Bir düğün salonunda düzenlenen kongreye DBP PM Üyesi Hacer Özdemir, DBP Van İl Eş Başkanı Murat Sarısaç, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP İl Eş Başkan Yardımcısı Yunus Parim, STÖ temsilcileri, Barış Anneleri, KJA Aktivistleri ve halk katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan Kongrenin açılış konuşmasını yapan Divan Başkanı Ahmet Aygün, “Özellikle son birkaç yıldır Rojava Kürdistan’ına yönelik bitmek bilmeyen saldırılar, Kuzey Kürdistan’da ise Sur, Cizre, Gever, Nusaybin, Silvan, Silopi ve Kerboran’a hendekler bahane edilerek uygulanan yıkım politikaları ile yüz binlerce Kürt yerinden yurdundan edilmiştir.İşte tüm saldırı politikalarına karşı gün halkımızın birlik olma günüdür. Soykırım ve katliama karşı bulunduğumuz her alanda örgütlenmek zorundayız. Halkımızı tek bir an bile yalnız bırakmamak bizim temel görevimizdir. Gücünü halktan alan bir mücadele geleneğinin çalışanları olarak bundan sonra da halkımızla birlikte olmaya devam edeceğiz. Değerli arkadaşlar, işte Rojava Derneği yukarıda anlattığım nedenlerden ötürü çok önemlidir. Kürt halkına karşı ezelden beri yürütülen göç ettirme politikalarına karşı Rojava Derneğinin yürüttüğü çalışmalar büyük önem arzetmektedir. Devletin zorla göç ettirme politikasına karşı halkımızın köylerini, kasabalarını, kentlerini terketmemesi için Rojava Derneğine vereceğimiz her destek egemenlerin göç ettirme politikalarını boşa çıkaracaktır.” Dedi.

Ardından konuşan Rojava Derneği Başkanı Alaattin Dağhan yeni seçilecek yönetime başarılarak dileyerek, katılımcılara teşekkür etti.
Kongrede konuşan HDP Van Milletvekili Lezgi Botan, bu gün Cizre, Yüksekova, Nusaybin ve diğer yıkılmış kentlerle dayanıuşma günü olduğunu söyledi. Botan, “Önümüz kıştır, halen bu yerlerde insanlar evsiz ve barksız durumdadır. İnsanlarımızın bu zor günlerinde yalnız bırakmamalıyız ve yardım elini onlara uzatmalıyız. Kürt halkı birlik ve beraberliği Kobani işgali sırasında gösterdi. Bizde bu Kobani ruhuyla yıkılan kentlerimiz hep birlikte inşa edelim. Kış gelmeden halkımızın bu mağduriyetini giderelim. Bu konuda Rojava Derneği’nin çok büyük çaba gösterdiğini görüyoruz. Bu gün bütün Kürt halkı Rojava Derneği’nin doğal bir üyesidir. Bu duyarlılıkla hep birlikte mağdur olan halkımıza sahip çıkalım. Yüksekova yanı başımızda ve kış olmadan orayı yeniden inşa edelim. Bu yüzden çalışmalarımızı hızlandırmalıyız “ dedi

Faaliyet ve mali rapor okunmasının ardından tek liste ile girilen seçimlerde Şengül Bozdemir, Hsan Çetin, Ahmet Enterili, Muhsin Duman, Kudret Temel, Necip Elter, Sait Kılıç Asil üye olurken, Yedek üyeler Yusuf Aydın, Behice Abi, Metin Alma, Hafize Coşkun, İhsan Çakar’dan oluştu. Atilla Kumli, Nimmet Aslan, Asuman Sakallı, Sadrettin Karabulak ve Ahmet Teker ise Denetleme kuruluna seçildi.