Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Halk TV'de Özlem Gürses'in moderatörlüğünü yaptığı gazeteciler Hakan Çelenk, İpek Özbey, İsmail Saymaz ve Deniz Zeyrek'in katıldığı "Perdenin Önü Arkası" programında gazetecilerin sorularına cevap verdi ve önemli açıklamalarda bulundu.

CHP'li Salıcı, "Doğu Masası"nın Doğu ve Güneydoğu'da etkin bir şekilde çalıştığını belirterek, "Doğu Masası derken 24 ili kapsam içine alıyoruz. Bu 24 il arasında Kahramanmaraş'tan Ardahan'a kadar geniş bir bölge var. Bu 24 il CHP siyaseti açısından aynı seviyede, aynı düzlemde bakılacak iller değil. Örneğin, 2 milletvekili çıkardığımız Gaziantep'te var. Maraş, Adıyaman, Urfa, Elazığ ve Tunceli gibi 1 vekil çıkardığımız iller de var. Bunun yanında Ağrı, Muş, Diyarbakır gibi yüzde 2-3 civarından oy aldığımız merkezlerde var. Doğu ve Güneydoğu'da 8 milletvekilimiz var ama amacımız bu 8 milletvekilinin ötesine geçen büyük metropol illerden Diyarbakır, Van, Urfa gibi yerlerden milletvekili çıkaran bir seviyeye gelmek. Bunun için çaba gösteriyoruz. Doğu Masası çalışması geçen sene Temmuz ayında yapılan kurultaydan önce başladı. Bunun bir mutfak aşaması oldu ve son bir kaç ay içinde "Doğu Masası" fiilen kuruldu ve sahaya indi. Şu anda bu masa 6 bölgeye bölündü. Birbirine sosyolojik, kültürel olarak yakın olan ve ticari olarak birbirini etkileyecek iller birer grup haline getirildi. PM üyelerimiz, milletvekili arkadaşlarımız bu illere düzenli olarak gidiyorlar, kalıyorlar. Arkadaşlarımız orada kanaat önderleriyle, esnaflarla bir arayaa geliyorlar." dedi.

CHP'Lİ SALICI: BÖLGE İNSANI CHP'YE ANLAMLI BİR DESTEK VERDİ"

Daha önce CHP'ye oy veremiş vatandaşlara ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Salıcı, "Şu anda her 2 kişiden biri CHP'li belediyelerden hizmet alıyor. Vatandaşın bu belediyelerden aldığı hizmetlerden de bir memnuniyet var. Ayrıca Sayın Genel Başkanın, Genel Merkezin nezdinde de doğuda ve batıda daha geniş bir kabul başladı. Kullanılan siyasi dil, üretilen siyaset daha geniş bir kabule neden oldu. Bölgede bir yumuşama ortamı var. Özellikle 23 Haziran seçimlerinde vatandaşların büyük bir kısmı eğer İstanbul seçmeniyse kalktı otobüse bindi geldi oyunu kullandı. Gelemeyenlerde İstanbul'daki akrabalarını aradı ve Ekrem İmamoğlu'na oy vermelerini istedi. O da olmadıysa hayır duasıyla bu süreci destekledi. Biz bütün bunlar için teşekkür ediyoruz, ettik de. Ben bölgeye gittiğimde İstanbul seçimlerinde oy verdiğiniz için size teşekkür ediyorum dedim. Çünkü bölge insanı anlamlı bir destek verdi. Biz bölgede üye sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Daha önce CHP'ye oy vermemiş seçmenin bize oy vermesini sağlamaya çalışıyoruz. Bize uzak, mesafeli duran, AK Parti'ye oy veren  ya da başka siyasi partilere oy veren seçmene CHP olarak 3'üncü bir yol açma çabası içindeyiz. O yolu da açıyoruz." diye konuştu.

"AŞİRETLER HAYATIN GERÇEĞİ AMA..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, aşiretlerin bölgenin bir gerçeği olduğunu ama aşiretler üzerinden bir çalışma yapmadıklarını da kaydederek şöyle konuştu: "Muş'taki toplantı 3 bin 200 kişinin katıldığı bir toplantıydı. O toplantıya bir aşiret lideri katılmadı. Daha önce ticaret ve sanayi odası başkanlığı yapan bir kişi CHP'ye katıldı. Ama o katılım il ve ilçe başkanlıklarımızın da desteğiyle bir süredir yürüyordu zaten. Yani bir günde karar verilen, el sıkışılan ertesi gün de bir kaç bin kişinin katıldığı bir organizasyon olmadı. Doğuda biliyorsunuz aşiretler var. Bu hayatın bir gerçeği ama aşiretler eski gücünde değil. Ya da istedikleri gibi oradaki kişilerin oyunu değiştirecek durumda değiller. Aşiret gücünde de bir aşınma var. Herkesin bir aşireti var ama kime oy vereceğine o aşiretin başındaki adam karar vermiyor her zaman.  Aşiretin çok güçlü olduğu yerlerde var. Aşiret bağlarının çözüldüğü yerler de var."

SALICI: DİYARBAKIR VE VAN'DAN MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAĞIZ

CHP'nin bölgede sürpriz seçim sonuçlarına imza atacağını aktaran Salıcı, "Şu anda bir seçim yok. Biz bir erken seçim olsun istiyoruz, çaba gösteriyoruz ama adı konmuş, tarihi belli olan bir seçim yok. Dolayısıyla biz bölgede bir aday arayışı, aday adayı arayışı içinde değiliz. Biz şu an da CHP'nin örgütlerini güçlendirme çabası içindeyiz. Yeni üye katılımı, CHP'ye insanların daha fazla ilgi gösteriyor olması doğrudan seçimle bağlantılı değil. Ama ben şunu görüyorum. Biz önümüzdeki dönem batıda sürpriz olarak görülen bazı yerlerden milletvekili çıkaracağız. Örneğin, biz Diyarbakır ve Van'dan milletvekili çıkaracağız. Bunu şunun için söylüyorum. Buralar hem o bölgenin metropol illeri, büyük illeri, nüfusun, kültürel hayatın ve sanayinin gelişmiş olduğu yerler hem de o bölgede genel seçmen davranışında etkili olan yerler. Şu anda kafamızda bir aday yok. Yani şu kişiyi aday yaparsak biz buradan vekil çıkarırız mantığıyla hareket etmiyoruz. Biz orada CHP'ye olan yönelimi görüyoruz. Orada yapmış olduğumuz örgütlenme çalışmalarına güvenerek bunu söylüyoruz. Ama yarın öbürgün seçeceğimiz aday bize daha fazla katkı sunan bir aday olabilir, öyle olmasını da isteriz. O zaman da iki milletvekili çıkarırız." dedi.

Editör: TE Bilisim