VanHaber - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da hazır bulunduğu görüşmelerde HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, Van’ın jeo-stratejik konumu, genç nüfusu ve doğal zenginlikleriyle her açıdan ciddi bir potansiyel taşıdığını belirterek “Urartulara başkentlik yapmış, geçmişten günümüze birçok farklı kültürü, inancı yine günümüze kadar taşımış, içinde barındırmış bir il ama buna rağmen bu kadar kültürel ve doğal zenginlikleri olmasına rağmen, İran’la hem dünyaya açılan bir kapı hem de Ortadoğu’nun ekonomik pazarı durumunda bulunmasına rağmen, yeterince kıymet verilmediğini ve hak ettiği yerde olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

Genç nüfusa rağmen istihdam yok

Sarısaç, Van’da gerekli istihdam ortamı sağlanamadığı için farklı şehirlere göç yaşandığını, buna bağlı olarak insanların dillerinden ve kimliklerinden dolayı ayrımcılığa maruz kalabildiğini aktararak şunları söyledi: “Neredeyse yüzde 80’i genç nüfus, yani yaş ortalaması 20’lerde. Buna karşın ilimizde yanlış hayvancılık ve tarım politikalarıyla geriletilmiş ve genç nüfus, yani gençlere dönük istihdam politikaları kalıcı bir şekilde uygulanmadığı için de artık Van’da herkes neredeyse iş aramaktan bile kendini sakınır bir hâle gelmiş ve bütün umudunu yitirmiş durumda. Bu noktada, her ne kadar resmî veriler başka gösterse de aslında bugün işsizlik oranı yüzde 40’lara varacak bir durumda ve genelde resmî göç verilerine göre de zaten Van en çok göç veren illerden bir tanesi.”

“Esnafı kredi faizleri altında eziliyor”

2011 yılında yaşanan 2 büyük depremle sarsılan Van’da doğru ekonomik programların hayata geçirilmemesinden dolayı mevcut sorunların kronikleştiğini belirten Sarısaç sözlerine “Kent ekonomisi açısından temel parametrelerden olan Van esnafı bırakın kâr etmeyi, bazı günlerde siftah bile yapamamaktadır. Özellikle, Van depremi sonrasında bir yıl boyunca iş yapamayan esnafın vergi, su, elektrik borçları katlanarak ödenemeyecek boyuta ulaşmıştır. Oysa biliyorsunuz, geçmişte Kocaeli’nde yaşanan deprem, yine Rize’de yaşanan sel felaketinde doğal afet ilan edilmişti ve vergi terkini yapılmıştı oralarda. Van esnafı için vergi terkini uygulanmasına gidilmemiştir. Bu nedenle Van’da birçok esnafımız iflasını açıklarken birçoğu da bankalardan aldıkları kredilerle ancak borçlarını ödeyebilmişlerdir. Dolayısıyla, Van esnafı vergi borçlarının yapılandırılmasını değil, vergi terkini sözünün tutulmasını şu an bile beklemektedir Sayın Bakan. Özellikle, Mart 2020’den bu yana Covid-19 salgını nedeniyle de Van esnafı büyük bir mağduriyet içindedir. Doğal olarak salgın süresince berber, lokanta, ayakkabıcı, kahvehane, hotel, minibüsçü, terzi, pastane, bakkal, pazarcı ve benzeri küçük işletmeler ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmışlardır. Dükkânlarını açamadıkları hâlde iş yapamamalarına rağmen dükkân kirası, elektrik su borcu ve benzeri borçlar katlanmaktadır. Pandemi sürecinde Van’da 400’ün üzerinde esnaf kepenk kapattı. Hükûmetin yaptığı tek şey ise esnafı kendi kredi faizlerinin altında ezilmesine neden oldu.”

“Kapıköy açılmalı”

Kapıköy sınır kapısında dikkat çeken Sarısaç “Yine bir diğer önemli konu da biliyorsunuz; Van İran’la uzun bir sınıra sahip, 4 ilçesiyle yani 295 kilometrelik bir sınıra sahip. Van bir sınır kenti olmasına rağmen şu ana kadar bunun avantajlarından faydalanmış değil. Üstüne üstlük Türkiye’de tek kapalı sınır kapısı Kapıköy, o da Van’da. Bununla ilgili yetkililerin özellikle Van’da sınır kapısının açılması gerek. Van’da biliyorsunuz sadece yedi ayda, 2019’un ilk yedi ayında 400 bin İranlı oradan Van’a giriş yapmıştı. Esnafın geçindiği tek geçim kaynağı neredeyse bu kalmış. Bununla ilgili sınır kapısının açılarak birçok anlamda adım atılması beklenmektedir.”

Editör: TE Bilisim