Stent, koroner arter hastalıklarının oluşumunda hastanın daha ciddi bir sürece girmesinin önüne geçebilmek amacıyla geliştirilen bir uygulamadır. Stent neden takılır soruları genellikle bu işlemin yapılması gereken hastalar tarafından sağlık Uzmanlarına danışılan sorulardandır. Koroner Arter rahatsızlığında genel olarak kalbin gereksinimi olan oksijenin alınmasını engel oluşturan bir tıkanıklık durumu söz konusu olduğunda bu durum kişinin kalp krizi geçirmesine neden olabilir. Mutlaka uzman  kardiyologla görüşülmelidir.

Stent İşlemi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hasta gerekli olan kardiyolog muayenesini olduktan sonra eğer kendisine stent takılması uygun görülmüşse bu işlemin uygulanabilmesi için imzalaması gerekli evrağı imzalayarak işleme onay verdiğini belirtebilir. Ardından ise uygulanacak olan anestezi yöntemine hekimle beraber karar verilir ve hastanın birtakım maddelere alerjisinin olup olmadığı netleştirilir. Bu durumların ardından hastaya stent takılma gününü takip eden 6 ile 8 saat arasında yeme ve içme durumunu sonlandırması gerektiği belirtilir.

Hasta işlemin uygulanacağı gün sadece hekimin kontrolünde hekim tarafından verilen ilaçları alabilir. Hasta kanamaya neden olabilecek bir kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa eğer bu durumu mutlaka işlem öncesinde hekimle görüşmelidir. Özellikle kalbinde pil bulunan hasta bu durumu mutlaka doktoruyla görüşmelidir. Stent öncesi dikkat edilmesi gerekli olan tüm bilgileri ve detayları Şükrüakyüz.com sitesinde yer alan Uzman Kardiyologla görüşebilirsiniz.

Stent Nasıl Takılır?

Stent nasıl takılır ve riskli midir gibi soruları sık olarak, bu işlemi daha önce yaptırmamış kişiler tarafından araştırıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Stent işlemine başlanmadan önce mutlaka hastanın üzerinde takı ve birtakım aksesuarlar varsa çıkarılması gerekir. Aynı zamanda kişi eğer takma diş kullanıyorsa bu da çıkarılmalıdır. İşlem öncesi hastanın elinden veya kolundan damar yolu açılır. Açılan bu damar yolu hastaya ilaç vermek için kullanılıyor. Stentin uygulanacağı masaya kişi sırtüstü yatırılır ve anestezi uygulanır. Hastaya lokal anestezi uygulandığından hasta uyanık olacaktır. Hastanın işlem sırasında cildine birtakım elektrotlar bağlanır, bu şekilde hastanın kalp atım hızı yani ekokardiyografisi monitörden izlenebilir.

Gerek el bileğinden gerekse kasıktan bir plastik boru atardamara yerleştirilir. Kateter ise damara bu boru ile gönderilir. Katater tam olarak daralmış tıkalı olan artere yerleştirilerek damarın açılması için o kısma balon şişirilmesi işlemini uygular. Stent tıkalı olan alana ilerlediğinde ise stentin o kısma yerleşmesi sağlanır. Tıkalı olan damar tamamen genişlediğine hekim tarafından onay verildiğinde ise işlem sona erdirilir. İşlem sona erdiğinde plastik borunun geçmiş olduğu kısımda oluşan açıklığın kapatılmasında birtakım cihazlar kullanılabilir, elle baskı uygulanarak kapatılması sağlanır.

Stent Takılan Hastalar Kaç Yıl Yaşar?

Stent takılan hasta kaç yıl yaşar, stent uygulaması yapılan hastalar genel sağlık durumu iyi olduğu sürece uzun seneler sağlıklı yaşayabilir. https://www.sukruakyuz.com/kalp-hastaligi-tedavisi/damar-tedavileri/stent/ sitesinden gerekli detaylar öğrenilebilir.