VanHaber - AKP ve MHP ortaklığıyla Meclis’ten geçirilen İnfaz Yasası sonucu tahliye olan kadın ve çocuklara yönelik suç işleyen failler, suçlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılması ve kadın ile çocuklara yönelik tehdit oluşturan faillere tahliye yolu açması nedeniyle her kesimden tepkiler almaya devam eden İnfaz Yasası’nın kadını hedef aldığını söyledi. Suçluların daha cezaevindeyken kadınları telefonla arayarak tehdit edildiğini belirten Bartın, “Daha çıkmadan almış olduğu güvenceyle kadını telefonla bile tehdit ediyor” dedi.  

KADIN VE ÇOCUKLARI HEDEF

İktidarın koronavirüs (Kovid-19) salgınını fırsata çevirerek, düzenlemeyle kadın ve çocukları hedef aldığını ifade eden Bartın, “Maalesef iktidar bu süreçte bile çirkin yüzünü göstermeyi başardı. Salgın sürecini fırsata çevirerek hem siyasi hem de ekonomik olarak. İnfaz düzenlemesinde yine kadınları ve çocukları hedef alan bir sistem ortaya koydular. Bunun için onların vekilleri el kaldırdı. Bu şiddeti tırmandıracak bir durumdur. Tam da bizim karşı olduğumuz şey buydu. Yani eşitlikçi bir infaz yasasının uygulanması gerekiyordu. Hasta kadın tutsaklar, kadın tutsaklar, kadın aktivistler, siyasetçiler cezaevinde tutuluyor; ama kadın katilleri, tecavüzcüler, çeteler bu örtülü af ile dışarı bırakılıyorlar. İnfaz yasasının tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu yasayı kabul eden milletvekillerinin bunun hesabını vermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü tamamen kadın katliamının önünü açmaktır. Bununla birlikte birçok kabul edilemez suç unsurları dışarı salındı” dedi. 

KADINLAR TEHDİT EDİLİYOR

Kadınlara yönelik tehdit oluşturduğu için cezaevine girmiş erkeklerin daha cezaevlerinden çıkmadan kadınları arayarak, tehdit ettiğini belirten Bartın, “Daha çıkmadan almış olduğu güvenceyle kadını telefonla bile tehdit ediyor. Suçlular çok kalmadan bir hafta sonra serbest bırakılıyor. Devletin vermiş olduğu güvenceyle bırakılıyorlar. Eşitlikçi bir infaz yasası oluşturulmadığı müddetçe kadını hedef alan, çocuk istismarlarını ve kadın katillerini savunan bir İnfaz Yasası düzenlenirse, kamuoyunda yaratacağı rahatsızlığı hepimiz çok derinden hissediyoruz. Özellikle de kadınlar olarak. Bu İnfaz Yasası’nda farklı bir beklenti söz konusuydu. Bunun için muhalifler, hukukçular, demokratlar, çok yoğun bir çalışma içerisine girdiler. Maalesef örtülü bir af ortaya çıkarıldı. Bunu yine kadın üzerinden gerçekleştirdiler” diye konuştu. 

EVE SIĞAN ŞİDDET OLDU!

Sadece Mart ayında 29 kadının katledildiğini hatırlatan Bartın, bu süreçte evdeki şiddet oranının daha öncesine göre yükseldiğine dikkati çekerek, “Evde kal diyoruz, hayat eve sığar diyoruz; ama aslında eve sığan şiddet oldu. Erkeğin şiddeti oldu. Bunu da devlet güvencesiyle yapabiliyor. Cezaevinden çıkan faillere yönelik, evde bunun için bir ortam bir çalışma yapılmadı. Tam tersine kadın tekrardan şiddet uygulayan erkekle yüz yüze bırakıldı. Orda kadın nasıl bir mücadele içerisine girebilir ki? Zaten kaçtığı ve sığındığı bir durumdaydı. Buna rağmen yasadan faydalanan suçlu erkek, tekrardan şiddet uygulayacağı yere gönderiliyor” diye belirtti. 

‘DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLACAĞIZ’

Koronavirüs salgını sürecinde de kadın çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Bartın, bu süreçte sesi olamadıkları birçok kadının olduğunu da belirterek, şöyle devam etti: “Çünkü buna dair bize seslerini iletebilecekleri imkanları yok. Belki onlarca vakaya hiçbir şekilde ulaşamadık. Durumlarını, seslerini duyamadık. Dolayısıyla ağlarımızı daha da güçlendirmeli ve yanlarında olduğumuzu kesinlikle hissettirmeliyiz. Buna dair çalışmalarımız devam ediyor. Her kadınla birlikte dayanışma içerisinde olacağımızın sözünü verdik. Ve bunun mücadelesini sürdüreceğiz. Nerde bir kadın varsa güvencesi olduğumuzu, sesi olduğumuzu söylemek istiyoruz. Bu günleri de atlatacağız. Ve yine türkülerimizle, halaylarımızla, o onurlu mücadelemizle alanlarda olacağız.”  MA

Editör: TE Bilisim