Kalp krizi günümüzde oldukça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Kalp vücut için Hayati öneme sahip olan organlar arasında yer alır. Kalp bütün vücuda gün içerisinde neredeyse 8 litre kan pompalamaktadır. Kas dokudan oluşan bu organ, içerisinde damarların geçtiği ve bu anlamda oksijene ihtiyaç duyan organlarımızdan biridir. Kalbin içerisinde bulunan damarlar çeşitli nedenlerden dolayı tıkanabilmektedir. Kalp özellikle beslenme bozuklukları aşırı yağlanma ve sporsuzluk nedeniyle yavaş yavaş sağlığını yitirebilir. Kalbin içerisindeki damarların çeperleri kolesterol yağ ve plakla kalınlaşabilir. Damarların çeperinde oluşan plaklar damarları olumsuz etkiler ve tıkar. Tıkanan ve daralan damarların çatlaması söz konusu olabilir. Bu durumda damarlardaki kan pıhtılaşmaktadır. Elbette pıhtılaşan kanda damarlarda yeni bir tıkanmaya neden olmaktadır. Kalp hastalıkları ve sağlığı ile ilgili olarak tıp biliminin kardiyoloji bölümü ilgilenmektedir. En sık görülen kalp hastalıkları arasında kalp krizi bulunmaktadır.

Kalp krizi oldukça sık karşılaşılan bir hastalık

Hareketsiz bir yaşam ve sağlıklı beslenme imkânlarının azalması ile bireylerde kalp krizi riski artış göstermektedir. Birçok bireyi fazla kiloları sağlıksız beslenmesi ve kolesterolün yüksek olması nedeniyle kalp damarlarında daralma ya da tıkanma ile karşı karşıyadır. Yapılan araştırmalar her yıl binlerce insanın kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koymuştur. Ülkemizde de kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden bireylerin sayısı trafik kazaları ile hayatını kaybeden bireylerin sayısının 30 katıdır. Bu durumda öncelikle kalp krizi riskini ortadan kaldıracak tedbirlerin alınması gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek tuz şeker ve yağdan uzak durmak düzenli olarak egzersiz yapmak ve sigara kullanmamak kalp krizi riskini minimalize eden unsurlardır. Öte yandan sağlıklı yaşam süren bireylerinde farklı sebepler nedeniyle kalp krizi belirtileri gösterdiği gözlemlenmektedir.

Kalp krizi belirtileri nasıl anlaşılır?

Kalp krizi belirtileri öncelikle göğüste şiddetli bir ağrı olarak ortaya çıkar. Göğüsteki bu şiddetli ağrı adeta göğsünün üzerine herhangi biri oturmuş gibidir. Bu ağırlık ve baskı yapıcı bir ağrıdır. Kalp krizindeki göğüs ağrısı çeşitli bölgelere de yansıyan ağrılar oluşturur. Örneğin sol kola boyuna ve omuzlara da yansımaktadır. Kalp krizinde ortaya çıkan ağrılar kadınlarda genel anlamda göğüsün alt bölümlerine doğru yansırken erkeklerde üst bölümlerden meydana gelmektedir.  Bu durumda doktorlar tıkanmayı tespit için anjiyo yapabilir.

Kalp krizi bireyler istirahat halindeyken de aniden gelişebilecek bir durumdur. Kalp krizi belirtileri hissedildiği zaman bireylerin öncelikle içerisinde nitrat bulunan ve kalp damarlarını genişleten ilaçları kullanmaları önem arz eder. Öte yandan bazı kalp krizleri bu ilaçlara da cevap vermeyebilir. Kalp krizi ile karşılaşıldığı ve bu belirtiler gözlemlendiği zaman bireylerin çeşitli vesilelerle hemen acil servislere gitmeleri önem arz eder. Çoğu zaman kalp krizi geçiren birey kendi ayağı ile hastaneye gitmekte zorlanacağı için acil bir biçimde ambulans çağır olmalıdır.

Editör: TE Bilisim