Kalabalık mekanların güvenliğini sağlamak için çeşitli yöntemler uygulanır. Her mekanın kendine göre özellikleri olduğundan güvenlik yöntemleri de farklılık gösterebilir. Özellikle alışveriş merkezleri, hastaneler, adliye binaları, elçilikler gibi güvenliğin çok önemli olduğu hem de giriş çıkışın yoğun olduğu yerlerde kişilerin üstlerinin ve eşyalarının aranması herhangi bir cihaz yardımı ile yapılmadığında çok zaman alabilir hem de yeterince güvenlik sağlanamayabilir. Güvenliğin sağlanması için çeşitli teknolojik cihazlar kullanılması herkes için ideal bir çözüm yöntemidir.

Kişilerin üst aramasında en pratik yöntem üst arama dedektörleridir. Kişiler ile herhangi bir temas olmadan bu dedektörler sayesinde üstlerinde veya eşyalarında tehdit unsuru oluşturabilecek cisimler olup olmadığı saptanabilir.Kapı dedektörleri, el dedektörleri ve metal eşya sehpası bu sistemde kullanılabilen cihazlardır. Ziyaretçilerin üzerindeki veya eşyalarındaki metalleri algılayan ve çeşitli hassasiyet ayarları olan bu cihazlar sayesinde tehlikeli cisimlerin farkına varılarak önlem alınabilir. Dedektörler uyarılarını sesli, ışıklı veya ışıklı, titreşimli olarak yapabilirler. Ziyaretçiler çok kısa sürede bu taramadan geçerek herhangi bir rahatsızlık duymadan giriş çıkışlarını gerçekleştirebilirler. Eşyaların ve ziyaretçilerin üzerindeki kemer tokası, takı, anahtar gibi metalleri tehlikeli cisim olarak algılamaması için bu cihazların ayarları yapılabilir. X ray kullanılarak tehlikeli cisim olarak kabul edilebilecek cisimler kişilerin üzeri aranırken tam olarak nerede olduğu da saptanabilir. El dedektörleri bu sebeple daha pratiktir. Elde taşıma kolaylığı olması ve şarj edilebilir olması da arama işlemini daha da kolaylaştırır. Üst arama dedektörleri pek çok mekanda bu avantajları sebebiyle tercih edilmektedir.

Güvenlikte Etkin Sistem

Gün geçtikçe artan nüfus sayısı ve buna bağlı olarak işsiz kalan her beş bireyin neredeyse ikisi suç işlemeye meyilli olarak yaşamaktadır. Bu bağlamda da bireyler hırsızlık, haneye tecavüz ve kişilerin canına ve malına zarar vermeye başlamakta ve bunu önleyebilmek ya da bunu en aza indirebilmek adına işletmeler, hastane, yurt sorumluları güvenlik önlemi almaya çalışmaktadır.

Genel itibariyle bireyleri olası bıçak, silah ya da bomba gibi tehlikelerden koruyabilmek adına bina girişlerinde en çok kullanılan kapı tipi metal arama dedektörüile her bireyin güvenliği sağlanmaktadır. Bireylerin güvenliğini sağlamak amacıyla üretilmiş olan bu muhteşem ürün aynı zamanda bir binaya giren kişinin üzerindeki metal oranını sayısal veriler yardımı ile anında göstermektedir. Yani sıfırdan, yüz rakamına kadar metal yoğunluğu belirtilmekte olup böylece bir kişinin suç işlemesi ve meydana getireceği olası zarar en aza indirilmiş olacaktır.

Neredeyse bir teknoloji harikası olarak üretilmiş olan metal dedektör gerek bir yerin hızlı bir şekilde güvenliğini sağlayabilmesi açısından gerek ise de; geniş kapsamlı özelliklerinin yanı sıra yüklenebilir olan yeni yeni özellikleri ile de her işletmenin, hastanenin, yurtların, alışveriş merkezlerinin ya da kamu ve özel sektörlerin kullanımına uygun olarak her yerin güvenliğini sağlamaktadır. Özellikle toplu kullanım alanları için üretilmiş olan bu güvenlik sistemi, kapı girişlerinde uzun kuyrukların oluşmaması için de oldukça hızlı bir şekilde kullanılmakla birlikte bireylere zaman kaybettirmeyecektir.

Eldeki Algılayıcı Güvenlikte İlk Adım

Kalabalık ortamlar kötü niyetli kişilerin planlarını uygulamak için en çok tercih ettikleri yerler olurlar. Böylece istedikleri gürültüyü çıkarabilir ve dikkatleri çekebilirler. Ancak bu masum ve amacı iyi vakit geçirmek olan diğer insanlara zarar verir ve telafi edilemez sonuçlar doğurur. Alışveriş merkezleri, fuarlar, iş yerleri veya eğlence alanları gibi çok fazla kişinin giriş çıkış yaptığı yerlerde güvenliğin ilk adımı el dedektörü olmalı.

Kaliteli ve güvenli bir dedektör ile riskli olabilecek malzemeleri tespit edebilir ve kısa sürede müdahale edebilirsiniz. El dedektörü titreşimi ile güvenlik görevlisini, yaydığı ses ile etraftaki kişileri uyarır. Kontrolleri yaparken hem siz riskleri tespit edersiniz hem de diğer tüm kişiler güvenliğin sağlıklı çalıştığını görerek oldukları ortama güven duyarlar. Aynı zamanda caydırıcı bir sistem olduğu için karşılaşacağınız birçok sorunu öncesinde ortadan kaldırmış olursunuz.

Dedektörlerin metal duyarlılığını kendiniz ayarlayarak gereksiz olduğunu düşündüğünüz seviyenin altında uyarı vermesini de engelleyebilirsiniz. Batarya ile çalışır ve batarya bitmeden önce üzerindeki ışık ile uyarı verir. Böylece dedektörün çalışıp çalışamadığına dair kuşku duymanıza gerek kalmaz. El dedektörlerinin her yerde ilk güvenlik şeridi olarak kullanılması gerçekliğine duyulan güveni de azaltabiliyor. Bu nedenle kaliteli bir el dedektörü hem görevlinin yaptığı işi ciddiye almasını hem de diğer kişilerin güveninin artmasına neden olacaktır. Değiştirilmesi imkansız olumsuz sonuçların yaşanmaması için güvenlik kaliteli eller ile sağlanmalı.

Editör: TE Bilisim