Zeka denildiğinde oldukça geniş bir tanım karşımıza çıkmaktadır. Her bir bireyin öğrenme, öğrendiğini kullanabilme, akıl yürütme, algılama, yeni çözüm yolları bulma, kavrayabilme ve sonuç çıkarabilme gibi sahip olduğu tüm yetenekler zeka tanımı altında toplanmaktadır. Aynı zamanda zeka tanımı kendi içerisinde farklı birçok türe sahiptir. Görsel zeka, matematiksel zeka, sosyal zeka, bedensel zeka, müziksel zeka ve varoluşçu zeka gibi daha birçok farklı alana bölünmektedir. İşte tüm bu geniş tanımlar içerisinde bir çocuğun veya bir bireyin sosyal hayatını ve eğitim hayatını gerektiği şekilde devam ettirebilmesi için zeka tanımı içerisinde yer alan her bir madde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bireylerin zeka seviyesini ölçmek için zeka testleri uygulanmaktadır. Ve uygulana bu zeka testlerinin sonuçları bireylerin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve yorumlanabilmesi için kullanılmaktadır.

Zeka testi neden gereklidir

Beylikdüzü zeka testi uygulamaları ile çocuk ve bireylerde bulunan bazı psikolojik sorunlara etkili çözümler getirilmektedir. Çünkü bazı psikolojik sorunların temelinde zeka tanımı içerisinde yer alan maddelerin eksikliği veya fazlalığı yer alabilmektedir. Bunların teşhis edilebilmesi ve buna göre bir tedavi yönteminin uygulanabilmesi için uzmanlar tarafından yapılan zeka testleri önemli birer araç olarak görülmektedir.

Zekanın her bir türü farklı zeka testleri  Beylikdüzü WISC-IV testi ile ölçülmektedir. Bunun için geliştirilmiş ve güvenilirliği yüksek olan farklı birçok zeka testi bulunmaktadır.   

Kaynak: https://www.yukselpsikoloji.com/uygulanan-testler/

Editör: TE Bilisim