Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz günlerde geri ödeme listesinden pandemi döneminde en çok kullanılan kas gevşetici krem, ağrı kesici ve iltihap giderici sprey, ağız ve boğaz spreyi, bebekler için kullanılan diş jelleri de dahil 52 ilacı listeden çıkarttı. İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Tuncay Sayılkan, yapılan uygulamanın vatandaşı ‘paran kadar sağlık’ noktasına getirdiğini vurgulayarak dar gelirli ailelerin bu ilaçlara ulaşmakta zorlanacaklarını söyledi.

“KENDİ PARANIZLA ALIN” DİYORLAR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun daha önce reçetelere yazılan, yıllardır ücretsiz temin edilebilen 52 ilacı artık ödememe kararına ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Tuncay Sayılkan, bu listenin ağırlıklı olarak boğaz spreylerini kapsayan ve birden fazla madde içeren ağrı kesici kremleri kapsayan 52 kalemlik bir liste olduğunu söyledi. Başkan Sayılkan, “SGK ilaç harcamalarını kontrol altına almak için birçok kural belirler. Bazı ilaçları uzmanların yazmasını ister bazıları rapor olmadan ödenmez der. Bu aslında ilaçların kolayca yayılıp tüketilmesini engellemeye yönelik bazı hamlelerdir. Fakat biz yıllardan beri söylüyoruz bu tasarruf adına yapılan hamleler bilimsel bir temele dayanmamaktadır. Bir bütçe verilir SGK’ya ‘Bir yıl boyunca sağlık harcamalarınız şu kadar miktar olacak. Bunun içinde de ilaç harcamalarınız bu kadar olacak. Bu rakamı aşmayın’ denir. Bürokratlar da bu rakamı aşmamak için kimi zaman işte böyle tuhaf listeler ya da kararlar ortaya çıkartır. Fakat bu sistem vatandaşı mağdur eden, alt yapısında bilimsel bir temel olmayan bir sistem. Özellikle dar gelirli vatandaşların kullandığı gargara, sprey, ağrı kesici kremlerin böyle bir dönemde bir anda ödemeden çıkartılması ‘gidin kendi paranızla alın’ demektir” açıklamasında bulundu.

İŞLEYİŞTE HATA VAR

Pandeminin bu noktasında varyantların arttığı, aşılı bile olsanız belli semptomlarla hastalığın seyrettiği seviyede özellikle boğaz ve solunum yoluyla ilgili öksürük, hapşırık gibi şikayetlerle insanların eczanelere ya da hastanelere geldiğini belirten Sayılkan, “Vatandaşın koruyucu olarak en çok kullandığı da boğaz spreyleri ancak şuanda onlar devre dışı bırakıldı. Bana göre işleyişte bir hata var. Bir kurum bir gece yarısı aniden bir liste yayınlıyor ve ‘Ben bunları ödemiyorum’ diyor. Neden ödemediği ile ilgili bir açıklama dahi yapılmıyor. Tuhaf olan bu” diye konuştu.

“Bilim Kurulu gibi SGK’nın da bir kurulu olmalı” önerisinde bulunan Başkan Sayılkan, “Bu kurul bir rapor hazırlamalı ve demeli ki, ‘Şu ilaçların insan sağlığına bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir katkısı yoktur. O yüzden bunların devletin parasıyla ödenmesi doğru değildir. Ödemeden çıkarılmalıdır’ der. O zaman kimse de bir şey söyleyemez. Ama bu kararları alan insanların içinde bilim insanları yok. Özetle bu ilk defa olmuyor. Belli dönemlerde kimi ilaçların ödenmesiyle ilgili koşullar ağırlaştırılır ve ödeme kapsamı dışına çıkartılır. Buradaki tek amaç da tasarruf etmektir. Ancak sağlıktan tasarruf olamaz. Ülkede tasarruf edecek o kadar şey varken pandemi gibi dünyada yüzyılda bir karşılaşılan bir felakette insanların sağlığı ile ilgili ürünlerden tasarruf yapmayın” ifadelerine yer verdi.

PARAN KADAR SAĞLIK DÖNEMİ

Ödeme kapsamından çıkartıldığı için özellikle dar gelirli vatandaşın bu ilaçları alırken bir yıkım yaşayacağını da belirten Sayılkan, “Tasarruf amaçlı yapılan her hamle ülkedeki sağlık hizmetlerini ‘paran kadar sağlık’ noktasına getiriyor. Parası olan yine bu ilaçlara ulaşabilecek ama dar gelirli vatandaş ne yazık ki bu ilaçlara artık ulaşamayacak” dedi. 

BURCU YANAR- İlksesgazetesi

Editör: TE Bilisim