İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye hükümetinin güneydoğuda gerçekleştirdiği operasyonlar sırasında sivi halkayönelik hak ihlallerinin soruşturulmasının engellendiğini belirtti.
Konuya ilişkin BBC Türkçe’de yer alan habere göre bugüne kadar 22 kent ve ilçedeki bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirten HRW, sivillere yönelik hak ihlallerinin açığa çıkarılmasının güçleştiğini ifade etti.
GÜNEYDOĞU'DAKİ BİRÇOK BÖLGE FİİLEN ABLUKA ALINDIZ
HRW'nin yanında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İçin Doktorlar gibi örgütlerin araştırılması gereken ihlalleri için bölgeye girişlerinin de engellendiğini açıkladı. Örgüte göre engellemeler sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasının ardından da devam ediyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin tarafında belirtilen bölgelere girip konuyu araştırmasını talep eden HRW, hükümetin Zeyd Raad el Hüseyin’in araştırma isteğini içeren mektubuna da yanıt vermedi.
Örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb güneydoğudaki araştırma talebinin reddedilmesine ilişkin “Türkiye hükümetinin güneydoğuda birçok bölgeyi fiilen abluka altına almış olması, bir şeylerin örtbas edilmeye çalışıldığına ilişkin şüpheleri besliyor” şeklinde konuştu.
'EN AZ 338 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ'
Çatışmalarda mahsur kalmış kişilerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü gösterdiğini belirten HRW açıklamasında, “Güvenlik güçleri ile PKK ile bağlantılı Sivil Savunma Birlikleri arasında silahlı çatışma yaşanan yerlerde en az 338 sivil öldürüldü” ifadeleri yer aldı.
'SORUŞTURMA AÇILMALI'
Eldeki bilgilere göre güvenlik güçlerinin kuşattıkları üç binanın bodrumlarında mahsur kaldığı belirtilirken silahsız sivillerin ve yaralı savaşçıların da bulunduğu 130 civarında insanın öldürüldüğü söylendi.
HRW, yapılacak diğer ihlallere karşı üst düzey makamlara seslenerek şu ifadeleri kullandı: “Cizre savcılığının, mağdurların adalet arayışına yanıt verebilecek tam, etkin ve bağımsız bir soruşturma yürütmesi gerekiyor.”