Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir cihazlar, vücut hareketlerini takip eden akıllı sensörlerle yüklüdür. Genellikle bu ürünler, akıllı telefonla kablosuz olarak senkronize olmak için bluetooth, Wi-Fi ve mobil internet bağlantısı kullanır. Giyilebilir cihazlara kullanıcılar sensörler yardımıyla bağlanır. Formda ve aktif kalmak, kilo vermek, daha düzenli olmak veya genel zihinsel ve fiziksel sağlığınızı izlemek gibi hedeflere ulaşmanıza yardımcı olur. Kullanıcının her an yanında olan giyilebilir teknoloji ürünleri; eğlence, sağlık, iş, bilgi alma, eğitim, sosyalleşme, güvenlik başta olmak üzere daha pek çok alanda önemli hizmetler sunar.

Gelecekteki Yeri Nedir?

Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında akıllı saatler, vücut sensörleri, akıllı gözlük, elektronik giyim eşyası, mücevher ve kişisel video kayıt cihazları yer alır. Bu ürünler koruyucu giysi, konum takibi, yaşam takibi, sağlık hizmetleri, giyilebilir web, spor performansı, sağlık ve etkinlik izleme gibi amaçlarla kullanılır. Tasarlanan cihazların giderek kompakt bir yapıya bürünmesi ve maliyetlerinin düşmesi gelecekte iş dünyasının belirli süreçlerini değiştirebilir. Çalışanların nerede oldukları, hangi yöne seyahat ettikleri ve hızlarını belirlemek amacıyla giyilebilir teknolojiden yararlanılabilir. GPS ile otomatik veri toplama yapılarak mobil çalışma koşulları yaratılabilir. Bu yöntem ile işverenler personelin bulundukları yerdeki gerçek zamanlı bilgiye ulaşabilir ve çalışanların verimli çalışıp çalışmadığını izleyebilir. Şu andaki süreçte giyilebilir teknoloji ürünleri; kalp hızı, terleme, sıcaklık değişiklikleri, kas aktiviteleri ve vücut yağ kompozisyonunu ölçebiliyor. İlerleyen zamanlarda vücut ile etkileşimde bulunan sensör sayıları artırılarak vücuttaki her bir değişikliği ölçecek hale gelebilir. Giyilebilir teknoloji ürünleri ile vücutta önemli değişiklikler yaratan kan şekeri, böbrekten geçen mineral ve besinlerle alınan vitamin miktarı gibi birçok konuda bilgi sahibi olabiliriz.

Giyilebilir Teknoloji Örnekleri Nelerdir?

Hayatı kolaylaştıran ve daha keyifli hale getiren bazı giyilebilir teknoloji örnekleri:

Akıllı saatlerAkıllı saatler, telefon ve tabletlerin temel özelliklerine kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmenizi hedefler. Örneğin telefonunuz çaldığında akıllı saatiniz yardımıyla telefonunuzu açabilir görüşmenizi akıllı saat aracılığı ile yapabilirsiniz. Fotoğraf çekebilir, müzik dinleyebilir ve dâhili GPS özelliği ile nerede olduğunuzu yakınlarınıza iletebilirsiniz.

Konum takipçileriÇocuklar ve evcil hayvanların üzerinde taşıyabileceği GPS takip cihazları da giyilebilir teknoloji ürünleri arasındadır. Bu cihazlar kullanıcının kaybetmekten korktuğu her türlü canlı ya da cansız nesneye yerleştirilebilir. Saati gösteren ve sesli arama yapabilen bu cihazlar konum takip mekanizması sayesinde taşınan kişinin nerede olduğu hakkında tam bir bilgi verebilir. Üzerinde ihtiyaç durumunda acil butonunun da yer aldığı konum takipçileri, özellikle ebeveynlerin en çok beğendiği giyilebilir teknolojiler arasındadır.

(Kaynak: https://www.isbank.com.tr/blog/giyilebilir-teknoloji)

Sağlık ve fitness takip cihazlarıKemere ya da bileğe takılarak kullanılabilen sağlık ve fitness takip cihazları, en çok kullanılan giyilebilir teknoloji ürünleridir. Kalp atım hızınızı, 24 saat boyunca ne yedip içtiğinizi, yaptığınız egzersizleri ve uyku düzeninizi, hatta uyku sırasında hareket etm​e durumunuza göre ne kadar hafif ya da ağır uyuduğunuzu ölçebilen bu cihazlar, kişisel eğitmen gibi davranır.

Akıllı tekstil ürünleriYakın gelecekte akıllı saat ve bilekliklerin tüm fitness özelliklerini taşıması beklenen akıllı tekstil ürünleri, moda dünyasında yerini almaya başladı. Örneğin; dayanıklı yapıya sahip kumaşlar kullanılarak tasarlanan akıllı mont çeşitleri, hem iç hem de dış yüzeyine yerleştirilen akıllı sensörler sayesinde kendini otomatik olarak ortam sıcaklığına göre ayarlar. Daha pek çok tekstil ürününde kullanılmayan başlayan giyilebilir teknoloji gelecek günlerde çok daha değişik tasarımlara gebe olacak gibi görünüyor.

Editör: TE Bilisim