BDP penceresinden2014 seçim sonuçlarına bakıldığında, genel perspektifle, BDP’nin ‘kazanan parti’ olduğunu söylemek zorundayız.

Özellikle Serhat coğrafyasında, Bitlis ve Ağrı illerinin ilk kez BDP hanesine yazılması, 3. Büyükşehir belediyesi olarak BDP’nin Van’ı kazanması ve 60 yıl boyunca, Van’da üst üste 2. kez bir partinin belediye başkanlığı kazanması, BDP başarısının somut göstergesidir.

Belediye anlamında kısmen de olsa sayısal anlamda çıtayı bir iki puan artıran BDP, oy oranı bakımında aynı başarıyı gösteremeyerek, seçimler öncesi hedeflediği başarıyı yakalayamamanın burukluğunu yaşamıştır.

 ‘Bekir Kaya’ profiliyle Van’da seçime giren BDP, Kaya avantajını da arkasına alarak hedeflediği başarıya ulaşmıştır.

Seçim propagandasını, “Kürt referandumu” üzerine kuran BDP ve HDP’nin toplam oyları DTP’nin 2009’daki oylarını geçerken, BDP Van’da yüzde 1 ’lik bir düşüş yaşadı. BDP ayrıca Batman, Şırnak ve Siirt’te de seçimi kazanan taraf oldu.

30 Mart 2014 seçimlerinde üstünde düşünülmesi ve konuşulması gereken diğer bir konu ise, 2014 seçimlerinde sandığa gitme oranlarıdır. Yüzde 78,15 katılım oranıyla, geçen yıllardaki seçimlere oranla Van’da katılım daha düşük seviyelerde kalmıştır. Kayıtlı 578 bin seçmenin bulunduğu bir milyon nüfusluk Van kentinde resmi rakamlara göre 104 bin insan oy kullanmadı.  Yani sandığa gitme ihtiyacı duymamıştır. Bu çok ciddi bir mesaj olsa gerek. Van’da rekabet içinde olan iki siyasi parti BDP ve AKP’nin bu durumu göz ardı etmemesi lazım. Ayrıca 11 bin 91 kişinin oyunun geçersiz sayılması, dikkate değer bir başka sorundur. 30 Mart seçimlerinin en büyük özelliklerinden birinin de son yılların en uzun ve en çok tartışılan seçimi olmasıdır. Türkiye genelinde, günlere ve belki de haftalara varacak olan seçim sonuçları belirsizliği hem kentlerdeki yüz binleri germiş, hem de seçimler üzerinde şaibe olduğu söylemlerine yol açmıştır.

Sonuç itibarıyla Yaşanan tüm kırılmalara ve rahatsızlıklara rağmen, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, Serhat coğrafyasının galibi BDP olmuş. Yaşadığımız kent Van da Serhat başarısında yerini alarak, seçimin kazananı olmuştur. Bu kazanımda elbette ki Av. Bekir Kaya profilinin pozitif enerjisi göz ardı edilemez. 2009 seçimlerinde 98 belediyeyi BDP’ye teslim eden Halk, 2014 seçimlerinde bu çıtayı biraz daha yükselterek, belediye sayısını 107 çıkarmıştır (Farklı entrikalarla iptal edilen ya da başka partilerin hanesine yazılan belediyeler bu sayıya dahil değildir)

ŞIRNAK'TA ARTIŞ, HAKKARİ'DE DÜŞÜŞ

BDP'nin Şırnak'taki oy oranı yüzde 60.75 oldu. BDP, 2009 seçimlerinde yüzde 53.7 oy almıştı. AKP, Şırnak'ta ciddi oy kaybı yaşadı. 2009 seçimlerinde yüzde 42.6 oy alan AKP, bu seçimlerde oylarını yüzde 29.04'e düşürdü. Şırnakta BDP merkezin dışında Beytüşşebab, Cizre, Idıl, Silopi, Uludere BDP alırken, Güçlükonakta ise AKP adayı başarı elde etti. Hakkari'den yine açık farkla birinci çıkan BDP'nin oy oranı yüzde 63.48 oldu. BDP'nin 2009 seçimlerindeki oy oranı yüzde 80.2 idi. AKP ise oylarını yüzde 15.1'den yüzde 26.31'e çıkardı. BDP Hakkari merkezi dışında Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca’yı tekrar aldı.

IGDIR

Iğdır bir kez daha ‘BDP’ dedi 5 yıldır BDP yönetiminde olan Iğdır’da BDP 18 bin 217 oy alırken, MHP ise 17 bin 679 oy aldı. Yine Iğdır’ın Tuzluca ilçesi ile Hoşhaber beldesini de BDP kazandı. Aralık DP, Karakoyunlu ilçesi de CHP’de kaldı.

Erzurum’da 4 ilçe BDP’nin

Erzurum Merkezde 223 bin oy alan AKP başarılı çıkarken ikinci parti MHP oldu. Erzurum’un Tekman ilçesinde 6 bin 400 oy alan BDP seçimlerden galip ayrılırken, AKP 2 bin 250 oyda kaldı. Hınıs’ta ise BDP bin 750 farkla belediyeyi kazandı. Karaçoban’da BDP 6 bin 651 oy alırken, AKP 4 bin 40 oyda kaldı. Karayazı’da ise rekor kıran BDP 6 bin 950 oy aldı. AKP ise sadece bin 700 oy alabildi.

MUŞ

Muş’ta Feyat Asya ile giren AKP, BDP adayı Nimet Sezgin’e 2 bin 500 fark atarak Belediye tekrar kazandı.

BDP’nin Muş’ta ise Malazgirt’te BDP 3 bin 357, Liberal Demokrat Parti 2 bin 970, AKP ise 2 bin 68 oy aldı. Bulanık’ta BDP 170 oy fark ile kazandı. Muş bulanıkta BDP’nin eski Van İl Eş başkanı Figen Yaşar AKP adayına karşı 58 oy farkla kazandı.
Varto’da da BDP bir kez daha belediyeyi yüzde 76'ı ile kazandı. Yine Muş’un beldeleri Elmakaya, Erentepe (Liz) ve Rüstemgedik beldelerini de BDP büyük bir farkla kazandı.

BİTLİS'TE YÜZDE 10 ARTIŞ – GÜROYMAK SEÇİMİ İPTAL

BDP, bu seçimlerde Bitlis'i de kazandı. 2009 seçimlerinde yüzde 34.4 ile ikinci olan BDP, bu seçimlerde oy oranını yüzde 10 arttırarak yüzde 44.84 oy aldı. AKP ise Bitlis'te yüzde 43.1'den yüzde 39.49'a düştü.

Bitlis’te büyük başarı elde eden BDP Bitlis merkezi bin oy farkla kazandı, bunun yanında, tartışmalı geçen ilçe Ahlat’ı AKP’ye az bir farkla hanesine yazdırdı.  BDP Mutki,  ve Hizan ilçeleri ile Ovakışla ve Yolalan beldelerinde galip ayrıldı.

Güroymak'ta seçim iptal edildi

Bitlis'in Güroymak İlçesi'nde BDP'li aday Mehmet Emin Özkan'ın Belediye Başkanlığını kazandığı seçimler iptal edildi.  Kars’ta Digor BDP’de kaldı Kars merkezi MHP, Dağpınar, Selim, Arpaçay ve Sarıkamış ilçelerini AKP alırken Digor ilçesini BDP, Kağızman ilçesini MHP ve Susuz ve Akkaya ilçelerini ise CHP aldı. 4 kez yapılan itirazlara rağmen bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığını belirleyen Bitlis İl Seçim Kurulu, seçimi iptal ederek 1 Haziran 2014'te tekrarlanmasını kararlaştırdı.

CHP

Serhatta seçim BDP ile Ak Parti arasında geçerken seçim sonuçlarına göre bölgede tabela partisi görünümü veren CHP, ortaya çıkan  sonuçlara göre adeta silindi. CHP Van’da 3 bin 193 oy ile yüzde 1 oranında seyrederken, Serhatta birçok ilde tabloya giremedi. 

HÜDA-PAR

2002’de Diyarbakır’da kurulan Hür Dava Partisi (Hüda Par) Van’da 2.879 oy ile % 0,77 oy alırken ilk kez girdiği yerel seçimde bölgede CHP’yi geçti. HÜDA PAR, Diyarbakır’da 1,68’de kalırken kale durumundaki Batman’da yaklaşık 13 bin oy alarak yüzde 7,21 bandında kaldı.