehir Stadyumu’yla ilgili olarak verilen sözler neden tutulmamaktadır? Van’da 14 Mart 2019’da verdiğiniz sözünüzün gereğini yapacak mısınız?

2 – Depremin üzerinden geçen 9 yıllık süreçte; her seçim öncesinde Van’da yeni bir stadyumun yapılacağına dair açıklamalar yapılmasına rağmen bugüne kadar stadyumun yapımıyla ilgili bir gelişmenin olmamasının sebepleri nelerdir?

3 – Van’da yeni bir şehir stadyumunun yapımıyla ilgili Bakanlığınız bünyesinde yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa söz konusu çalışma hangi aşamadadır?

4 –  Son 10 yılda birçok ilde yeni stadyumların açılışının yapıldığı bir süreçte Van’da ne zaman yeni bir stadyum yapmayı planlamaktasınız?

5 – Van’da 2011 yılından önerge tarihine kadar gerçekleştirilen spor yatırımları nelerdir? Bunun ekonomik değeri ne kadardır? Spor yatırımların ilçelere göre dağılımı nedir?

6 – Van’da 2000 yılından önerge tarihine kadar lisansı sporcu sayısı kaçtır? Lisanslı sporcuların desteklenmesi amacıyla Van’da yapılan çalışmalar nelerdir?

7 –  18 yaş altı nüfusun yüksek olduğu Van’da gençlerin sportif faaliyetlere katılması amacıyla önerge tarihine kadar mevcut olan proje sayısı kaçtır? 2010 yılından önerge tarihine kadar Van’da gerçekleştirilen projelerin yıllara ve ilçelere göre dağılımı nedir?

8 – Van ili sportif faaliyetlere erişim konusunda kaçıncı sırada yer almaktadır? Gençlerin sportif faaliyetlere erişimi için alınan tedbirler nelerdir? İlçelere ve spor dallarına göre dağılımı nedir?

Editör: TE Bilisim