Toplantının açılış konuşmasını yapan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, devam eden stratejik plan çalışmaları ve çok dilli belediyecilik hizmetleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Zeydan: Geleceğimizi planlarken her kesimden görüş alıyoruz
Kentin geleceğini belirleyecek olan stratejik plan kapsamında yaklaşık 1 aylık süreçte tüm ilçelerde anket çalışmaları ve toplantılar yapıldığını ifade eden Eşbaşkan Zeydan, katılımcı belediyecilik anlayışıyla halka ulaşılmaya çalıştıklarını belirterek, “Hem özgün kadın çalıştayında hem de sonrasında iki gün süren çalıştayda bütün sivil toplum örgütlerinin katılımıyla çalışmalar yaptık.
Bu anlamda Stratejik Plan hazırlama çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle son bir haftadır kentimizin farklı mahallerinde halk toplantılarını gerçekleştirdik. Bizler hep söyledik; kentimizi dinamikleriyle ve ortak akılla yöneteceğiz. Bu çerçevede önümüzdeki 5 yılı planlarken, olabildiğince katılımcı bir anlayışla her kesimin Van’ın geleceğinde söz sahibi olması ve geleceğin planlanmasında önerilerin ve eleştirilerinin yer bulması için çalışıyoruz.
Bizler bu süreçte katılımcılığı esas alan halkı ve bütün sivil toplu örgütlerini çalışmalara katan bir yöntem izledik. Bu anlamda emek veren bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz.
Ayrıca kentin geleceğinde söz sahibi olan ve bu çalışmaya emek veren ve katılım gösteren ve fikirleriyle, önerileriyle, eleştirileriyle bize yön veren, geleceği planlarken bizleri daha da güçlendiren tüm yurttaşlarımıza da çok teşekkür ediyoruz” dedi.
‘Çok dilli belediyecilik çalışmalarımız devam edecek’
Seçim süreci ve seçim çalışımları sürecinde çok dili belediyeciliği esas alacaklarını ifade ettiklerini hatırlatan Zeydan, şunları söyledi: “Kentimizin de en önemli özelliklerinden biri olan çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı yaşam biçimi nedeniyle ve fikriyatımızın temeli nedeniyle belediye hizmetlerimizin çok dilli olacağını defalarca ifade etmiştik. Kentimizde farklı kimlikten, farklı kültürden bir tek kişi bile yaşıyorsa, bu kişinin kültürünü, dilini koruma ve geleceğe taşıma sorumluluğu ve kendi dilinde hizmet görmesi anlamında belediyemizin imkânlarını seferber edeceğimizi ifade etmiştik. Bu anlamda seçildiğimiz günden bu yana bu hassasiyetle çok dilli belediyecilik anlamında hizmetlerimiz de oldu. Bunlardan bir tanesi biliyorsunuz trafik işaretlerinde özellikle yaya geçişlerinde hem Türkçe hem de Kürtçe yazılarla halkımızın geçişlerini kolaylaştırmak ve daha erişilebilir bir hizmet sunma noktasındaki çalışmalarımızdır. Yurttaşlarımıza kendi ana dillerinde hizmet etmek, onlara hak ettikleri değeri verme anlamında çalışmalarımız oldu. Maalesef çok dilli belediyecilik çalışması bir saldırıya uğradı. Bu ülkede 30 milyona yakın Kürt yurttaşımız var. İlimizde yine yoğunluklu olarak Kürtler yaşamaktadır. Elbette her kimliğin dili, her kimliğin kültürü onun onuru ve haysiyetidir. Her dil ve her kimlik kıymetlidir. Bu yapılan antidemokratik uygulamayı ve Kürt diline karşı yapılan bu tahammülsüzlüğü kabul etmediğimiz ve reddettiğimizi ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra da çok dilli belediyecilik anlayışımız çerçevesinde, bu kentte yaşayan herkesin dili kültürünü koruma ve geliştirme çalışmalarımız devam edecek.”
Önemli gündem maddeleri görüşüldü
Yapılan konuşmaların ardından, meclise sunulan önerge ve gündem maddelerine geçildi.
''Edremit Van Yüzüncü yıl Üniversitesi arası deniz ulaşımı''
Van’ın ulaşımını rahatlamak anlamında sunulan önergede deniz ulaşımının daha aktif kullanılması gerektiği belirtilerek, Edremit ve Van Yüzüncü yıl Üniversitesi arasında deniz ulaşımı başlatılması için gerekli çalışmaların yapılması talep edildi.
Van Şehir ulaşımının önemli güzergâhı olan İpekyolu Caddesi, Van Küçük Sanayi Sitesi, Organize Sanayi Sitesi ve Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi gibi nüfus hareketlerinin yoğun olduğu alanlar ve Edremit ilçesinden yoğun olarak İpekyolu Caddesi güzergahının kullanıldığı belirtilerek, Van Gölü üzerinde oluşturulacak ulaşım seferlerinin trafik yükünü azaltacağından Edremit İskele ile Van YYÜ iskelesi arasında deniz otobüs seferlerinin yapılması önerildi. Öneri oybirliğiyle gündeme alınarak, ulaşım komisyonuna havale edildi.
Daha sonra Temmuz ayı Meclis karar özetleri okunarak oylamaya sunularak, oy birliği ile kabul edildi. Mecliste ayrıca kent estetiği kurulu kuruluş görev ve çalışma esasları, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın isminin Tasarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmesi ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın görev ve çalışma yönetmeliği gibi gündem maddeleri görüşülerek, kabul edildi.
Meclis toplantısı yarın yapılacak olan 39’uncu birleşim ile devam edecek