VanHaber - Koronavirüs (Kovid-19) salgınından kaynaklı yaşanan can kaybı ve vaka sayısı her geçen gün artıyor. Havaların soğumasının da etkisiyle günlük vaka sayısı 30 binlere kadar varmış durumda. Bu artış, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin dolmasını da beraberinde getirdi. Hükümet yetkilileri, salgının önüne geçmek amacıyla hafta sonlarında sokağa çıkma yasağını da kapsayan kimi tedbirlere başvursa da, meslek örgütlerine göre alınan mevcut önlemler yetersiz.  

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, salgının seyri ve bunun karşısında alınan tedbirleri değerlendirdi.

Salgın tablosunun giderek daha da ağırlaştığını, resmi verilerin sahadaki verilerle uyuşmadığını söyleyen Yaviç, her şeyden önce sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini söyledi. Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) sahadaki çalışmalardan elde ettiği veriler ile Sağlık Bakanlığı’nın günlük açıkladığı veriler arasında fark bulunduğunu belirten Yaviç, toplam hasta sayısının açıklanandan çok fazla olduğunu kaydetti.

DOLULUK ORANI

Yaviç, benzer bir uyuşmazlığın yaşanan can kayıplarında da olduğunu vurguladı. Yaviç, “İstanbul’da açıklanan ölüm vakalarının Türkiye geneli ölüm vakalarını geçtiği görülüyor. İlimiz özelinde baktığımız zaman, burada da ciddi artış var. Bizlere yüzde 65 ve 70 oranında bir yoğun bakım doluluk oranı paylaşılıyor. Ancak meslektaşlarımızdan ve hasta yakınlarımızdan elde ettiğimiz veriler gerçeğin böyle olmadığını gösteriyor” dedi. 

Yaviç, kentteki hastanelerin yoğun bakım servislerinin neredeyse tamamının dolu olduğunu da ekledi.

‘TAM KAPANMA’ ÖNERİSİ 

Mevcut tablonun daha da ağırlaşması halinde sağlık kurumlarının ciddi tıkanmalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunan Yaviç, yaşamını yitiren 200’ü aşkın sağlık çalışanını anımsattı. Salgınla mücadelede bilimsel kriterler yerine, ekonomik kaygıların ön planda tutulduğunu söyleyen Yaviç, “Tam kapanma gerekirken, kısmi kapanmalarla pandemiyle mücadele edilmeye çalışılması sorunu çözmeye yetmez. Pandemiyle mücadelede tam kapanma şarttır. En az 14 günlük tam kapanmanın gerekliliği ortadadır. Bunun da sağlanabilmesi için sosyal devlet ilkesi gereği tüm kesimlerin asgari geçimleri sağlanmalı” önerilerinde bulundu. 

Editör: TE Bilisim