Günümüzde güvenlik sistemlerine olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor. Özellikle işyerlerinde güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkartılmış ve her personelin giriş çıkışı kontrol altına alınmış durumda. Bunu sağlayan birçok yazılım ve sistem bulunuyor. Parmak izi okuma sistemi bu anlamda en iyi sistemlerden bir tanesidir. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile beraber giderek gelişen sistemler artık birçok açıdan kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır.

Parmak izi okuma sistemi farklı sistemlerin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Sistemin ana parçasını tarayıcılar oluşturmaktadır. Tarayıcılar sayesinde giriş çıkış için parmak izi okunur ve yetkisi olan kişiler kapılardan giriş yapabilir. Ancak bunun için kişilerin parmak izlerinin sisteme aktarılması gerekiyor. Bu da farklı cihazlar ile yapılmaktadır.

Bu cihazlardan farklı olarak birde tüm sistemi kontrol eden ve verileri kaydeden cihazlar bulunuyor. Bu cihazlar doğrudan yöneticinin kontrolündedir ve sadece yöneticinin izin verdiği kişiler sisteme giriş yaparak değişikliklerde bulunabilirler.

Şifreli kapı kilidi sistemlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Genel olarak güvenlik kapılarında kullanılırlar. Güvenlik kapılarında bulunan parmak izi okuyucular doğrudan elektronik kilitler ile bağlantılıdır ve onay verilen parmak izi okumalarında kapı otomatik olarak açılacaktır. Bunun dışında turnikelerde, ATM’lerde vb. gibi alanlarda parmak izi okuyucular kullanılıyor.

Parmak izi okuyucuların avantajları oldukça fazla. Özellikle farklı giriş noktalarındaki parmak izi okuyucuları için farklı talimatlar verilebiliyor. Bir personel bir parmak izi okuyucusundan geçebilirken diğerinden geçememesi için yetkilendirme yapılabilir.

Parmak izi okuyucular sayesinde personellerin hareketleri de kontrol edilmiş olunacaktır. Bir personelin hangi odaya girip hangi odadan çıktığı yönetici sisteminde görüntülenebilir. Bu sayede yöneticiler personellerin giriş çıkışlarını ve işte ne kadar kaldıklarını görüntüleyebiliyorlar. Sizde parmak izi okuyucuları sayesinde tüm bunları yapabilirsiniz.

Parmak izi kilit; bireyler de ki parmak derisinin hatları yani çizgileri kişiye has ve bir başkasına uymayan yapıda yapılmıştır. Bu kişiye has özellikte bireylerin güveni ve cihaz, eşya ve sisteme girişlerini parmak izi kilit sistemi ile yapmak mümkündür.

 Etrafımızda parmak izi kilit görebileceğimiz ve sık rastladığımız apartman sitelerinde ki daireler, kasalar, cep telefonları, bilgisayar gibi sistemlerde sık kullanılan bir güvenlik mekanizmasıdır.Apartman dairelerinde parmak izi kilit üç ana grupta yapılır. Kontrol el yardımıyla yani anahtar ile uzaktan kumanda sistemi ve son olarak parmak izi kontrol sistemiyle yapılır.

 Emniyet genel müdürlüklerin de önemli dosya ve evrakların bulunduğu odalar yetkili kişinin giriş yapması için üst düzey güvenlik önlemi şifreli kilit sistemi ile mümkündür. Yine pasaport alımı için başvuruda parmak izi alınır. Bu veriler depolanarak herhangi bir suç unsuru olduğu zaman kişinin ikametgah yeri tespit edilir ve parmak izi kilit sistemi etkisini göstermiş olur. Amerika FBI biriminde 50 milyon kişinin parmak izi bulunmaktadır.Kişisel kullanım araçları olan cep telefonlarımız da parmak izi kilit sistemi başarılı bir güvenlik elemanıdır. Çünkü telefonlar kişiye has bir cihaz olduğunu düşünürsek, kullanımı tekil şahıslar tarafından yapılması parmak izi kilit ile mümkündür. Aynı şekilde masaüstü bilgisayar ve laptoplarda önemli dosya, arşiv ve bilgiler bulunacağından sistemin korunması parmak izi kilit ile mümkündür. Parmak izi kilit kişisel bir güvenlik tedbiridir. Bu nedenle kullanmalı, gizliliği ve güvenliği parmak izi sayesinde sağlayabiliriz.

Mifare kart okuyucu Personel takibinde en çok tercih edilen sistemler kart okuyucu sistemlerdir. Bu sistemlerin alt yapısını hazırlayan barkot okuyucu cihazlar, kart ve cihazın sürtünmeden dolayı aşınmasıyla beraber, farklı bir teknoloji isteği içine girmemize sebep olmuştur. Bu yüzden barkot kartları ve barkot okuyucular yerine radyo frekansıyla çalışan sistemler kullanılmaya başlanmıştır. Bu kartlar çoğunlukla rfid, proximity ve mifare kartlardır.

Mifare teknolojisi diğer teknolojilerine kıyas ile en büyük özelliği, kartın içinde bulunan akıllı bir çip olması ve üzerine yazılabilir şekilde çift taraflı olarak okunabilme özelliğine sahipliğidir. Bu kartlar radyo frekansıyla beraber çalıştıklarından dolayı herhangi bir temas mevzu bahis değildir. Temas olmadığı için kart veya kart okuyucu cihazda herhangi bir aşınma söz konusu olmayacaktır. Mifare kartlar çok esnek yapıda ki malzemelerden üretilmiştir, bu malzeme vasıtası ile cebinizde veya cüzdan arasında tuttuğunuz kart herhangi bir kırılmaz.

Mifare kartlar üstüne kart yazıcılar ile arzu edilen baskı yapılabilir ve kartı tıpkı bir kimlik kartı gibi kullanmak mümkün. Bu kartlar üye takip sistemleri, yemekhane ve personel takip sistemleri gibi çoğu otomasyon sistemi ile entegreli çalışırlar. Mifare teknolojisi, hızla çalışan hayatınızı kolay hale getirecek olan bir teknolojidir. Mifare kartlar,Manyetik kilit olan cihazlar ile saniyenin de altında bir zaman zarfında okunur ve böylece cihaz önünde herhangi bir yığılmayı önlerler.

Editör: TE Bilisim