Haydar ERDİNLER Vanekspres / VAN

Son zamanlarda puan üzerine puan kaybeden Vanspor, geçen hafta Teknik direktör Zeki Yılmaz ile karşılıklı yapılan görüşmeler neticesinde yolları ayrılan ve Zeki Yılmaz'sız grubun en zayıf takımlardan biri olan Diyarbakırspor ile kendi evinde seyircisi önünde oynayan Vanspor beraberlik serisini sürdürerek kan kaybetmeye devam ediyor.

2. Lİg kırmızı grupta mücadele eden Vanspor ve grubun en zayıf takımlarından birisi olan Diyarbakırspor ile ligin 8. haftasında kendi evi ve seyircisi karşısında 1-1 berabere kalarak adeta kazanmamaya yeminli. Vanspor ligin güçlü takımlarından biri olan Zonguldakkömürspor'u güzel bir taktik ve  oyunla 3-1 mağlup ettikten sonra Kırklareli deplasman maçında 1-1 berbere kaldı.
Daha sonra ki maçını grubun lideri olan zorlu iskenderunspor deplasmanında oynayarak talihsiz bir gol yiyerek mağlup oldu. Bu mağlubiyet bazı çevreler günah keçisini arayarak teknik direktör Zeki Yılmaza mal etmeye çalıştılar.

Evet iyi gitmeyen bir şeyler vardı ama bütün olumsuzlukları teknik direktör Zeki Yılmaz'a yüklemek haksızlıktı, neticede istifa etti veya ettirildi...!

Oysa; geçen seneden günümüze kadar Zeki Yılmaz'ın başarı karnesine bakılıp iyi bir analiz yapılmış olsaydı, Zeki Yılmaz'ın karnesi başarılarla dolu olduğu net anlaşılırdı. Daha önce Zonguldakkömürspor maçı sonrasından da bir kritik yaparak anlatmıştım. Geçen sene son iki maçta anlaşma yapılarak getirilen Zeki Yılmaz Zonguldakkömürspor maçına kadar 7 maç oynatmış oynatılan bu maçlarda 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet almış toplamda 14 puan kazandırmış takıma...!

Bu başarıya geçen sene ikinci dönem kurulan takım Zeki hocaya verilmiş olsaydı, inanıyorum ki, belki de bugün onun başarılarını konuşuyor olurduk.

Gelinen noktada Vanspor sahipsizliğini değil günah keçisi arandı ve Zeki hoca hak etmediği halde ona mal edildi...!

Dünü ne çabuk unuttuk? 

Grupta bulunan rakiplerimizin tümünün sahibi vardı, sezon bittikten sonra harıl harıl çalıştılar, transferler yaptılar,  her kes almak istediği futbolcuları alırken biz takımı alacak, sahip çıkacak kimseyi bulamadık. Kimse kusura bakmasın öz eleştiri yapmadan olmuyor işte "Van'lıyım Şanlıyım" söylemiyle, günah keçisini aramak ile olmaz bu işler. Böyle davranınca mutlaka bir gün doğru zeminde elini vicdanına koyarak keçinin doğrularını anlatacak biri çıkacak ve elimiz havada kalacak ve kalıyor da...!

Kendimiz dışında herkesi eleştirme huyumuz bize çok pahalıya mal oluyor farkında değiliz ve sadece Vanspor konusu değil hemen hemen her konuda böyleyiz, Tarihiyle, Kültürüyle, güzellikleriyle Van bu yaklaşımı hak etmiyor.

Geçen sene Vanspor Yönetim Kurulu oldukça şeffaf, dürüst, genç, enerjik ve üreten bir kadroya sahipti. Ne olduğunu bilmiyoruz ama kendi iradeleri dışında bir şeylerin olduğu imajı kamuoyunda hala vardır, kimse bir şey bilmiyor. Her neyse bu kadro gittikten sonra aylarca Vanspor sahipsiz kaldı, geçen sene ikinci dönem kurulan mükemmel bir kadro vardı bu kadro sahipsizlikten dağıldı. Elimizde kalanlara ise tek sahip çıkan ve bu gün günah keçisi olan Zeki Yılmaz hoca'nın olduğunu kimse hesaba katmıyor. Elimizden kalan oyuncular ile babacan yapısıyla ilgilendi, moral verdi, motive etti taki yeni yönetim kurulu oluşana kadar,

Yeni yönetim kurulu ligin başlamasına kısa süre kala oluştu, gelir gelmez kalan kısa sürede ellerinden geldiği kadarıyla, transfer listesinde kalan oyuncuları aldılar ve alınan oyuncuları bu kısa sürede motive etmek eski futbolcular ile kaynaştırıp takım haline getirmek hiç de kolay değildi. Bu kısa sürede ilk maçımızın olduğu Pazarspor ile üçüncü hafta Trabzonspor ile oynadığımız maça bakarsak ciddi bir emek ve başarılı bir çalışmanın olduğunu net bir şekilde göze çarpacaktır. ancak; daha yeni süreçte bile futboldan anlayan/anlamayan konuşmaya başladı, hemen hoca'yı sorumlu tutarak adamın verdiği tüm emekleri görmezden gelerek, sanki her Van'lı iş adamı zamanında elini taşın altına koymuş, gerekli maddi yardımı yapmış, zamanında istenilen futbolcu alınmış ama Yönetim Kurulu ilgilenmemiş, hoca görevini yapmamış, futbolcular oynamamış gibi bir havayla eleştiri üzerine eleştiriler yapıldı. 

Bana göre yönetimin en büyük hatası Zeki Yılmazın gitmesine izin verilmeleri oldu ve bunu zamanla hepimiz çok iyi anlayacağız, bu onlara pahalıya mal olacağı düşüncesindeyim.

Bunun dışında Yönetim Kurulu elinden geleni her zaman en iyisini yapmaya çalışmıştır. Belki kaynak yaratma konusunda yeterince proje üretmemelerini düşünebiliriz...!

Ama hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Vanspor'a destek anlamında bir gece düzenlendi, kim geldi, kim gelmedi, kim yardım etti kim etmedi diye sorgulamalıyız...

Gelmeyenler'in çoğu Yönetim Kurulu'nda farklı bir anlayış olduğuna dair algı oluşturarak, bu mazeretin arkasına sığınarak gelmediler haklılar mıydı?

Haklıdırlar dersek aklı başında olan her kes buna gülecektir...!

Çünkü böyle bir mazeret asla kabul edilmemelidir. Vanspor Van adını taşıyor Van'ın ve Van'a gönül veren herkesin takımıdır, değeridir. Yönetime ve yönetimlere kim gelirse gelsin mutlaka bir anlayışları, düşünceleri vardır. Diğer bütün kulüpler ile tüm sivil toplum kuruluşların yöneticilerinin kendilerine göre bir dünya görüşü vardır. Yöneticilerin dünya görüşünü mazeret olarak kullanmak, yardım etmemek için üretilen bir mazerettir ve bazıları bu mazeretlerini de iyi kulisler yaparak kamu oyunu inandırıyorlar diye düşünüyorum.

Oysa;

Bana göre doğru olan böyle durumlarda her kes sorumluluk alarak elini taşın altına koymayı bilmelidir.

Toplumun tümünü veya büyük bir kısmını ilgilendiren ve maneviyatı yüksek değerler için hepimize sorumluluklar düşüyor bu nedenle gereken ne varsa yapılmalı, sonra takip edilmeli varsa bir olumsuzluk kamu oyuyla paylaşılmalı diye düşünüyorum. Ben bunu söylerken kimbilir çok kişinin hoşuna gitmeyecek ve başka bir mazeret üretecek ve beni eleştirebilirler de... Van'ı seviyorum her kesi seviyorum, memleketim güzeldir, güzel ülkeme çok yakışıyor, doğru tektir ve doğrulardan kaçamayız.

ELEŞTİRİ YAPMADAN ÖNCE KENDİMİZE SORMAK LAZIM

Yeni yönetim kurulu olmayan bir parayla ne yapabilir?

Oluşturulan futbolcu kadrosunun ödemesi yapılıyor mu?

Bu futbolcular deplasmana eskiden kalma bir otobüsle saatlerce yol gidiyor, yorgun halleriyle sahaya çıkıyorlar ve maç sonrası aynı otobüsle geri geliyorlar, empati yapabiliyormuyuz?

Bunları bilmiyoruz, düşünmüyoruz...!

Bilmediklerimiz üzerinde yorum yapıyoruz, tepki veriyoruz, eleştiri yapıyoruz el insaf derler buna...

Dünyanın hiç bir yerinde ücretini alamayan futbolcu, tam konsantre olup, kendisini oyuna veremez...!

Şimdiye kadar duyduğum kadarıyla Vanspora yapılan yardımları hesaplayarak, düşündüğümde Van adına yakışır bir yardımın kesinlikle olmadığıdır ve bu parayla böylesine büyük bir kulübü yönetmek mümkün değildir,.

Hal böyle olunca,

Eyyy tepki verenler; Vanspor başarılı olamıyorsa sorun Yönetim değildir, Zeki Yılmaz hoca değildir, futbolcular değildir, hesap kitap yapmayan bizleriz bizler...!

Sorumlu Van'ın iş adamlarıdır (istisnalar hariç) Kamu Kurumları ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte hesapsız davranan bizleriz...!

Ayrıca bugün maç bittikten sonra Vanspor Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Feyat Kıyak maç sonrasında dakikalarca yerinden kalkmadan çaresizliği ve üzüntüsü içler acısıydı. Ne yapsın, el atan yok, yardım eden yok ve bu ağır yükün altında eziliyordu, sorumlulukların farkında ama çaresizdi...!

Peki sonra ne oldu?

Yerinden kalktı ve çıkarken taraftarın (Yukarda yazdıklarımın hesabını yapmadan) çok haksız bir tepki verdiler. Van'a Vanspor taraftarına hiç yakıştıramadım. Burdan diyorum böyle giderse bu yönetim kurulu dayanmaz dağılır ve böyle bir durumda Allah korusun, gözümüz, canımız dediğimiz ve Van'ı temsil eden takımı kaybedeceğiz, bunu net söylüyorum. Bu nedenle herkese sesleniyorum; yapmayın gelin hep birlikte el ele verelim katkı sunalım, bu takım bizimdir ve kesinlikle hiç bir anlayışın değildir. Saygılarımla...

VANSPOR YENİ TEKNİK DİREKTÖRÜ BELLİ Mİ OLDU? 

Son olarak bugün Vanspor'a Ümit BOZKURT adında yeni bir teknik direktör getirildiği duyumlarını aldım. Tam tanımıyorum ama yaptığım araştırmada;

Ümit BOZKURT 1976 Gaziantep doğumlu, 2013 yılında Konyaspor alt yapı antrenörlüğü, 2014 Eskişehirspor yardımcı antrenör, 2015 Gençlerbirliği ve Mersin İdman Yurdu yardımcı antrenör, 2016 Sivasspor yardımcı antrenör, 2021 Gençlerbirliği yardımcı antrenör ve 2021 son dönemi Etimesgut Beledyespor teknik direktörlüğü görevlerini üstlenmiştir. Sonuç olarak bunun dışında bilgim yoktur, Bu konuda yorum yapmak istemiyorum, Vanekspres ailesi olarak hayırlı olsun diyoruz ve başarılar diliyoruz. İnşallah Zeki hocayı aratmaz...! 

VANSPOR - DİYARBAKIRSPOR MAÇINDA ÖNEMLİ DAKİKALAR

Dördüncü dakikada ilk korneri kazanan Diarbakırspor ile devam eden süreç;

Dk 05: Vanspor Uğur Can'ın şık hareketleri sonrsındaki sert vuruşu kaleci son anda dokundu üstten dışarı çıktı (korner)

Dk 15:: Vanspor Miraç Acer kaleci ile karşı karşıya kaldı, karanbolden penaltı beklentisi oluştu...

Dk 19: Vanspor kalesinde oluşan tehlike kaleci Haydar zamanında çıkarak kafayla oluşan tehlikeyi başarıyla önledi.

Dk 21: Vanspor'un geliştirdiği atakta S. Hakan Yılmaz havada gelen ve müsait topa dokunamadı.

Dk 37 D.Bakırspor'da Berkay Ceylan Vanspor ceza sahası içinde şık hareketlerle tehlikeler yarattı fakat gole dönüştüremedi.

Dk 39 D.Bakırspor'dan O. Kutay Kurt ayağına gelen top ve müsait pozisyonda kaleci Haydar kurtardı.

Dk 41: Vanspor sol taraftan gelen topla buluşan Mihraç Acer müsait pozisyondan yararlanamadı. (Mihraç günün en iyi çalışanlarından biriydi)

Dk 43: Vanspor yine sol kanattan topu getiren Uğur Can Yaser Hacımustafaoğlu vurdu kaleci zor bir hamlede kurtardı.

Dk 47: Vanspor S. Hakan Yılmaz'ın soldan getirdiği topu Ö. Faruk Gömüş topu önüne alarak sert vurdu ve şık bir gol oldu 1-0

Dk 50: Vanspor Uğur Can'ın Sert vuruşu ve aynı güzellikte kaleci kurtardı.

Dk 57: D.Bakırspor'dan İlker Sayan sert vurdu ve son nda Uğur Gezer topu kornere attı.

Dk 62: D.Bakırspor sol taraftan veriln pasta Baran Işık müsait olan pozisyondan yararlanamadı

Dk 72: Vanspor Ö. Faruk Gümüş'ün sert ve şık vuruşunu kaleci son anda kornere attı.

Dk 74: D.Bakırspor'un en net pozisyonunda Berkay Ceylan kaleci ile karşı karşıya kaldı ve adeta geri pas verircesine yumuşak bir vuruşla top kaleci Haydar'da kaldı.

Dk 78: D.Bakırspor'dan Berkay Ceylanın sağ taraftan getirdiği topta Baran Işık müsait pozisyondan yararlanamadı.

Dk 80: D.Bakırspor'dan Doğan Karakuş önüne alan topa iki şık hareketle hamle yaparak vurdu ve gol oldu 1-1

Dk 89 : D.Bakırspor İlker Sayan müsait bir pozisyonda sert vurdu günün en iyilerinden Mihraç Acer son anda topu kornere attı.

Dk 91 : Vanspor orta sahadan yapılan preslerle Batuhan'a verilen pasta müzait pozisyonda olan Batuhan topu farkla dışarıya attı.

Editör: TE Bilisim