Van Haber - ABD'de Amerika Birleşik Devletleri tarafından İstanbul’da dahil 9 havalimanında uygulamaya konulan ve İngiltere’nin de adım attığı elektronik cihaz yasağı konusunda hepimizin kafasında soru işaretleri var.  

Tablet veya bilgisayarın kabinde patlaması ile bagaj bölümünde patlaması arasında büyük bir fark var mı? Tablet veya dizüstü bilgisayar kabinde patlarsa ne yaşanır? Uçakların bagaj bölümünde alınan önlemler neler? İşte yanıtları: 

YÜKSEK İRTİFADA BASINÇ FARKINDAN FACİA YAŞANABİLİR
Cep telefonlarından daha büyük cihazlar içine konulabilecek patlayıcılar, uçağın gövdesinde hasar verebilecek etkiye sahip olabiliyor. Yüksek irtifada kabin patlayan böylesi bir patlayıcının etkisinin çok yüksek olacağını kaydeden uzmanlar, ancak uçağın sorunsuz inme olasılığının olduğunu işaret ediyor. 

BAGAJLAR İÇİN AYRI BİR SİSTEM UYGULANIYOR
Ayrıca uzmanlar yüksek irtifada gövdede oluşabilecek küçük hasarların bile basınç farkı nedeniyle uçağın düşmesine neden olabileceğini savunuyor.  Bagajda oluşabilecek bir patlama ile ilgili olarak yeni geliştirilen bir sistem sayesinde bagajda patlayıcı olup olmadığı kontrol edilebiliyor. Yani bagajlar için patlayıcı izini sürme teknolojisi söz konusu. Burada elbette ki hatırlatmakta fayda var sadece teknoloji değil, köpeklerde devreye giriyor.  Bagajlar yüklenmeden önce özel eğitimli köpekler tarafından kontrol ediliyor. Bu köpekler bombayı fark edebiliyor. 

Bu yüzden, tablet ve bilgisayarların bagajda bulunması daha güvenli bulunuyor. 

Akılları karıştıran noktalardan biri ise dünya genelinde sadece 9 ülke için bu tedbirin alınıyor olması. Eğer böylesine büyük bir tehlike söz konusuysa tüm havalimanları için böyle bir tedbir alınması gerekmez mi?

Editör: TE Bilisim