Teknoloji geliştikçe hayatımıza her geçen gün yenilikler giriyor. Son yıllarda özellikle yapay zekanın gelişimi, insan gücüne ihtiyacı da giderek azaltıyor. Bu durum kimine güzel gelse de kimisi için endişe verici oluyor. Sıra bu kez robot hakimlerde.

Yapay zeka hayatımızın her alanına etki etmiş durumda. Özellikle son yıllarda bu alanda ciddi ilerlemeler kaydedildi. Yapay zekaya sahip robotlar hayatın birçok alanında kullanılmaya başladı. Öğretmen, eczacı, garson, spiker, resepsiyonist derken şimdi de yapay zeka yargı sisteminde de kullanılacak. Hatta bazı pilot bölgelerde kullanılmaya başladı bile.

Estonya’da, Kanada, Çin ve Malezya’da yapay zeka ile yargılama sistemi denenmeye başladı. Adalet sistemlerinde kullanılan yapay zeka hakimleri birçok ülkede hızla yayılıyor. Üstelik bu ülkelerdeki yetkililer, yapay zeka tabanlı bu sistemin davaları daha tutarlı hale getirdiğini savunuyor. Davalardaki yığılmaların önüne geçildiği, hız ve zaman kazandırdığı belirtiliyor.

Bazı hukukçular ise durumdan rahatsız. Bu hukukçular yapay zeka hakimlerin doğru karar verme aşamasında yanıltıcı olabileceğini düşünüyor.

Editör: TE Bilisim