Van’ın en işlek ve prestijli caddelerinden bir tanesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde 10 yılı aşkın bir süredir adeta ‘Yılan Hikayesi’ne dönen, eski ismiyle CityVan, Van Park AVM’de sorunlar bitmiyor. Sorunların çözümü için yetkili merciler tarafından henüz ciddi bir adım atılmadı.
Mülkiyetinin yüzde 50’si Van Büyükşehir Belediyesi’ne, diğer yüzde 50’si ise şahıslara ait olan Park AVM için çözüm bulunamıyor. Van’ın en işlek caddesi üzerinde bulunan AVM kaderine terk edilmiş durumda. Daha önce kuyumcular çarşısı olarak düşünülen fakat kuyumcu esnaflarının sıcak bakmaması sonucu AVM’ye dönüştürülen ve 2017 yılında Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bir firmaya 3 yıllığına işletme ihalesi verilen Park AVM, yüzde 20 kapasiteyle hizmete açılmıştı. Çeşitli sorunlar nedeniyle AVM 1 yıl sonra kepenk indirmişti. 2017 yılında AVM’nin 3 yıllığına ihalesini alarak 10 yıllığına kiralayan firma, yaklaşık 3,5 Milyon para toplayıp kiracıları ve mülk sahiplerini mağdur ederek ortadan kaybolmuştu. Bununla birlikte arkasında 1,5 Milyona yakın elektrik borcu bırakmıştı.
Elektrik borcu yüzünden sık sık elektrik kesintisinin yaşandığı AVM’de esnaflar daha fazla dayanamayıp birer birer kepenk indirirken, her gün bir başka sorunun meydana gelmesiyle birlikte AVM tekrar kapanma noktasına gelmişti. Konu ile ilgili AVM’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özdek, açıklamalarda bulunarak sürece ilişkin tüm ayrıntıları anlattı. 2020 yılının Ocak ayında yeni bir yönetim oluşturularak AVM’yi tekrar hizmete açmak istediklerini ve mevcut sorunların çözülmesi için çok ciddi çalışmalar içinde olduklarını söyleyen, AVM’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, yeni bir kiralama şirketiyle anlaştıklarını fakat Van Büyükşehir Belediyesi’nin sürecin önünü açmadığını ifade etti.
"İŞTEN ANLAMAYANLARA VERDİLER"
Park AVM’nin 2017 yılında işten anlamayan birilerine verildiğini dile getiren Özdek şöyle konuştu: “Daha önceki belediye yönetimi 2017 yılında AVM ile alakası olmayan, AVM işletmeciliği yapmayan bir firmaya maalesef Van Büyükşehir Belediyesi ihale verdi. Park AVM’yi daha önce işletme tecrübesi olmayan bir firma alınca, AVM’yi yüzde 20 doldurarak açmak istedi. Bunlar kötü niyetli insanlardı. Bunların başında da bir kadın vardı Kadriye Kürükçü adında. Bu kadın AVM’yi gerçekten çok mağdur etti. Yaklaşık 3 ile 3,5 Trilyon civarında bir para topladı. AVM’yi borcun altına soktu. En nihayetinde 1 yıl içerisinde AVM’ye çok ciddi bir ittifak kaybı yaşattırdı. En son bırakıp kaçmak zorunda kaldı. Kaçarken de burada herhangi bir kişiye açıklama yapmadan kaçtı. Hem AVM’de bulunan mülk sahiplerini, hem de kiracıları çok ciddi manada zarara uğratarak mağdur etti. 3,5 Trilyon alıp kaçarken, 1,5 trilyon civarında da borç bırakmış oldu. Bu kadın gittikten sonra AVM’de çok ciddi bir sıkıntı meydana geldi. Bu borçlar tabi ki mülk sahiplerine kalan borçlar oldu ve daha önce mülk sahipleri ve kiracıların ödemiş olduğu paralar ortadan kaybolunca insanlarda çok ciddi manada mağduriyet yaşadı. Bizler de mülk sahipleri olarak oradaki insanlarla toplantı yaptık. Yeni bir yönetim kurmamız gerektiğini ve belediyeyle görüşmemiz gerektiğini ifade ettik. Arkadaşlarımızın da teveccühüyle yeni bir yönetim kurmak isteyerek Vali bey ile görüştük. Vali bey de eski yönetimin sözleşmesini feshedeceğini ve bizden yeni bir yönetim kurmamızı istedi. Bizler de Sayın Valimizle hem fikir olduk ve yeni yönetimimizi 2020 yılının Ocak ayında kurduk. Bu güne kadar AVM’de çeşitli sorunlar vardı. Bizler yönetimimizi kurduktan sonra müteahhitten kalan sorunlar vardı, iskan alınmamıştı, ruhsat yoktu. Yeni yönetim olarak gittik iskan ve ruhsat aldık. Akabinde gittik Türkiye’de şuan 17 tane AVM işleten bir firmayla anlaştık. Yaklaşık 5-6 ay boyunca buranın alt yapı çalışmasını yaptık. En nihayetinde bu kiralama şirketine buranın işletmesini vermiş olduk. İmzalarımızı attıktan sonra belediyenin de gelip bu kiralama şirketiyle sözleşme imzalamasını bekliyoruz ama belediye sürekli bu konuda sorun üretiyor. Bize bu konuda yardımcı olmuyor.”
ÖZDEK: BELEDİYE İŞİ ZAMANA YAYIYOR
Van Büyükşehir Belediyesi’nin süreci yavaşlattığını söyleyen Özdek, “Şuan ki durum itibariyle AVM kapalıdır. Kadriye hanım burayı bırakıp gittikten sonra çok ciddi elektrik borçları meydana geldi. Problemler meydana geldi. Bizde AVM’yi kapatarak yeni bir kiralama şirketine vererek burayı sil baştan yeniden hizmete açmayı düşündük. Şuanda AVM’de tadilatlar söz konusu. Çatıdan tutun tavanlara kadar çeşitli yerlerde arızalar meydana gelmişti. Bizler de yeni yönetim olarak bu tadilatları yapmak durumundayız. Mükellefiz yeni tadilatlar yapmaya fakat buradan belediyeden yardım diliyoruz. Diyoruz ki buranın elektrik borçlarını yüzde 50 yüzde 50 birlikte ödeyelim. Belediye ilk başlarda bizler bunu ödemeyeceğiz diyorlardı, şuan ödeyeceğiz dediler ama henüz bir adım atmış değiller. Şuanda belediye çok hantal davranıyor. İşi çok zamana yayıyor. Burada da kiracıların ve mülk sahiplerinin mağduriyetleri söz konusu. Bu AVM’nin biran önce ivedi bir şekilde açılması gerekiyor ama bu konuda belediye gereken adımları maalesef atmıyor. Bizlerde şuanda mağduriyet içerisindeyiz. Kiralama şirketimiz hazır. Şuan şirket hemen gelip başlamak istiyor fakat belediye bunun önünü açmıyor.” Dedi.
"BURADA BİN 200 KİŞİ EKMEK YİYECEK"
AVM’nin açılması halinde 1200 kişinin ekmek yiyeceğini dile getiren Özdek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz kiralama şirketiyle sözleşmemizi imzaladıktan sonra belediye ve valilikle bir görüşme sağladık. Firmayı 5 defadır Van’a getiriyoruz fakat belediye her defasında bizden yeni bir tarih istiyor. Olayı sürekli zamana bırakıyor. Biz normalde açılış sürecimizi Kurban Bayramı olarak belirlemiştik. Çünkü baştan aşağıya kadar 3 aylık bir tadilat sürecimiz olacaktı. Fakat belediye bize bu konuda yardımcı olmadığı için, borçları ödemede bize kolaylık sağlamadığı için bizler bu defa mecburen yeni bir tarih belirlemek zorunda kaldık ve Eylül ayının sonunda açarız diye düşündük. Şuanda belediyeyle ciddi bir görüşme içerisindeyiz ama belediyeden ciddi bir adım göremiyoruz. Sadece temenni ve istekler doğrultusunda hareket ediliyor ve herhangi bir somut adım atılmıyor. Buda belediyenin burayı mağdur ettiği anlamına geliyor. Mevcut durumda belediye yetkilileri AVM’yi zarara uğratıyorlar. Biran önce AVM’yi açmaları gerekiyor. Burada çok ciddi anlamda kamu zararı söz konusu. Gerek belediye cephesinden gerek vatandaşlar cephesinden bu AVM açıldıktan sonra burada bin 200 insan ekmek yiyecek. Bu bin 200 insanın yediği ekmeğin de memlekete faydası olacaktır. AVM demek Van için katma değer demektir. Park AVM şuan Van’ın en kalbi noktası olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde kıymetli bir yerde kıymetli bir AVM’dir. 450 Trilyonluk bir yatırımdır. Bu yatırımın şuanda kapalı kalması belediyenin pasif kalmasından kaynaklanıyor. Nitekim yeni yönetim olarak bizler şuan üzerimize düşen her şeyi yaptık. Ruhsat konusunda, borçları taksitlendirme konusunda, yatırma konusunda ve yeni tesisat sözleşmeleri konusunda bizler tüm sözlerimizi yerine getirdik. Yeni doğalgaz ve elektrik sözleşmelerimizi gerçekleştirdik. Son olarak AVM’nin tüm sorunlarının çözüme kavuşması gerekirken, belediye şuan belediye adım atmadığı için askıda bekliyoruz maalesef.”
ÖZDEK: KANUNSUZ BİR ŞEKİLDE YÖNETİLİYORDU
Daha önceki yönetimin AVM’yi kurumsal anlamda ve kanunsuz bir şekilde yönettiğini vurgulayan Özdek, “Belediye daha önce burayı bir kadına verdiği zaman, bu kadının burayı yönetebilecek bir kabiliyeti var mı, yok mu bunu araştırmadan vermiş. Çünkü bu kadının daha önce AVM’cilik bir geçmişi yoktu. Bu işten anlamıyordu. Nihayetinden gelip 2017 yılında 3 yıllığına buranın ihalesini önceki belediye yönetiminden aldı. 3 yıllığına aldığı ihaleyi 10 yıllığına kiraladı. Dolayısıyla burada kanun dışı bir durum da söz konusu. Yani bizim yeni bulduğumuz kiralama şirketi Türkiye genelinde 17 AVM işleten bir şirkettir. Bu şirket ENS Kiralama Şirketidir. İşin profesyonel olarak hakimi ve ciddi olarak kurumsal bir şekilde çalışan bir şirkettir. Bizim AVM’mize de ciddi manada eğilmeleri söz konusu ve AVM’yi markalarla dolduracaklar. Tüm AVM’lerde bulunan markaları buraya taşıma gibi bir durumları söz konusu. Şuan dediğim gibi belediye buranın önünü açmıyor. Şuan belediye kendi yüzde 50’sini ihale edip vermediği için bizler şuan askıdayız ve bekliyoruz maalesef.” İfadelerini kullandı.
"TAMAMEN KURUMSAL FİRMALAR YER ALACAK"
AVM’de tamamen kurumsal olan firmalarla devam edeceklerini söyleyen Özdek şunları söyledi: “Bizler yeni yönetim olarak şunu istiyoruz; bizler diyoruz ki burası bir AVM’dir. Kadriye Kürükçü zamanında kurumsal olmayan işletmeler de burada açıldı. Bizler de diyoruz ki şuan içinde bulunan arkadaşlarımız mağdur olmasınlar, kurumsallaşsınlar. Oradaki tüm sektörlere şunu diyoruz; kurumsallaşın orada ekmek yemeye devam edin. Bu AVM hepimizindir, Van’ındır. Dolayısıyla burada kim kurumsallaşır ve kriterlere uyarsa kimsenin ekmeğiyle oynanmayacaktır. Bu anlamda yeni yönetim olarak kimseyi sıkıntıya itmeyeceğiz. Sadece isteğimiz kurumsallaşmalarıdır.”
"AVM’DE YENİ BİR DÜZENLEMEYE GİTTİK"
AVM’nin yeni bir düzenlemeye gittiğini de dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Özdek, “AVM’de sil baştan yeni bir düzenleme meydana gelmiştir. ENS kiralama şirketimiz adına şuanda kat planları çizilmiştir. Geçmişte kurumsal firmalar yoktu. Ama bu kiralama şirketimiz tamamen AVM’yi kurumsal firmalarla dolduracak. Her sektörde ENS kiralama şirketimiz kurumsallaşma yönünde ciddi adımlar atmıştır. Kat planları da o yönde hazırlanmıştır. Bundan sonra AVM tamamen kurumsal firmalarla devam edecektir. Şuan tek sıkıntımız belediyenin bize onay verip önümüzü açmasıdır. Akabinde bizler 3 aylık bir tadilat sürecinden sonra bizler AVM’de çok güzel faaliyetler sergileneceğine ve çok daha işlevli bir AVM olacağına inanıyoruz.” Diye konuştu.
ÖZDEK: TÜM SEKTÖRLER YER ALACAK
AVM içinde tüm sektörlerin yer alacağını söyleyen Özdek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye genelinde pandemiden dolayı tüm sinema sektörü büyük bir zarara uğramış durumda. Şuan Türkiye genelinde 468 tane AVM var. Bu AVM’lerin içinde bulunan tüm sinemalar şuanda zarar ve ziyan içindeler. Sinema şuan hariç olmak üzere, onu da cep yapabiliriz. Diğer tüm eğlence, yiyecek, içecek ve tüketim sektörlerinin tamamı AVM’de yer alacaktır. En alt katı otopark diye düşünmüşüz. Fakat biz belediyeden de müze tarafındaki arazide bize otopark olabilmesi için yardım talebinde bulunmuştuk. Bu ileriki süreçte tamamen sayın valimizin takdirine kalmış bir konudur. İnşallah bu konuda da bize yardımcı olurlar. Belediye yardımcı olursa yan taraftaki alanı da otopark olarak kullanmayı düşünüyoruz. Yani tamamen her şey belediyenin inisiyatifine kalmış durumda. Ama belediye şuanda süreci tıkamış durumda. Problemi büyükmüş durumda. Ortada bir problem yok, 2886 kanunu gereğince şuanda belediye isterse burayı çok kısa sürede tamamlayıp bitirebilir ama maalesef belediye çok hantal davrandığı için buranın açılması ayları ve yılları buluyor. Bizler 2 yıldır sürekli açılması yönünde baskı uyguluyoruz. 5 defa kiralama şirketimizi Van’a getirmemize rağmen bir türlü belediyeden bir sonuç alamıyoruz. Tamam diyorlar, ertesi gün farklı fikirlerle karşımıza çıkıyorlar. Belediye şuanda çok dirayetli davranmıyor. Şuanda 1200 insanın ekmeğine mal oluyor. Bu AVM ülkemiz, milletimiz, insanlarımız için bir katma değerdir. Burada çok ciddi bir anlamda istihdam alanı olacakken, binamızı açmadıkları için şuanda Park AVM binası neredeyse metruk bir bina haline gelecek. Bizler şuan çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Ön cepheden tutun iç cepheye kadar çok ciddi değişiklikler yapacağız. AVM’yi yeniden bir AVM niteliğine kazandırmayı düşünüyoruz. Bizler Eylül ayı gibi açmayı planlıyorduk ama bu gidişle belediye bizi herhalde bahara bırakacak gibi görünüyor. Bize yine 6 aylık bir zaman kaybı yaşatacak gibi görünüyor.”
"ÖNÜMÜZÜ AÇMALARINI İSTİYORUZ"
Sürecin daha hızlı ilerlemesi için Van Büyükşehir Belediyesi’nden önlerini açmalarını isteyen Özdek, “Bizler Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Sayın Valimizden, Genel Sekreter Yardımcımız Sayın Kaymakamımız Fatih beyden şunu talep ediyoruz. Rica ediyoruz, yeni yönetim olarak burayı kurumsallaştıralım. Burada geçmişte yaşanan sorunlar bir daha yaşanmayacak şekilde sağlıklı adımlar atalım. Buranın tamamını resmi ve yasal boyutlarda gerçekleştirelim. Yeni bulduğumuz kiralama şirketimiz gerçekten çok iyi bir firmadır. Sadece belediyenin biraz cesur davranması lazım. Bardak bir kere kırıldı diye insanlar su içmekten asla vazgeçemezler. Belediye geçmişte bir hata yapmıştır. AVM’cilikten anlamayan bir kadına burayı peşkeş çekmişlerdir. O kadında gelip burada çok ciddi anlamda başarısızlık meydana getirmiştir. İnsanlar burada mağdur olmuştur. Bu nedenle bizler bunu bir daha yaşamak istemiyoruz. Yeni yönetim olarak bizlerde elimizi taşın altına koymuşuz. Belediyede elini taşın altına koysun. Burayı düzenli ve yasal bir şekilde biran evvel açalım ki insanlarımız burada mağdur olmasınlar. Şu anda gerek kiracılar ve gerekse mülk sahipleri çok büyük zarar ve ziyan içindeler. Bu zarar ve ziyanların sebebi de belediyedir. Çünkü belediye buranın önünü açmıyor. Bizler de istirham ediyoruz, buranın önünü açalım, burası ilimize ve memleketimize bir katma değer olsun. Burada belediyemizde kazansın, vatandaşta kazansın, esnafta kazansın, herkes burada müreffeh olsun ve huzurlu olsun istiyoruz.” Dedi. Guncelvan