VanHaber - İsveç Hristiyan Demokratlar Partisi yöneticisi Kürt kadın siyasetçi ve aktivist Suheyla Furş Kelhur’a bombalı suikast girişiminde bulunulduğu bildirildi. Kelhur, geçtiğimiz hafta bir kişinin kendisini telefonla arayarak “Sonunda İran’ın sana ne yapacağını göreceksin” tehdidinde bulunduğunu açıklamıştı.İsveç Hristiyan Demokratlar Partisi (Kristdemokraterna – KD) yöneticisi Kürt kadın siyasetçi ve aktivist Suheyla Furş Kelhur’a bombalı suikast girişiminde bulunulduğu bildirildi.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamasında İsveç’te yaşayan ve kadın hakları başta olmak üzere insan hakları alanında yaptığı çalışmalardan dolayı birçok ödüle layık görülen Kürt siyasetçi Suheyla Furş Kelhur’un, başkent Stokholm’e 300 kilometre mesafedeki Karskuga kentindeki evinde, kimliği belirsiz bir kişinin bombalı saldırısına uğradığı belirtildi. Bombalı saldırıda Kürt siyasetçi Süheyla Furş Kelhur’un yara almadan kurtulduğu ancak bombanın yarattığı tahribattan dolayı evinin büyük zarar gördüğü kaydedildi.Bombalı saldırıyla ilgili geniş bir soruşturma başlatan İsveç polisi, yakın bir zamanda olayla ilgili raporunu açıklayacağını duyurdu.

İran rejimi şüpheli

Kristdemokraterna – KD yönetim kurulu üyesi olan Kürt kadın siyasetçi ve aktivist Suheyla Kelhur, geçtiğimiz Çarşamba günü, Avrupa’da yayın yapan İran rejimine muhalif Iran international televizyon kanalına yaptığı açıklamada bir kişinin kendisini telefonla arayarak tehdit ettiğini söylemişti. Kelhur, kendisini arayan kişinin İsveççe konuştuğunu ve “Sonunda İran’ın sana ne yapacağını göreceksin” tehdidinde bulunduğunu ifade etmişti.

İran rejiminin Avrupa’da gerçekleştirdiği Kürt katliamları

İran rejiminin Avrupa’da Kürt siyasi liderleri ve insan hakları savunucularına karşı işlediği cinayetler ve saldırılar bununla sınırlı değil.

İran rejimi İstihbarat Teşkilatı (İtlaat) mensupları, 13 Temmuz 1989 yılında müzakere için randevulaştığı İran-Kürdistan Demokrat Parti (İ-PDK) Genel Başkanı Kürt lider Dr. Abdulrehman Qasimlo ve iki arkadaşını Viyana’da müzakere masasındayken katletti.

Molla rejimi ayrıca Kürdistan Mahabat Cumhuriyeti’nin kurucu Devlet Başkanı Qazi Mihemed’in kızı İffet Qazi’ye karşı 1990’da gerçekleştirdiği bombalı saldırıda İffet hanımı alçakça katletmişti.

Kelhur, birçok ödüle layık görülmüştü

Rojhelat’ın Kirmaşan vilayetine bağlı Kiyelan ilçesinden olan ancak İran rejiminin baskı politikaları nedeniyle uzun yıllar önce ailesiyle İsveç’e kaçmak zorunda kalan Suheyla Kelhur, 2010 yılında İsveç’te ilk defa kadın mültecilere destek amacıyla kurulan Mülteci Kadınlar Yardım Derneği’ni kurmuş ve bu konuda İsveç’te mültecilere yönelik duyarlılığın artmasına öncülük etmişti.

Bu konudaki çabaları sonucu İsveç’te 9 ayrı bölgede Mülteci Kadınlar Yardım Derneği şubesinin açılmasına da öncülük eden Kelhur, insan hakları ve özellikle kadın mülteciler konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı 2011 yılında İsveç’te yılın kahramanı ödülüne layık görülmüştü.

Suheyla Kelhur ayrıca 2012 yılında İsveç’te insan hakları mücadelesinde üstün emek verenlere verilen İnsanlık Sümbülü, 2013 yılında da Söz ve Sevgi Temsilcisi ödüllerine de layık görülmüştü.

Editör: TE Bilisim