Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe Mahallesi’nde Türkiye’nin ilk karpuz hasadı yapıldı. Ancak bu yıl üretim süreci çiftçi için oldukça zorluydu. Don felaketleri ve kuraklık nedeniyle üreticiler ilk ektikleri fideleri sökmek zorunda kalıp ikinci kez ekim yaptı.
DOĞAL AFETLER REKOLTEYİ VURDU
Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, bölgede yaşanan doğa olaylarının üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Normal şartlarda hasat 1 hafta önce yapılabilirdi. Ancak don felaketi nedeniyle fideler zarar gördü, yeniden ekim yapmak zorunda kaldık. Buna rağmen çiftçimiz yılmadı, büyük bir emekle kaliteli ve lezzetli karpuzlar yetiştirdi" dedi.
Bu yıl Türkiye genelindeki karpuz üretiminin 4 milyon tondan 3 milyon tona düşmesi bekleniyor. Adana’da ise önceki yıllarda 1 milyon tona yaklaşan üretimin 750-800 bin ton civarında kalacağı öngörülüyor.
TARLADA 7 TL, MARKETTE 40 TL
Adana’da tarladan çıkan karpuzun kilosu şu anda 7 TL’ye satılıyor. Ortalama 10 kiloluk bir karpuzun fiyatı tarlada 70 TL iken, büyükşehirlerdeki bazı zincir marketlerde karpuzun kilosu 40 TL’ye kadar çıkıyor. Bu da aynı karpuzun markette 400 liraya kadar satıldığı anlamına geliyor.
"DON FELAKETİ BÜYÜK KAYIPLARA NEDEN OLDU"
Yeşilyaprak, sahil bölgesi olması nedeniyle Karataş’ın felaketten daha az etkilendiğini, ancak coğrafi olarak çukur bölgelerde büyük zararlar meydana geldiğini ifade etti:
“Don vurduğu yerlerde çiftçi fideleri söküp yeniden ekti. Bu da maliyetleri artırdı, verimi düşürdü.”
(Karar)
Bu Bir İlandır