Türkiye, 2023 genel seçimlerine hazırlıklarını yapmaya başladı. AKP ve MHP ortaklığındaki Millet İttifakı, seçim yasasını değiştirebilmek için harekete geçerken, 6 muhalefet partisi ise seçimde birlikte hareket etmek için görüşmelerini sürdürüyor. Seçimin kilit partisi olarak gösterilen HDP, henüz hiçbir ittifakta yer almadı. Peki, son anketler ne diyor? Son anketlerde HDP’nin oyu kaç? Son anketlere göre HDP’nin oyları nasıl bir değişim gösterdi? HDP’nin oylarını Kronos’un güncel canlı grafiklerinden takip edebilirsiniz.

Seçimlerin kilit partisi olarak gösterilen HDP’nin önemi anketlerde bir kez daha ortaya çıktı. Piar’ın Şubat 2022’de yaptığı ankette kararsızların oyları dağıtıldıktan sonra HDP’nin oy oranı yüzde 12,1 olarak açıklandı.

HDP’NİN OYLARI YÜZDE 8 İLE 13 ARASINDA

Anket şirketlerinin son yaptığı araştırmalara bakıldığında, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi HDP’nin oyları yüzde 8 ile 13 arasında gidip geliyor. Avrasya adlı araştırma şirketinin 24-31 Ocak 2022 tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra HDP’nin oy oranı yüzde 12,9’a kadar yükseldi. HDP, en yüksek oy oranına Avrasya’nın yaptığı araştırmada ulaşırken, en düşük oy oranına ise ORC’nin anketinde ulaştı. ORC’nin 8-13 Şubat 2022 tarihleri arasında yaptığı ankette HDP’nin oy oranı yüzde 8,1’de kaldı. En güncel anketlerden biri olan Optimar’ın 12-13 Şubat 2022 tarihleri arasında yaptığı ankette HDP, yüzde 9,7 oy aldı.

Son genel seçimlerin başarılı anket firmalarından Metropoll’ün 8-12 Ocak 2022 tarihleri arasında yaptığı araştırmada kararsızların oyları dağıtıldığında HDP’nin oy oranı yüzde 11.6 olarak açıklandı. HDP, Aksoy’un Ocak ayındaki anketinde yüzde 10,6, Gezici’nin anketinde yüzde 11,5 ve TEAM’in araştırmasında ise yüzde 11,8’lik oy oranına sahip.

Yöneylem anket firmasının 4-10 Şubat 2022 tarihleri arasında yaptığı araştırmada HDP’ye oy veren seçmenin oranı yüzde 9,7 olarak açıklandı.

Seçim hazırlıkları her geçen gün hızlanırken, CHP öncülüğünde 12 Şubat 2022 tarihinde ‘Ahlatlıbel Zirvesi’ adı altında 6 muhalefet partisi buluştu. Bu zirvenin dışında kalan HDP’nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ” Partimiz, demokrasi ittifakını büyütmek için hayata emekten ve demokrasiden bakan güçlerle bir araya gelmekte ve ittifakı büyütme yollarını aramaktadır.” dedi.

Editör: TE Bilisim