VanHaber - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki CHP Esnaf Masası heyeti, 15-20 Mart arasında Van, Hakkari, Şırnak, Mardin ve Batman'da pandemi döneminin etkilerini yerinde inceleyecek. CHP Esnaf Heyeti Van ziyareti kapsamında Ziraat Odası’nda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde, Van Barosu’nda ve Organize Sanayi Bölgesi’nde temaslarda bulundu. Heyet, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni ziyareti etti. Ziyaret sırasında Van’ın pandemi dönemine mavi iller arasında yer aldığına dikkat çekildi. Birlik Başkanı İsa Berge ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, birliğin hazırladığı afişi gösterdi. Ağbaba yaptığı konuşmada esnafın belini kıranın zincir marketler olduğuna dikkat çekerek, “Zincir marketler 7 başlı ejderhadır. Esnafı yok eden terör niteliğindedir. Buna bir tedbir alınmalıdır. Eskiden mahallelerde yer alan üç hafliler, şu anda sokak aralarında yer almakta” dedi.

'SINIR KAPISININ AÇILMASI VAN İÇİN YETERLİ OLUR'

Birlik Başkanı İsa Berge ise esnafın sorunun İran sınır kapısının açılmaması olduğun vurgu yaparak, İran’dan gelen turistin kesilmesinin esnafı etkilediğini belirtti. Berge, “A’dan Z’ye bütün sektörler İran ile bağlantılı çalışıyor. Sanayi ve tarımda gelişmiş bir il değiliz, turizm de gelişmiş bir iliz. Esnaf ve sanatkarımızı kurullara riyayet ediyor.  Kapıköy Sınır Kapısıyla ilgili bakanlıklarla ilgili görüşme oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 33 sınır ilinin kapısını açık bırakıyor, bu 3 sınır kapısını kapatıyor. Buna anlam veremedik. Esnafımız bir yıldır pandemi nedeniyle zor günler geçiriyor. Sınır kapısının açılması Van için yeterli olur” diye konuştu.   Heyetin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ziyaretinde konuşan OSB Başkanı Memet Aslan, kurlardaki dengesizliklere değindi. Bir tır hammaddesinin 200-250 bin TL tutarken şimdi 500 bin TL olduğunu söyleyen Aslan, “Belirsiz kur politikası varken kimse yatırım yapmaz. Önümüzü görmek istiyoruz” dedi.

'AİHM’İ TANIMIYORSAK ANAYASAYI ÇÖPE ATMAMIZ LAZIM'

Heyetin Van Barosu ziyaretinde Ağbaba: “İktidar, insan hakları eylem planı açıklıyorlar. Bunu açıklayanlar sanki yeni bir parti. Samimi değil, kimse inanmıyor” dedi. “Cumhur ittifakı dışındaki tüm siyasi partiler terörize edilerek ortadan kaldırılmaya çalışılıyor” diyen Ağbaba, 2019 seçimlerinden 4 ay sonra kayyumla görevden alınan Van belediye başkanını da hatırlattı. Ağbaba, “Türkiye hukukun askıya alındı, hukuk askıya alınırsa geriye terör kalır” dedi. Baro Başkanı Zülküf Uçar, “Yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığı bir dönemden geçiyoruz” diyerek şunları söyledi:“AİHM kararlarının bağlayıcı olmadığı iddia edilen bir dönemden geçiyoruz. O zaman Anayasayı çöpe atmamız lazım. Yargılamalar bağımsız değil. Yargı bağımsızlığının olmadığı bir ortamda ekonominin güçlü olmasını bekleyemeyiz.

'KAYYUMLA DOĞRU VE ETKİN BİR İLETİŞİM KURAMIYORUZ'

CHP Heyeti Van Ticaret Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı Takva ile görüştü. Takva, Van’daki işsizlik sorununa değinerek, “Van’da kişi başı yıllık gelir 18 bin TL. Hizmet sektörünün yüzer 50'si kayıp. Pandemi azdan çok, çoktan az götürdü” dedi. Takva, "Bölgemiz dezavantajlı bölge bunun problemlerini yaşıyoruz. Kayyum uygulaması bizim şehrimizde kurumsallaşan bir yapıya dönüştü. Etkin ve doğru bir iletişim kuramıyoruz. Kentlerin gelişmesi arasında ciddi bir fark var. Herkesin büyük metropollere yönelik yoğun bir göç algısı var bunun önüne geçmek gerekiyor. Yöneticiler şehri yaşanabilir hale getirmeli aksi halde kaç-göç hareketi, batıya göç bitmeyecek." Takva şöyle devam etti;"100 km ilerde mazotun litresi 50 kuruş burada 7.5 lira korkunç bir fiyat farkı var. Can ve mal güvenliğini birbirinden ayıramazsınız bölgesel kararlar alırken bir arada değerlendirmeniz lazım. Sağlığın yanında ekonomiyi de sürdürebilir bir hale getirmeniz lazım. Biz ‘mavi’yiz sınır kapıları kapalı, Marmara ‘kırmızı’ oradaki sınır kapıları açık bu net ikircikli bir durumdur. İran’daki vakaları bilemiyoruz o yüzden diyorlar, ama her gün İran’dan Ankara’ya İstanbul’a kalkan 10-15 uçağı biliyoruz."

VELİ AĞBABA: VAN HALKININ İRADESİNİN ARKASINDAYIZ

Veli Ağbaba, daha sonra CHP Van İl Başkanlığı'nda bir toplantı yaptı. Ağbaba, HDP'li belediyelere kayyum atanmasını eleştirerek, "İki sistemle yönetilen bir Türkiye var. Biri seçilmiş belediye başkanlarıyla yönetilen Türkiye, bir de seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyumların atandığı kayyumla yönetilen Türkiye. Aslında Van'da ve Doğu’da bir paralel yapı var. Onu da vurgulamak isterim. Van halkı hangi siyasi partiye oy verirse o siyasi iradenin arkasında olduğumuzu açıkça belirtmek istiyoruz” diye konuştu. "O GÜN BİZE SİSİ’Cİ DEDİLER" Ağbaba, Mısır'la son dönemde yaşanan temaslara değinerek, "Dün Hulusi Akar 'Mısır'la diplomatik ilişki kuruyoruz' diyor. Bir ağa ile marabasının hikayesi var. Bilenler bilir. 2013 yılında, Mısır'da darbe olduğu zaman Genel Başkanımız uyardı: 'Darbeyi kınayalım, ama Mısır'ı topyekun yok sayma. İlişkileri kesme.' Bizi 'Sisi’ci' diye suçladılar. Geldiğimiz noktada Türkiye ilişkilerini kopardığı için büyük bedel ödedi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde söylediği bir sözü unutmayalım: 'Önünüze sandık gelecek tercihiniz ya Sisi olacak ya Binali Yıldırım. Sisi'den özür diledi, alttan barışmaya çalışıyor. Putin'den de özür dilediği gibi yakında heyet gösterip Esed de Esat kardeşim olursa şaşırmayın" diye konuştu.

HALK VE ESNAF DERT YANDI

CHP Esnaf Masası Heyeti Van’da esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya derdini anlatan internet kafe işletmecisi, “Pandemide destek çıktı bin lira, ama para yetmiyor. Şu an açık, ama iş yok. Kaybımız çok. İş bulabilsem burayı bırakacağım. Gördüğünüz gibi bomboş. Biz varız ama müşteri yok” dedi. 'SİNEK AVLIYORUZ' Pandemide en çok zor duruma düşen kesimlerden olan kahvehane işletmecisi, “Dükkanları açtık ama sinek avlıyoruz. Oyun oynatamadığımız için boş. Oyun oynamayın diyorlar biz nasıl açacağız? dedi. Kahveci, “Virüs Rize’de Samsun’da Trabzon’ da bulaşmıyor, ama halka bulaşıyor” diye sitem etti. 'ÇOCUĞUMA 2 LİRA VERDİM, EVDE NEREDEYSE BRİKET YİYECEKLER' Başka bir kahveci, “Çocuğuma okula gitsin diye 2 lira verdim. Simit de 2 lira. Çocuklarımız evde neredeyse briket yiyecekler” dedi. Kahveci, “Pandemide ben 10 bin eşim de 10 bin lira kredi çektik bir lira bile ödeyemedim. Halk Bankası iki dakika önce mesaj attı borcunu öde diye. 300 lirayı ödeyemiyorum” diyerek sıkıntılarını dile getirdi.

'CEZAEVİNDEN GELDİM YİNE GİDECEĞİM'

Kira borçları yüzünden hapse girdiğini söyleyen bir esnaf, “Bir hafta önce geldim cezaevinden yine gideceğim, bunalıma girmişim. 30 milyar (bin TL) kira borçlanmışım, 20 milyar (bin TL) da ceza yemişim. 4 tane dükkanım mühürlendi. Maskeyi indirdi diye memur arkadaş kesiyor cezayı, 'git evinde otur' diyor. Memur efendi sen kartlısın bankaya gidiyorsun kartı sokuyorsun parayı alıp markete gidiyorsun, yiyeceği alıp evinde yiyorsun. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Çöktüm, bunaldım” diye konuştu. Çay ocağında bir Yurttaş, CHP heyetine, “Çocuklarım perişan, devlet yardım etmiyor. Eşim pandemiden dolayı çalışmıyor. Devlet yardım etmiyor. İzmir'de bir fabrika varsa Van'da da olsun. Bu insanlar boş kalmasın. Van'da genç kesimin yüzde 80'i işsiz” diye dert yandı. Bir başka vatandaş da, “Kanal İstanbul bize bir şey verir mi, parasını biz ödüyoruz” diyerek tepki gösterdi. CHP otobüsünü durdurarak heyete çay ikramında bulunan vatandaşlar sorunlarını anlattı. Bir kadın vatandaş, “Dört çocuğum var. Eşim lokantada bulaşıkçıydı, pandemiden dolayı çalışmıyor. Çocuklarım derslerine giremiyor, tuşlu telefon kullanıyorum. Devlet sadece kömür ve çocuk yardımı yaptı” sözleriyle geçinemediğini anlattı. Bir başka vatandaş ise işsizliğe sitem ederek şöyle konuştu: “Bizim bölgelerde fabrikalar yok, gençler boş. Gençler batıya koşuyorlar 1-2 ay çalışıyorlar çoluk çocuğunu geçindiremiyorlar. Biz memleketimize fabrika istiyoruz. İzmir'de bir fabrika varsa Van'da da olsun. Bu insanlar boş kalmasın. Van'da genç kesimin yüzde 80'i işsiz.”

'İSTANBUL KANALI BiZE YARAMIYOR'

Bir yurttaş, Kanal İstanbul projesini eleştirerek, “İstanbul Kanalı bize bir şey verir mi? Parasını biz veriyoruz. Herşey İstanbul'a olmuyor. biz konuşuyoruz burada yarın başımıza ne geleceği belli değil. Sayın Kılıçdaroğlu Ankara'da saldırıya uğradı, ölecekti adam 'yakın evi' dediler. Onlar hakkında ne yapıldı? Bir hırsızın eli öpülüyor" dedi. Bazı yurttaşlar da İstanbul gibi uzun yola giden şoförlerin 4 4 saat uygulaması nedeniyle işe çıkamadıklarını belirterek, bu uygulamanın 12 saati kapsayacak şekilde uzatılmasını talep etti. Yurttaşların CHP heyetinden talepleri şöyle oldu: Meclis'e gidince söyleyin biz hepimiz Kürdüz ama terörist değiliz. Önceden biz AKP'ye çok oy verdik, ama artık vermeyeceğiz. CHP'ye veya diğer partilere vereceğiz. Bunların temeli adalet, adalet oldu mu herşey gelir ekmek gelir. İki güç gün önce minibüsümle havaalınına gittiim polis 'sen giremezsin' diyerek bana 2300 TL ceza yazdı. toplam 20 bin TL Trafik cezası borcum var. Yatıramadığım için yapılandırmam da bozuldu. Ağbaba ile birlikte Doğu Anadolu'ya giden milletvekilleri şöyle: "Ayhan Barut (Adana), Bekir Başevirgen (Manisa), Abdurrahman Tutdere (Adıyaman), Çetin Osman Budak (Antalya), Mehmet Güzelmansur (Hatay), Nurhayat Altaca Kayışoğlu (Bursa), Polat Şaroğlu (Tunceli), Sezgin Tanrıkulu (İstanbul), Tahsin Tarhan (Kocaeli), Yüksel Mansur Kılınç (İstanbul)"


 

Editör: TE Bilisim