İsrail, Hizbullah’ın askeri kapasitesini ve üst düzey Hizbullah komutanlarını ortadan kaldırmayı amaçladığını belirterek, Lübnan hedeflerine yönelik saldırılarını önemli ölçüde arttırdı.
İsrail, dün akşam (27 Eylül) Dahiya’da düzenlediği saldırıda Hizbullah’ın ana karargâhını hedef aldı. Saldırıda Hasan Nasrallah’ın da orada olduğu iddia edilmişti.
Beklenen açıklama bugün İsrail’den geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) X hesabından yayımladığı mesajında, Nasrallah’ın öldüğünü doğruladı. Açıklamada, “Hasan Nasrallah, dünyayı artık terörize edemeyecek” denildi.
Hizbullah, örgütün lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail’in Beyrut’ta düzenlediği saldırıda öldüğünü doğruladı.
Hizbullah’ın yazılı açıklamasına, Seyid Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın Genel Sekreteri, 30 yıl dolayında önderlik ettiği büyük, ölümsüz şehit yoldaşlarına katıldı” denildi.
İsrail’e karşı direnişten uluslararası aktörlüğe: Hasan Nasrallah kimdir?
Hizbullah’ın karizmatik lideri Hasan Nasrallah, Lübnan siyasetinde ve Ortadoğu’da derin izler bırakan tartışmalı bir figür. Destekçileri tarafından direniş kahramanı olarak yüceltilirken, karşıtları onu ülkesinin egemenliğini tehdit etmekle ve bölgesel çatışmaları körüklemekle suçlandı.
31 Ağustos 1960’ta Beyrut’un doğu banliyölerinden Bourj Hammoud’da yoksul bir Şii ailenin dokuzuncu çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Abdul Karim Nasrallah, Güney Lübnan’daki Bazourieh köyünden Beyrut’a göç etmiş bir meyve-sebze satıcısıydı.
1976’da, henüz 16 yaşındayken Irak’ın Necef kentindeki dini seminere gitti. Burada Ayetullah Muhammed Bakır es-Sadr’ın öğretilerinden etkilendi.
Es-Sadr, Nasrallah’ın liderlik vasıflarını fark ederek “Sende liderlik kokusu alıyorum; sen Mehdi’nin takipçilerinden birisin” dediği söyleniyor.
Ancak 1978’de, Saddam Hüseyin rejiminin Şii muhaliflere yönelik baskıları nedeniyle diğer Lübnanlı öğrencilerle birlikte Irak’tan sınır dışı edildi.
Lübnan’a döndükten sonra, Emel lideri Abbas el-Musavi’nin okulunda eğitim gördü ve ders verdi. Kısa süre sonra Emel’in Bekaa’daki siyasi temsilcisi olarak atandı.
1982’de İsrail’in Lübnan’ı işgali, Nasrallah’ın siyasi kariyerinde bir dönüm noktası oldu.
Nasrallah liderliğinde Hizbullah, sadece bir direniş örgütü olmaktan çıkıp Lübnan’ın en güçlü siyasi partilerinden biri haline geldi.
(Kaynak: Medyascop)