Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği ( VATSO ) il dışından gelerek Van’ın altın değeri olan kurumları ele alan yatırımcı firmaları ve bunu görmezden gelen bürokratlara değinerek son olarak Van Çimento fabrikasının beton santralleri ile haksız rekabet girişi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada: "Bazı kurumlar ve şirketler il dışından gelerek, Van’ın altın değerinde olan yatırımlarına sahip olabiliyorlar, eyvallah buna bir diyeceğimiz olamaz. Örneğin TEDAŞ, deyimi yerindeyse para basan bir kuruluş, HES’ler, güneş enerjileri ve rüzgar enerjileri de öyle. Düne kadar Van-Et de öyleydi. Bu değerlere sahip şirketler kazandıkları paraları maalesef Van dışında değerlendiriyorlar. Bu yatırımları ciddi bir şekilde Van halkına kazandırmak istedik, o zaman ki yerel siyasilerin engeline takıldık. Bırakın Van Halkı alsın dedik, neyse değeri Vanlılar ödesin, bu değerler Vanlılar da kalsın, kazandıkları para ile de Van’a yatırım yapılsın, istihdamı artıralım” diye biz teklif götürmüştük. O dönemin Yerel siyasileri Van halkının yanında yer alacağına bu firmaların yanında olmayı tercih ettiler. Maalesef işin sosyal yönü düşünülmedi.

               Bunu daha sonra market zincirleri izledi. Her mahalle, her sokak başında ulusal zincir ağı olan marketler açıldı, kimse demedi, “Van’ın küçük market esnafı ne yapar, ne eder, ekmeğini nasıl çıkarır” diye. Onlar da kazandıkları paraları başka yerlerde değerlendirdiler. Anlayacağınız Van’da para durmadı, para hep il dışına aktı. Bankaların da tutum ve davranışlarıda bu işlere çanak tuttu. Nedir bu ekspertiz fiyatlarını düşük gösterme çabası. Kredi çekmek istiyorsunuz, ipotek istiyorlar, ipoteğe 3’te 1 oranında değer biçiyorlar. “Arkadaşım sen Van’da yaşamıyor musun?” diye soruyoruz, “Evet ben Van’da yaşıyorum, dediğiniz yer de çok değerli ama merkez bu fiyattan değer biçin diyor?

               Bu gelen şirket yöneticilerine hep şunu söyledik: “Siz, Van’da 30 yıldır, yatırımları olan insanlar nasıl ayakta duruyor, nasıl para kazanıyor, hangi zorlukları yaşıyor, hiç düşündünüz mü? O küçük marketler sayesinde kaç eve ekmek giriyor, kaç çocuk okutuluyor, kaç gencin düğünü yapılıyor, bunların da hesabını yapıyor musunuz? Allah rızası için biraz insaflı, biraz vicdanlı olun. Nedir bu para kazanma hırsınız, acımasız rekabetiniz? Siz sanki para kazanmaya değil, insanları batırmaya gelmişsiniz”

               Bu sitemli yaklaşımlarımıza rağmen yine de gelen tüm yatırımcılara saygı duyduk. İşte bunlardan bir tanesi de Van Çimento. Van’ın en güzel yerinde ve turizm merkezi olan ilçemizde faaliyet gösteriyor ve o İlçemiz tarihi meyvesi yok olmaya sebep oldu, yetmemiş gibi şimdide beton santrali kurma ruhsatı istemektedir. Van Çimento’ya “Van’da olan bir yatırımdır” diye sahip çıktık.

               Ama gel gör ki biz bunca sıkıntıya rağmen dışarıdan gelen yatırımcılara her türlü kolaylığı sunarken, onlar elimizde kalan son ekmeği de alma derdinde. Van’da çimentoyla işi olan herkes Van Çimento’dan ürün alıyor. Beton santrallerinde, beton yapı elemanları üretiminde Van Çimento ürünleri kullanılıyor. Van Çimento kendi müşterilerinin ekmeğine göz dikmemesi gerekir.

               Van Çimento Fabrikası, kaç noktada yapı malzemesi ve beton santrali kurmaya başlamış. Van ve ilçelerinde faaliyet gösteren 60’a yakın beton santrali ve yüzlerce alt yapıda kullanılan malzeme üreten fabrikalar varbu yatırımların geleceğini hiç düşünmüyorlar mı? Önce tek tek bu santral ve fabrikaların kapanmasına sebep olabilecek, rekabeti ortadan kaldırabilecektir. Size gösterdiğimiz saygıyı lütfen suiistimal etmeyin, bırakın herkes ekmeğini kazansın. Zaten 60 tane beton santrali ve yüzlerce fabrika ancak ayakta durabiliyor ve acımasız rekabetle kendilerine zarar veriyorlar.Bu son hadise bizim kırmızıçizgimizdir artık. Aynı market zincirleri gibi önce gelip rekabeti bozuyorlar, küçük esnaf ve mahalle bakkalları kapandıktan sonra da meydanı boş bularak, fiyatları uçuruyorlar.  Lütfen bu tür hatalara düşmeyin bu memleket her şeye rağmen size sahip çıkmış ve her şeye rağmen sizi baş tacı etmiştir. Siz şimdi de gelmişsiniz yüzlerce insanın ekmeğine mani olabilecek işlere kalkışıyorsunuz" denildi. 

Editör: TE Bilisim