Amedspor  ve Diyarbekirspor, Dİyarbakır Stadyumu’ndaki reklam alanları, loca ve otoparkın farklı firmalara kiralanmasına karşı Şeyh Said Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya siyasi partiler, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), Sivil Toplum Kuruluşları (STK) üyeleri, taraftar grupları ve yüzlerce kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı Şeyh Said Meydanı polislerce ablukaya alındı. Formalarını giyen iki takım taraftarları “Sporda adalet”, Stadyumlar halkındır”, “Tesisler futbol külüplerinindir” pankartı açıldı.

Burada bir araya gelen taraftar grupları adına açıklama yapan Xebat Demir, stadyum için istenen yüksek kiralama bedellerinin takımlarının ödeyemeyeceği tutarlar olduğunu söyledi. Kira dışında Diyarbakır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün görevlendirdiği çok sayıda personelin ücret ödemesi, stadyum kirası gibi pahalı olan çim bakım giderleri, stadyumda kullanılan elektirik için harcanan jenaratör yakıt bedeli, kırılan koltuklar için alınan fahiş tutarlarını hatırlatan Demir, “Stadyum içinde bulunan reklam alanları, kantinler ve localar habersiz bir şekilde başka firmalara armağan edilmiştir” dedi.

Bu alanların kulüplere verilmesi gerektiğini belirten Demir, haksız kazanç nedeniyle o yerlere boykot çağrısında bulundu.

‘Spor tesisleri yok’

Diyarbakır’da spor tesisi yapılmadığını hatırlatan Demir, Diyarbakır’ın kullandığı tesisin boşaltıldığını, tesis yokluğunda takımların göçebe hayat yaşadığını söyledi. Kentteki amatör Spor Kulüplerinin yaşadığı sıkıntılara değinen Demir, Diyarbekirspor’un idman için kapı kapı dolaştığını belirtti. Diyarbakır’daki amatör kulüplerin yarısının imkansızlıklar nedeniyle liglere katılamadığını belirten Demir, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun Belediyelerin görev ve sorumluluğu başlığı 14’üncü maddesindeki binde 7’lik dev bütçenin etkin ve verimli kullanılmadığını söyledi.

Traftarların yaşadığı sorunlara da değinen Demir, “Herkesçe bilinen bu sorunların şehrin idari amirleri, muhatapları bakanlıklar ve federasyonlar tarafından çözülmesini istiyoruz. Bu haksızlıklar karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Açıklama ardından konuşan Diyarbekir Spor Başkanı Turan İlgin, tesislerinin olmadığını ve sorunun çözülmesini istedi. İlgin, sorun çözülmediği takdirde taraftarlarla bir dahaki sefere büyük miting yapacakları uyarısında bulundu.

Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım ise,”Kentteki amatör ve profesyonel kulüpler zorlukla hayatta kalmaya çalışıyor. Biz sorunların çözülmesini istiyoruz” dedi. Diyarbakır Amatör Spor Külüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan ise, belediye kanunundaki yüzde 7’lik paydan faydalanmak istediklerini söyledi.

Açıklama taraftarların attığı “Sporda adalet ister memleket”,  “Statlar halkındır halkın kalacak”, “Bu kentin renkleri yeşil kırmızı” sloganları ile son buldu.

Kaynak:MA
Editör: TE Bilisim