Birçok insan portör muayenesi nedir ve nasıl yapılır konularında araştırmalar yapmaktadır. Günümüz dünyasındaki insan popülasyonun artmasıyla bulaşıcı hastalıklar çok daha tehlikeli bir hale gelmektedir. Özellikle gıda servis ve imalathane hizmetleri veren bireylerin bulaş hastalıkları konusunda oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Bu tip bulaş riski olan hastalıkların araştırılması ile ilgili yapılan bir takım muayeneler vardır. Bu muayenelere portör muayenesi adı verilmektedir. Özelikle işe başlayacak kişiler için alınan sağlık raporu bu muayeneler arasındadır. Kanunlarda belirlenen kurallara göre bulaşıcı bir hastalık taşıyan kişiler gıda işleri ve türevlerinde çalışamazlar. Bu testlerin içerisinde Gaita kültür testi, mikroskobik dışkı analizi, boğaz ve burun kültür testi ve akciğer grafisi işlemleri yapılabilmektedir.
Nerede Yaptırılır?
Portör muayenesi nerede yaptırılır sorusu sıklıkla cevap aranan konulardan biridir. Portör muayenelerinin 3 ayda bir tekrar edilmesi zorunludur. Çalışanın fiziki olarak bizatihi bu muayeneyi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kurumsal işletmelerde işyeri hekimi tarafından portör muayenesi gerçekleştirilir. İşyeri doktorunun bulunmaması durumunda kamu kurum ve kuruluşları tarafından muayeneler ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Oldukça hassas olan bu konu kamu sağlığı konusunda oldukça önemlidir. Muayene sırasında doktorun uygun görmesi ile testlerin tekrarlanması veya kişinin daha sık muayene olmasına karar verilebilir.
Portör Muayenesi tetkikleri nerede yaptırılır;
- Onaylı resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında portör testleri yapılabilir.
- Akciğer grafileri hariç diğerleri Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılabilir.
- Yine akciğer grafisi hariç diğerleri İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü tarafından yapılabilir.
- Tam kapsamlı portör testleri Devlet Hastanelerinde yapılabilir.
- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri portör testini yapıldığı diğer alanlardır.
- Portör testleri Belediye Laboratuvarlarında yapılabilir.
- Verem Savaş Dispanserleri portör testi içerisinde yalnızca akciğer grafisi yapmaktadır.
- Yetkin özel sağlık kurum ve kuruluşları portör testlerini gerçekleştiren kurumlardır.
- Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı onaylı ve ruhsat verilen, özel sağlık kuruluşları, özel hastaneler, özel radyoloji laboratuvarları, tıbbi tahlil laboratuvarları diğer hizmet veren kuruluşlardır.
Fiyatları Ne Kadar?
Portör muayenesi yaptıracak olanların aklına takılan sorulardan biride fiyatları ne kadar sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Portör muayenesi özellikle gıda faaliyetleri yürüten kişiler tarafında zorunlu bir tarama usulüdür. Portör muayenesi ücretlendirmeleri yıllık olarak Resmi Gazete ‘de yayımlanmaktadır. Bu konuda ile ilgili Sağlık Bakanlığı genelgeleri bulunmaktadır. 2007/62 sayılı genelge ile portör muayenesi gerçekleştirecek olan kişilerden ücret alınmayacağı ortaya konulmuştur. Bu durum özelinde birinci basamak hekim isteği ile gelen kişiler tarafından belirtilen kurum ve kuruluşlar ücret talep edemeyecektir. Bu durum haricinde Resmi Gazete ’de yayınlanarak tebliğ edilen hizmet yılı tedavi giderleri esas alınarak ücretlendirme yapılabilecektir. Portör muayeneleri halk sağlığı ve halk sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir.