VanHaber - Tehlikeli bir canlı olarak bilinen Balon balığı nedir, zehirli mi? Gibi sorulara gün içinde yanıt aranmaya başlandı.

Van'da balon balığı yiyen 2 arkadaştan birinin ölümüyle sonuçlanan '' Balon balığı nedir, zehirli mi?'' sorularına yanıt aramaya başladı. Genellikle yaz döneminde tüketilen ve Anavatanının Kızıldeniz olduğu bilinen balon balığı hayati tehlike taşıyor. Karaciğeri büyük olan bu balıklar pişirildiği ve yendiği anda zararlı etkisini insan vücudunda göstermeye başlıyor. En belirgin etkisi ise ayakta felç oluşumu olduğu biliniyor. Öte yandan bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kabusudur.

Balon balığının zehirli etkilere sahip olması ve konunun ülke çapında gündem olmasıyla birlikte "Balon balığı nedir, öldürücü mü, zehirli etkileri nelerdir?" sorularına yanıt aranıyor. Buna göre; Balon balığı nedir, zehirli mi? Balon Balığı yenir mi, öldürücü etkisi var mı? Gelin hep birlikte bakalım.

BALON BALIĞI NEDİR, ZEHİRLİ Mİ?

Balon balığının Antalya'da üç kişiyi zehirlemesinin ardından konuyla alakalı detaylı bilgiler merak edilmeye başlandı. Balon balığı Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Balon balığı Türkiye'de yabancı tür olarak tanımlanıyor. Balon balığının büyük bir karaciğeri vardır. Bu pişirildiği ve yendiği anda öldürür. Bu balıkların özellikle havyarı ve karaciğeri en tehlikeli yerleridir. Balon balığı yendiği zaman en belirgin etkisi ayakta felç oluşumudur. 2000'li yılların başlarında Akdeniz'de görülmeye başlanan bu balıkların, 5 türü bulunuyor. Akdeniz'de balon balığını yiyen predatör tür bulunmaması nedeniyle, bu tür oldukça tehlikeli bir hale geldi. Kuvvetli çenesi bulunan balon balıkları, oltaların iğnelerini kırabildiği için tutulması da oldukça zor. Öte yandan eti zehirli olan bu balık, küçük ölçekli balıkçıları da ekonomik anlamda zarara uğratıyor.

PEKİ BALON BALIĞI ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Balon balığı, varlık gösterdiği bölgedeki deniz canlısı popülasyonunun azalmasına neden olur. Yerli balıkların yumurta ve larvalarına zarar verir. Toksin içeriği sebebiyle zehirlenmeye yol açar. Balon balığının içerdiği toksin, insan vücudunda aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar: Kol ve bacaklarda uyuşukluk Baş dönmesi ve akabinde terleme Kusma Morarma Konuşma güçlüğü Felç

PEKİ İNSANLAR İÇİN TEHLİKELİ Mİ?

Diğer kirpi balığı balıklarına benzer şekilde , gümüş yanaklı toadfish, yumurtalıklarında tetrodotoksin içerdiği ve cildini, kaslarını ve karaciğerini daha az ölçüde cılız avcılardan koruyan, az miktarda zehirli olduğu için çok zehirlidir . Toksini içeren bakterileri yerken toksik hale gelir. Bu ölümcül madde, kurbanlarının nefes almasını engellemesine veya kalp yetmezliğine yol açmasına neden olabilecek istemsiz kasların felç olmasına neden olur.

Editör: TE Bilisim