Van’ın Gürpınar ilçesinde su şebekesi olmayan, yolları yapılmayan ve internetin çekmediği kırsal Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesi’nde, mermer ocağı yapılmak istenmesine tepki gösteren kadınlar, mermer ocağı yerine yol ve su sorunlarının çözülmesini istedi. 27 Mayıs'ta yapımına başlanan mermer ocağı için mera alanı içinde bulunan birçok ahır yıkılırken, mahalle sakinleri hayvanlarını barındıracak yer bulmakta güçlük çekiyor. 

YOL VE SU SORUNU 

Mahalle sakinlerinden Emine Bilek, su şebekesi olmayan mahallede kadınların çeşmeden taşıdıkları su ile çamaşırlarını elde yıkadıklarını söyledi. Zorlu yaşam koşullarına mermer ocağının doğaya verdiği zararın da eklendiğini ifade eden Bilek, “Köyde temiz bir hayat istiyoruz. Toza karşı alerjim var. Yollar yapılmadığı için, araçların geçişi yada rüzgarda toz kalkıyor. Her toz kalktığında nefes alamıyorum” dedi. 

HAYVANLAR ORTADA KALDI

  Mermer ocağının yaşamlarını olumsuz etkileyeceğini belirten Bilek, mermer ocağı için mahallede bulunan birçok ahırın yıkıldığını hatırlattı. Bilek, “Eşim çoban. Bir ahırımız vardı, onu da yıktılar. Koyunlarımızı bırakacak yer yok. Hayvanlarımız ortada kaldı” diyereki yaşadıklarına dikkat çekti.  

TELEFON İÇİN TEPEYE ÇIKIYORLAR

Mermer ocağı için ahırı yıkılan yurttaşlardan Saadet Yüce, hayvanlarına tandır evinde bakmak zorunda kaldığını ifade etti. Tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu dile getiren Yüce, “Ahırların yıkılmasıyla perişan olduk. İneklerimizi ahır olmadığı için tandır evinde tutuyoruz. Köyde birçok eksiklik var. Yol, su ve şebeke yok. Telefon görüşmesi yapmak için dağ başına çıkıyoruz. 15 yaşında bir çocuğum çobanlık yapıyor. Onun kazandığı ücretle ahırımızın eksikliklerini gidermiştik. Onu da yıktılar. Öncelikle hayvanlarımıza bir barınak bulsunlar. Tandır evinde bakamıyoruz. Kışın ne yapacağım bilmiyorum?” diye sordu. İpek Bilek ise okul çağındaki çocuklarının internet sorunu nedeniyle derslerinden geri kaldığını paylaştı. Mahallenin birçok eksiğinin olduğunu ifade eden Bilek, mermer ocağı yerine eksiklerin giderilmesini istedi. 

‘KÖYÜMÜZDEN UZAK DURSUNLAR’

Mahallelerinde mermer ocağı istemediklerini belirten Zeytin Bilek de, “Köyde perişan olduk. Ne su var, ne yol var ne de şebeke. Ahırları yıktılar sırtlarını çevirdiler. Yer olmadığı için şimdilik hayvanlara tandır evinde bakıyoruz. Başka yerimiz yok. Kimsenin köyümüze girmesine izin vermeyeceğiz. Köyümüzden uzak dursunlar” diyerek mermer ocağı istemediklerini söyledi.   MA / Barış Dönmez

 

Editör: TE Bilisim