Kürdistani Parti Girişimi(KPG) Meclisi, 07-08 Eylül 2014 tarihlerinde Diyarbakır’da toplandı.
Girişimden toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, 2 yıla yakın bir süredir devam etmekte olan çalışmaların değerlendirildiği ifade edilerek, “Açık, meşruiyeti esas alan, Kürdistani bir kitle partisinin kurulması kararı alındığı” belirtildi.
Kürdistani Parti Girişimi Meclisi, “Tüm güçleriyle Güney Kürdistan Federal Devleti’nin yanında olduklarını ve dünyanın neresinde olursa olsun, Kürtler’in her kazanımını kendi kazanımları olarak gördüklerini” de kaydetti.
KPG’nin açıklamasında, daha sonra özetle şunlar yer aldı:
-“Kürt ulusunun devletleşme hakkını savunan ve hedefleyen bir partiye ihtiyaç vardır. Kürt ulusuyla birlikte Kürdistan’daki tüm azınlıkların da sahipleneceği bir devlet ile (koşullara göre eşitliğe dayalı federe, konfederal ya da bağımsız devlet) kendilerini özgür bir şekilde yönetmelerini hedefleyen bir partiye ihtiyaç vardır. Çağdaş değerlere dayalı, adil, eşitlikçi, özgürlük ve çoğulcu demokrasiyi bir yaşam tarzı olarak içselleştiren, toplumun en geniş kesimlerinin taleplerini esas alan, kendi iradesiyle hareket eden, istikrarlı, güçlü Kürdistani bir kitle partisine ihtiyaç vardır.”
-“Bu amaca ulaşmak için Kuzey Kürdistan’da yeni bir siyasal hat ve güçlü bir Kürdistani parti oluşturma ihtiyacı hisseden en geniş potansiyele bir kez daha birlikte partileşme çağrısı yapmayı bir görev ve sorumluluk olarak görmekteyiz. KPG bu doğrultuda gelebilecek her türlü somut öneriye açık olduğunu bir kez daha beyan eder.”
-“Güney Kürdistan’da halkımızın federe devletten konfederal ya da bağımsız devlete doğru yol aldığı bir süreçte, gerçekleşen Şengal trajedisi, Êzidî Kürt kardeşlerimize yönelik bir soykırım girişimi olarak tarihteki yerini alacaktır. Şengal saldırısı ile halkımıza ‘balans ayarı’ yapmaya çalışanlar, kendi planlarında
boğulmaya başlamışlardır. İlk andaki kırılmayı hızla aşarak saldırıya geçen Pêşmerge Güçleri hiç bir gücün halkımızın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini durduramayacağını, ortaya koyduğu güçlü ve kahramanca mücadelesiyle, dosta düşmana bir kez daha göstermiştir. Şengal trajedisinden sonra dünya en üst seviyeden Kürdistanı sahiplenmeleri de devletleşme yolunda artık geri dönülmez bir noktada olduğumuzun ve Kürdistan’ın bağımsızlığı yolunda önemli bir dönemeci aldığımızın işaretidir.”
-“KPG, Kürtler arası diyalog ve ulusal demokratik prensipleri esas alan samimi ittifakların gerçekleştirilmesine büyük değer biçtiğini de önemle vurgulamaktadır.”
Partileşme çabası, 27 Nisan 2013 tarihinde 11 kişinin çağrısıyla Diyarbakır’da toplanan 400 civarında şahsiyeti temsilen kurulan Diyalog Komisyonu ile başladı. Bu çerçevede KPG ise, 19-20 Ekim 2014 tarihinde yapılan geniş katılımlı bir toplantıda oluşturuldu.