1998 yılında PKK'nin ilan ettiği tek taraflı ateşkes ardından iyi niyet gösterisi olarak 1999 yılında da PKK tarafından Türkiye'ye bir "barış grubu" gönderildi.
1 Ekim tarihinde giriş yapan grupta Yüksel Genç de yer alıyordu. Şu anda SAMER'in Koordinatörlüğünü yapan Yüksel Genç, 26 yıl aradan sonra bu kez silahların yakılmasıyla ve örgütün kendini feshetmesiyle başlatılan yeni sürece dair Rûdaw'ın sorularını cevaplandırdı.
Genç'in açıklamalarına göre, SAMER, 2-5 Mayıs 2026 tarihleri arasında, Diyarbakır, Urfa, Van, Batman, Mardin, Şırnak, Ağrı, Adıyaman, Muş, Siirt, Bitlis, Hakkari, Kars, Bingöl, Dersim ve Iğdır illerinde toplam bin 506 kişiyle yüz yüze görüşerek yeni sürece dair kapsamlı bir kamuoyu araştırması yaptı.
Katılımcıların yarısına yakını sürecin "sağlıksız" ilerlediğini düşünürken, yüzde 62’lik kesim çözüm için sorumluluğun iktidarda olduğunu vurguluyor.
Araştırma sonuçlarına göre; bölgede sürece yaklaşım “temkinli ve sınırlı bir güvene” dayanıyor. "Barış ve müzakere sürecinin sağlıklı ilerlediğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 47,5’i “Hayır” cevabını verirken, “Evet” diyenlerin oranı yüzde 30,2’de kaldı. Katılımcıların yüzde 22,3’ü ise sürecin “Kısmen” sağlıklı yürüdüğü kanaatinde.
Sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için öncelikli sorumluluğun kimde olduğuna dair soruda ise oklar devleti gösteriyor. Katılımcıların yüzde 62,3’ü "Hükümet"i, yüzde 23,4’ü ise "Meclis"i birincil aktör olarak işaret ediyor. Muhalefeti sorumlu tutanların oranı yüzde 5,7 iken, Abdullah Öcalan diyenler yüzde 4,9, PKK diyenler ise yüzde 2,7 olarak ölçüldü.
En büyük engel somut adım atılmaması
Sürecin neden tıkandığına dair verilen cevaplarda "somut adımların atılmaması" yüzde 36,3 ile ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 15,5 ile "Hükümetin sorumluluklarını yerine getirmemesi" izliyor. Genç, “Güvensizliği kırmanın yolu, gerekçeleri ortadan kaldırmaktır” dedi.



